Sprey vernik, su bazlı verniklerle aynı özelliklerde ve kullanımı oldukça kolay bir vernik türüdür. Daha önce sprey boya kullandıysanız aynı mantıkla uygulandığını söyleyebiliriz. Yaklaşık 20 – 25 santim mesafeden çapraz katlar halinde tüm yüzeye eşit bir biçimde uygulanır.
Sprey Vernik Ne İşe Yarar? Sprey vernik boya yapılan alanı kir, toz, nem ve UV ışınlarından korur. Uygulanacak yüzeylere son kat olarak püskürtülür. Bu şekilde boyanın yüzeyde kalıcılığını artırır ve her kesiminde aynı tonda görünmesine yardımcı olur.
İçte ve dışta, ahşap, metal, cam, seramik, plastik, kağıt, karton, beton, yapma çiçek vb. gibi yüzeylerde kullanılır.
Sprey Vernik Parlak Objenizin üzerine 20 cm uzaktan sıkarak uygulanmalıdır. Rich sprey vernik dekorasyon ve sanatsal hobi çalışmalarında kullanılan solventli verniklerdir. Yüksek kalitesiyle darbelere silinmelere sürtünmelere karşı oldukça dayanıklıdır.
Kuru yağ, solvent, reçine ve tiner gibi çeşitli maddeleri içeren vernik ahşap, metal veya boyanmış tüm yüzeylere uygulanabilir. Uygulandıkları yüzeyde isteğinize göre mat ya da parlak görünüm kazandırır. Sürüldüğü yüzeyin iklim şartlarına olan dayanıklılığının da artmasını sağlar.
İlgili 40 soru bulundu
Sprey boya uygulaması bittikten sonra vernik uygulaması yapılabilir. Ancak boyalı yüzeyin tamamen kuruması beklenmelidir. Vernik ile boyanın etkileşime girmemesi için boyanın en az 1 gün kuruması beklenmelidir.
Sprey boya bittikten ve kusurlar giderildikten sonra uygulanabilir. Yaklaşık 1 saat kadar boyanın kurumasını bekledikten sonra vernik uygulanabilir.
Verniğin çabuk kuruması için ne yapılmalı? Soğukta bekletmelisiniz. Sıcak verniği nemli tutar ve kurumasını güçleştirir. Su bazlı vernik ise daha çabuk kurur ve fön makinesi uzaktan tutularak kurutulabilir.
Parlak ve yarı parlak özellikli vernikler, cam ve karton yüzeylerin yeni görünmesini sağlar. Şeffaf olarak bilinen vernikler ise ahşap ve seramik yüzeylerde sıklıkla tercih edilir. Malzeme, sadece metalik boyalı araçlarda geçerli olmak üzere arabanın parlaklığını artırmak için de son derece iyi bir seçenektir.
Vernik de oje gibi kurudukça sertleşen ve çıkması zor olan bir malzeme olduğundan, asetonla eldeki verniği kolayca çıkarabiliriz. Yapacağınız şey de çok basit; pamuğa asetonu iyice yedirin ve elinizdeki vernikli alanları silin. Gerekirse asetonlu pamuğu verniğin yoğun olduğu alanda bekletip öyle de temizleyebilirsiniz.
Mobilyacıların ve profesyonellerin kullandığı vernik çeşidi olan poliüretan verdik, en dayanıklı vernik tanımı ile bilinmektedir. Çünkü çizilmelere, çarpmalara, darbelere, kimyasal maddelere, iklim şartlarına karşı fazlasıyla dayanıklılık göstermektedir.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Su bazlı boya ile ahşap boyanır mı? Su bazlı olmayan tüm boyalarla vernikli veya verniksiz şekilde ahşabı boyaması yapabilirsiniz.
Taş vernik suya dayanıklı mıdır konusuna geldiğimizde ise oldukça net cevap verebiliriz ki, taş vernikler su geçirmez özelliğe sahiptir ve kesinlikle suya dayanıklıdır. Uygulama yapılan yüzeyler ıslak bez, bulaşık süngeri, hatta hortumla basınçlı suya dahi dayanabilmektedir.
Vernik uygulanacak mobilya veya alan daha önceden işleme tutulmuş mu mutlaka bilinmelidir. İlk olarak yağ bazlı bir vernik uygulandıysa üstüne tekrardan yağ bazlı vernik uygulamak doğru olmaz. Daha iyi tutunması için su bazlı vernikler tercih edilmelidir.
Örneğin akrilik sprey vernik parlak veya mat görünümdedir.
Bu yüzden vernik tabakası dikkatle korunarak renk lendirilmiş tabakanın yer yer kaybı önlenmelidir. Bu yapılmazsa sonradan rengi kaybolmuş kısım ların renklendirilerek civarlarındaki ağaç malzemenin rengine uydurulmaları zor olur.
Ahşabın doğal görünümünü ve verdiği hissi daha iyi korumak istiyorsanız su bazlı vernik en uygunudur. Kuruduktan sonra tamamen su geçirmez hale gelir ve çizilmelere karşı korur. Su bazlı vernik temiz, doğal bir görünüm sağlar.
SEBEBİ: Dik ve eğimli yüzeylere bir defada çok kalın boya uygulanması, uygun olmayan tiner kullanılması, boyanın tatbikat viskozitesinin çok düşük olması, tabancanın yüzeye dik açı yerine çeşitli açılarda ve şekillerde tutularak boya veya verniğin bir noktada yığılması.
Kurumamasının sebebi ara katlar arası az beklemenizdir çünkü havalarda soğuk birkaç gün hiç ellemeyin kendi kendine sertleşir ozaman da dayanıklı olur.
Dolaplarımızı sağlamlaştırmak için kullandığımız vernikler akrilik, su bazlı ve sağlığa zararlı maddeler içermeyen vernikler olmalıdır. Bunun sebebi gerek mutfak dolapları olsun, gerek kıyafet dolapları olsun sağlamlaştırmak istediğimiz tüm dolap çeşitlerinin evlerimizin içinde bulunmasından kaynaklanmaktadır.
Sprey Boya Uygulama Aşamaları
Yüzeye uygulama yaparken sprey kutusunu en az 30 cm uzakta tutmalısınız. Tek kat uygulama yaptığınızda ince bir kat oluşabilmektedir. Bu sebeple iki kat uygulama yapabilirsiniz. Katların arasında en az 30 dakika bekleyerek tamamen ilk katın kurumasını sağlayabilirsiniz.
KURUMA SÜRESİ :
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında dokunma kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını 72 saatte tamamlar. Kimyasal dayanıklılığını kazanma süresi 7 gündür.
Daha çabuk kuruması için sıcakta mı yoksa soğuk bir yerde mi bekletmeliyim ? Soğukta bekletmelisiniz. Sıcak verniği nemli tutar ve kurumasını güçleştirir. Su bazlı vernikse daha çabuk kurur ve fön makinesi uzaktan tutularak kurutulabilir.
Hobi severlerin en çok merak ettiği sorulardan biri ise sünger rulonun vernik uygulamalarında kullanılıp kullanılmayacağıdır. Birçok uygulama alanlarının yanında sünger rulonun esas amacını vernik uygulamaları oluşturmaktadır. Özellikle, su bazlı vernik uygulamalarında rulo fırça tercihi çok iyi bir seçimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri