SPSS programı başta anket analizleri olmak üzere sağlık bilimleri ve fen bilimleri alanlarında da elde edilen bazı ölçümlerin analiz edilmesi için kullanılır. Verilerin sayısal olarak dağılımlarının (adet bazında )belirlenmesinde frekans analizi kullanılır.
SPSS, özellikle sosyal bilimler alanında sıklıkla kullanılan bir istatistik yazılımıdır ve çeşitli veri analizi yöntemlerini içerir. SPSS, kullanıcıların büyük veri setlerini analiz etmelerine, veri setlerini görselleştirmelerine ve sonuçları raporlamalarına olanak tanır.
SPSS istatistik programı birçok temel istatistik işlevi sağlar, bunlardan bazıları frekanslar, çapraz tablolama, iki boyutlu istatistikler, sayma, toplama, tekrar etme, veri istifleme, veri yeniden yapılandırma, ağırlıklandırma vb.'dir.
Non-parametrik testler, verilerin dağılımına daha az duyarlıdır. Çeşitli non-parametrik test örnekleri vardır. Çeşitli non-parametrik test seçenekleri vardır. Örneğin, normal dağılmayan veriler için, Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis testi ve benzeri non-parametrik testler kullanılabilir.
İlgili 16 soru bulundu
T testi iki örneklem arasındaki karşılaştırmada kullanılırken ANOVA testleri ikiden fazla örneklemin karşılaştırılmasında kullanılır. t testi ve ANOVA testleri parametrik testlerdendir.
Veri sayımız 30'dan az ise kolmogorov-Smirnov tavsiye edilmiyor (1). Bu sebeple, veri sayısı 30'dan az ise Shapiro-Wilk, fazla ise Kolmogorov-Smirnov tercih edilebilir. Hangi testi kullanacaksanız, normal dağılım olduğunu varsaymak için p>0,05 (sig.) olması gerekiyor.
Normallik sınamalarının amacı verilmiş bir veri dizisinin normal dağılıma uygunluk iyiliğinin incelenmesidir. Bir sıra parametrik olmayan sınama geliştirilmiş bulunmasına rağmen birçok istatistikçi pratikte daha az kesin ve daha çok subjektif sağduyu ve ekpertiz gerektiren gösterim karşılaştırmalarını kullanmaktadır.
Varyans Analizi (veya ANOVA, İngilizce ANalysis Of VAriance sözcüklerinin kısaltması) istatistik bilim dalında, grup ortalamaları ve (gruplar içi ve gruplar arası varyasyon gibi) bunlara bağlı olan işlemleri analiz etmek için kullanılan bir istatistiksel modeller koleksiyonudur.
Parametrik test varsayımları (normal dağılım) yerine getirildiğinde ölçümle belirtilen sürekli bir değişken yönünden aynı bireylerin, değişik iki zaman ya da durumdaki ölçümleri arasında fark olup olmadığını test etmek için kullanılan bir önemlilik testidir.
Uzun bir dönem (1968 ile Mart 2009 arasında) bu program SPSS Inc. adını taşıyan bir ABD asıllı şirket tarafından hazırlanıp sürüme sokulup satılmıştır. 2009'da bu şirket ve bu programın sahipliliği IBM şirketine satılmıştır.
SPSS'in İngilizce açılımı Statistical Package for the Social Sciences şeklindedir ve Türkçe'de Sosyal Bilimler İçin İstatistik Programı olarak adlandırılmaktadır.
Bir çalışmanın verilerini SPSS paket programına girmeden önce Excell programını kullanmak her zaman işimizi kolaylaştıracaktır. Çünkü hem SPSS ağır bir program olduğu için çoğu zaman donma, kasma ve kendi kendine kapatma sorunları ile karşılaşabiliriz.
SPSS (Statistical Package for the Social Sciences), 1968 yılında kullanılmaya başlanılan ve özellikle Sosyal Bilimler olmak üzere Sağlık Bilimleri, Fen Bilimleri ve Eğitim Bilimleri alanlarında istatistiksel analizler yapmaya yarayan bir bilgisayar programıdır.
2021 yılında ortalama SPSS analizi ücreti yaklaşık 750 TL olduğu bilinmektedir. 2022 ve 2023 yıllarında ortalama SPSS analizi maliyeti yaklaşık 1500 - 2000 TL olduğu bilinmektedir. Şu anda (2024 yıllı), tez ve projelere ait anket analizi çalışmaları 6000 TL'ye mal olacak şekilde tamamlanabilmektedir.
ANOVA testi en az üç grup arasındaki ortalamaları karşılaştırmak için kullanılan bir istatistiksel analiz metodudur. Analiz aşamasında elimizde en az üç gruba sahip ve gözlemlerin bağımsız olduğu bir kategorik değişken; ayrıca bir de sayısal verilerden oluşan bir nicel değişken bulunmalıdır.
Bağımsız değişkende çok sayıda grup varsa ANOVA kullanılır. ANOVA bağımsız değişkenlerin kendi aralarında nasıl etkileşime girdiklerini ve bu etkileşimlerin bağımlı değişken üzerindeki etkilerini analiz etmek için kullanılır.
t testi, iki ortalama arasındaki farkın istatistiksel manidarlığını test etmek için kullanılan parametrik bir tekniktir. t testinde sadece iki ortalama karşılaştırılabilir.
Mann-Whitney U testi, bağımsız örneklem t testine alternatif olan non-parametrik bir testtir. Bu test, benzer popülasyondan gelen iki bağımsız grup arasında ortalama farkına bakmak, ve gruplar arasında fark ya da eşitliği belirlemek için kullanılır.
SPSS normallik testi, verilerin normal bir dağılım oluşturup oluşturmadıklarını ölçmek için yapılır.
Normal dağılım bazen karşımıza Gauss Eğrisi ya da Gauss Dağılımı olarak da çıkabilir. Çok basit şekilde açıklamak gerekirse bir veri setinde medyan değerin ve ortalamanın birbirine çok yakın (idealinde eşit) olması durumudur. Yani verilerin çoğunluğu ortalama değer/medyan etrafında kümelenir ve bir tepecik oluşturur.
BİLGİSAYAR ORTAMINDA NORMALLİK ANALİZLERİ Verilerin normal dağılıma uygun olup olmadığını ortaya koymak amacıyla çeşitli normallik testlerinden yararlanmak mümkündür. Bu testler arasında en bilinenleri Ki-Kare, Kolmogorow-Smirnov, Lilliefors ve Shapiro – Wilk normallik testleridir.
Tanımlayıcı istatistik kısmında normal dağılım testi için ortalama değeri (mean) ve median (medyan) değerinin birbirine yakın sonuçlar olması, veri setinin normal dağılıma sahip olduğunu göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri