Datça'nın endemik badem türlerinden biri olan sıra badem, diğer badem türlerine göre daha küçük boyutlu olmasıyla bilinir. Lezzeti oldukça belirgin olan sıra bademi, Datça'nın en meşhur badem çeşitlerinden biridir. Duble seçeneği, sıra bademin özel seçkin ürünüdür.
Bahçenizde hangi cins badem ağaçları var? Teksas, nomperyal, ferragnes, ferradual, drake, tuana. En verimli olan ferragnes.
Fotoğrafta Nurlu bademi görülüyor, sarıya kaçan rengi, iriliği hemen dikkati çeker, tadı da en makbul olanlardan. Bademlerin aynı irilikte olması da önemli.
Badem çeşitleri; El Bademi, Diş Bademi, Taş Bademi olarak 3 sınıfa ayrılmıştır.
Yalnızca Datça yöresine ait olan Nurlu Badem; erken çiçeklenen, endemik bir badem türüdür. Datça nurlu badem, donma yaşamaması için erkenden çiçeklenir ve bademleri hızla olgunlaşır. Sululuğu ve lezzeti bakımından Datça'nın en kaliteli ve meşhur badem cinsi olan Datça nurlu badem sağlık açısından da çok faydalıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Buz üstünde servis edilen tatlı badem içine buzlu badem denir. Özellikle yaz akşamlarının en otantik yiyeceklerinden olan buzlu badem özellikle servisi ile kendinden söz ettiren bir fenomendir.
Datça bademi, datça yarım adasında bulunan 15.000 dekar datça bademi bahçesinde yetiştirilmektedir. Bu alanda yetişen yıllık olarak 2500 ton bademin içinden özel seçim, iri badem içleri Koz Kuruyemiş tarafından özenle sizler için satın alınarak sunulmaktadır.
Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yaygın olarak yetiştirilen badem en çok Muğla, ardından İçel, Antalya, Elazığ, Denizli ve Karaman illerinde yetiştirilmektedir.
Daha çok Türkiye, İran, Suudi Arabistan gibi ılıman iklime sahip ülkelerde yetişmektedir. Ancak ülkemizde yetişen birinci kalite badem çeşidi Datça bademidir. Badem denince aklınıza ilk gelen yer neresi diye sorsak cevabınız tabii ki Datça olacaktır.
Bazı çeşitlerde iki yumurtalığın da gelişmesi sonucu ikiz badem oluşumu çoklukla görülür. İkiz iç oluşturan çeşitlerin ticari değeri düşüktür. İkiz bademler tohumluk olarak da işe yaramaz.
Badem ağacı üç ila dört yaşında iken badem verir. İlk beş yıla kadar 40 kilodan 100 kiloya kadar meyve verebilmektedir.
Uzmanlar bu konuda ortalama bir ölçü veriyor. 5 – 6 adet çiğ bademin bir tatlı kaşığı zeytinyağıyla yakın kaloride olduğunu belirten uzmanlar, gün boyu 15 – 20 adet çiğ badem tüketileceğini, aşırıya kaçmamayı öneriyor.
Ortalama sağlıklı ve olgun bir badem ağacı 23 ile 30 kg kadar fındık üretebilir. Profesyonel badem yetiştiricileri tarafından yönetilen olgun bir ticari badem bahçesinin iyi bir verimi, hektar başına yaklaşık 2040 kg kabuklu fındık elde etmektir. (1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kg).
Badem ağacının ilkbahar, yaz ve bazen sonbaharın ilk aylarında yüksek derecede su ihtiyacı vardır. Büyüme mevsiminin başlangıcındaki düşük toprak nemi kritiktir ve üretimde önemli bir düşüşe neden olabilir. Badem ağaçlarının hasadı sırasında veya hasattan hemen önce sulanması birçok soruna neden olabilir.
Badem susuz şartlarda da yetişebiliyor ise de verimli ve kaliteli ürün elde etmek için yılda 3-4 kez sulanmalıdır. Özellikle meyve gelişme döneminde su ihtiyacının karşılanması zorunludur. Ağaçlar yeterince su almazsa meyvelerde dökülme,zamk çıkarma ve gelişmede gerileme görülür.
Çoğunlukla dikim mesafeleri 6 X 6 metre, 7 × 7 metre ve 5,5 X 5,5 metredir. 6 X 6 metre olan dikim mesafelerinde hektar başına 270 adet ağaç bulunur, 5,5 X 5,5 metre olan dikim mesafelerinde ise hektar başına 330 adet ağaç bulunmaktadır.
1 kilo Toptan Badem ne kadar? 2023 yılı güncel Toptan Badem fiyatları 549,00 TL ile 669,00 TL aralığındadır.
Datça'nın en meşhuru olmakla beraber dünyaca ünlü bir bademdir. Ünü ise iriliğinden gelir. Bununla birlikte susuz tarımla yetişen Nurlu Badem kendine has eşsiz lezzete ve besin değerine sahiptir.
Bademin anavatanı Orta ve Batı Asya'nın dağlık bölgeleri olup, bu bölgelerden doğuya doğru Çin ve Hindistan'a; batıya doğru Kuzey İran, Suriye ve Akdeniz ülkelerine yayılmıştır. Bademin kuzey yarıkürede 30 – 44, güney yarıkürede 20 – 40 enlem dereceleri arasında yayıldığı bilinmektedir (Küden, 1998).
Dünya badem üretiminde 2019/20 üretim sezonunda ABD 1,4 milyon ton ile ilk sırada yer almaktadır. Aynı üretim sezonunda AB 140 bin ton, Avustralya 120 bin ton, Çin 45 bin ton ve Türkiye 15 bin ton üretim ile ABD'yi takip etmektedir. Türkiye dünya badem üretiminin %1'ini karşılamaktadır.
Badem son derece yüksek besin ihtiva eder. E vitamini, kalsiyum, fosfor, demir ve magnezyum açısından zengin bir kaynaktır. Ayrıca, çinko, selenyum, bakır ve niasin içerir. Diğer bütün türleriyle karşılaştırıldığıda besin değerleri ve faydalı bileşenleri ile ön plana çıkmaktadır.
Eski kent, Bizans çağında, yönetim örgütü açısından, yeni kent durumundaydı, dolayısıyla piskoposluk merkeziydi. Burası artık (hatta Plinius'un yapıtını verdiği çağda bile) Stadia adını taşıyordu. Şimdiki Datça adı bundan bozmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri