“Basenler yere paralel, dizler ayak ucu hizasında, sırt dik ve bacaklar kalça eşliğinde açıldı mı squat için en doğru pozisyonu buldunuz demektir.” Bu hareketi yaparken oluşabilecek herhangi bir sakatlıktan kaçınmak için çok dikkatli olmalısınız. Doğru nefes almak ve hareketi doğru yapmak çok önemli.
Squat hareketi tüm vücudun kaslarını etkileyip geliştirdiği gibi, yanlış formda uygulandığında da ciddi şekilde kas yapınızı etkileyecektir. Bunun için en doğru formda squat hareketi yapmak önemlidir. Doğru formda yapılan squat hareketleri, diz ve sırt ağrılarını önlediği görülmüştür.
Başınız omurganız ile aynı hizada stabil şekilde olmalıdır. Gözlerinizi 2-3 m kadar önünüze bakar pozisyonda tutmak bunu sağlayacaktır. Özellikle bar ile yapılan squat hareketinde en çok yapılan hatalardan biridir. Barı sırtınıza aldığınız pozisyonda el bilekleriniz bükülü bir pozisyonda olmamalıdır.
Düzenli squat kas kütlesini artırır. Squat egzersizinin amacı kilo verdirmek değildir. Bedenin alt kısmının güçlendirilmesini ve sıkılaştırılmasını sağlar. Egzersiz tekrarı ilerledikçe daha da etkili hale gelir ve eklem sakatlanmaları riskini azaltır.
En iyi sonucu almak için bir süre sabretmelisiniz. Squat egzersizi yapmaya başladığınız günden yaklaşık 50 gün sonra sonuçlarını aynada fark edebilirsiniz. Geçen süre içinde sağlıklı beslenmeye ve haftada yaklaşık 3 ila 4 gün spor yapmaya özen göstermelisiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Ayrıca sağlıklı sonuç alabilmek için günde kaç squat yapılmalı bilmeniz gerekiyor. Bu egzersize ilk başladığınız zamanlarda ağırlık kaldırmadan yapın ve düzenli setler oluşturun. Başlangıç için 10- 12 olacak şekilde yavaş tempoyla üç set yapabilirsiniz.
Günde 3 set ve her set için yaklaşık 8-12 tekrar ile egzersizden verim alabilirsiniz. Squat hareketini ve programınızdaki diğer egzersizleri düzenli şekilde uygulamanız önemlidir. Bir süre sonra vücudunuzda göreceğiniz squat faydaları şu şekilde sıralanabilir: Vücudu güçlendirir ve vücuda direnç sağlar.
Günlük hayatta en çok kullanılan sırt, omuz, bel ve bacak kaslarını güçlendirir.
Kalça kaslarını etkili bir şekilde çalıştıran egzersizlerin başında squat gelir. Squat, kalça eritmenin yanı sıra biçimlendirme için de tercih edilen hareketlerin arasında yer alır. Ayaklarınızı omuz genişliğinde açarak harekete başlayabilirsiniz.
Squat hareketle bacaklar sıkılaşır, kalınlaşmaz.
- Ayaklar omuz genişliğinde açılmalı. - Dizler bir sandalyede oturur gibi kırılırken, diz kapakları ayakların ucunu geçmemeli. - Omuzlar ve göğüs kafesi her zaman dik, bakışlar ileri doğru olmalı. - Hareketin oturma pozisyonunda kalça yere paralel kalırken, çökerken ve kalkarken belin doğal duruş pozisyonu korunmalı.
Squat hareketleri, özellikle vücudun alt bölgesini forma sokmak için idealdir. Bacak, baldır, karın, kalça ve sırt bölgesindeki kasların doğru şekilde çalışmasını sağlar. Kalça ve baldırlarda kasların daha aktif olmasına yardımcı olur. Böylece karın kasları da forma girer.
Squat, hareket esnasında vücudu stabilize eden üst bacak, arka bacak ve kalça kaslarını güçlendirir. Aynı zamanda kas yapan hormonları aktive ederek tüm vücudun güçlenmesine yardımcı olur.
Farkın sürdürülebilir olması ve etkisinin arttırılması için 6 ay ila 12 ay arasında squat hareketini yapmaya devam etmek gerekir. Squat hareketi kalça kaslarını geliştirirken arka bacak ve ön bacak kasları üzerinde de etkilidir. Dolaylı yoldan karın kaslarını da çalıştıran squat ile bölgesel kas kitlesi artışı yaşanır.
Dr. Gökhan Meriç, “Diz kapağındaki gevşeklik, patelar instabilite dediğimiz durumdur. Bu durumda yoğun bir spor aktivitesinde eğilme ve kalkma, squat gibi egzersizlere ağırlık verilirse diz kapağındaki aşırı gevşekliğe bağlı diz önü ağrıları görülebilir” diye uyardı.
1)Bacaklarınızı güçlendirmek
Yani zıplama yüksekliğinizi arttırmak istiyorsanız mutlaka bacaklarınızın güçlenmesini sağlayacak egzersiz ve hareketler yapmanız gerekir. Bunun için en etkili ve en basit yöntemlerden biri olarak kabul edilen squat diyebiliriz.
Kalori yakarken kalça ve bacak bölgesinin de şekillenmesini sağlayan squat hareketini, ortalama kiloya sahip bir kişi 30 dakika boyunca yaptığında yaklaşık 230 kalori yakabilir.
Kalçanın küçülmesini istiyorsan sağlıklı beslenme ve fitness seni istediğin sonuca ulaştırır. O zaman düzenli şekilde squat ve lunge yaparsan harika kalçalara sahip olursun. Tabiki. İkiside güzel şekilde kasları çalıştırır.
Kardiyovasküler egzersiz olduğu için de yağ yakmanızı sağlar. Özellikle yürürken kalçanızda bulunan kasları sıkıp bırakmaya çalışın. Bu sayede hem selülit sorununuz azalacak hem de daha sıkı ve kıvrımlı bir kalçaya sahip olacaksınız.
İşte %100 tartışılmaz gerçek: ağırlık kaldırmak büyümenizi KESMEZ. Ağırlık kaldırmanın büyümeyi engellediğini ve hatta engellediğini gösteren hiçbir çalışma yoktur.
1) Kalçalarınızı sıkılaştırır:Squat yaparken kalçayı sıkma ve bırakma hareketi kalçalarınızı sıkılaştırır, kaldırır ve yuvarlak bir görünüm vererek toparlar. Sarkık kalça görünümünü ortadan kaldırır.
Vücudu forma sokup esneklik kazandıran pilates ve yoga hareketlerinin birçoğu da iç bacağı şekillendirmek için oldukça faydalıdır. Squat (çömelme), side lunge (yana hamle), inner thigh lift (iç kalça sıkılaştırma) ve top sıkma, etkili iç bacak inceltme egzersizleri arasında yer alır.
Öyle değil bak 3. ayda o alttaki yağlar gider kalçan normale döner 6. ayda toplanmada o yağlarda erir 1. senede o manken kalçasına kavuşursun. Sendeki selülit ve yağ gidermedir muhtemelen 3. ayda gider ama 6. ayda fotoğraftakilerin %70 ini elde edersin 1 senedede o fotolardaki beli ve kalçayı elde edersin.
Bazı önemli bacak güçlendirme egzersizleri şunlardır: Squat: Bu egzersiz, vücudun alt kısmındaki neredeyse tüm kasları çalıştırır ve bacağın kuvvetlenmesini sağlar. Squat yaparken ayaklarınızı düz tuttuğunuzdan ve topuklarınızı yukarı doğru ittiğinizden emin olun.
Özellikle kadınlar için fit bir görünüm sağlayan kalça yapısını çalıştıran, en etkili egzersizlerden biri olarak squatı söyleyebiliriz. Temel squat hareketleri sadece bacak değil aynı zamanda kalça kaslarını da sıkılaştırdığı için vücut şekillendirmede oldukça etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri