Efes Antik Tiyatrosu - İzmir Panayır Dağı'nın güney eteklerinde yer alan tiyatro, ilk olarak Helenistik Dönemde inşa edilmiştir. Bugün görülen kalıntılar MS 1. ve 2'nci yüzyıla aittir. Efes Antik Tiyatrosu antik tiyatroların ortak unsurları olan sahne, orkestra ve cavea'dan oluşur.
Dünyanın en büyüğüEFES / İZMİR
150 metrelik çapı ve 24 bin kişilik kapasitesiyle dünyanın en büyük antik açık hava tiyatrosu burası. İlk tiyatro Helenistik dönemde yapılsa da bugünkü haline MS 117'de ulaşmış. 2015'ten beri UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor.
4. yüzyıla tarihlenen Bodrum Antik Tiyatrosu, Roma İmparatorluk Çağı öncesi tiyatroların tüm özelliklerini taşımaktadır. Yaklaşık 10.000 kişi kapasiteli olduğu düşünülen tiyatronun alt bölümü sağlam biçimde günümüze ulaşmıştır.
Şehir antik Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olan yakındaki Artemis Tapınağı (M.Ö. 550 BC; civarında tamamlandı) ile ünlüdür. Diğer birçok anıtsal yapı arasında Celsus Kütüphanesi ve 25,000 seyirci alabilen II. Claudius zamanında başlanıp,Trajan (M.S..98-117) döneminde tamamlanan antik tiyatro da vardır.
Efes Antik Kent neden terkedildi? Tarihte birçok kez deprem gören ve yağmalanan Efes, her zaman varlığını sürdürmeyi başarmıştı. Ancak Küçük Menderes'in limanı alüvyonlarla doldurması deniz ticaretinin bitmesine ve şehrin gerilemesine neden oldu.
İlgili 23 soru bulundu
Efes'teki Artemis Tapınağı dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilir. Efes Anadolu'nun batı kıyısında, bugünkü Selçuk ilçesinin 3 km uzağında bulunan, daha sonra önemli bir Roma kenti olan antik bir Yunan kentiydi. Klasik Yunan döneminde İyonya'nın oniki şehrinden biriydi.
Karyalılar ve Lelegler kentin ilk sakinleri arasında yer alırken, İyon göçleri M.Ö. 1200 yıllarında başlamıştır. Esas olarak bir İyon Yunan şehri olarak bilinen Efes, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.
Tiyatro, Yunanca theatron yani "görme yeri" sözcüğünden gelmektedir. Çünkü günümüzdeki anlamıyla çağdaş tiyatronun tarihi, bağ bozumu tanrısı Dionysos adına yapılan dinsel törenlere dayanmaktadır. İlk tiyatro şenliği MÖ 534 yılında Atina'da yapılmıştır.
TÜRKİYE'DE SADECE ÜÇ TANE AMFİ TİYATRO VARDIR. kapasiteli devasa bir yapı kalıntısıdır.
Efes Antik Tiyatrosu - İzmir
Panayır Dağı'nın güney eteklerinde yer alan tiyatro, ilk olarak Helenistik Dönemde inşa edilmiştir. Bugün görülen kalıntılar MS 1. ve 2'nci yüzyıla aittir.
Aspendos Antik Kenti, milattan sonra 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilmiş olup tarihteki en güzel şekilde korunmakta olan tiyatrolar arasına girmeye hak kazanmıştır. Bu tiyatro tam olarak bir açık hava tiyatrosu şeklinde inşa edilmiş olup tiyatronun yapımına yaklaşık olarak 138 yılında başlanmıştır.
Dünyada en tanınmış örneği Roma'da bulunan Colosseum'dur. Latince olan arena sözcüğü kumluk anlamına gelir.
Türkiye'nin İlk Tiyatro Mektebi - Manifold. İstanbul'da bir tiyatro mektebi açılması konusunda ilk haber 1927 yılında karşımıza çıkar. Cumhuriyet gazetesinde yer alan bu habere göre Maarif Vekâleti “yeni bir ameli tiyatro mektebi tesisine” karar vermiş ve hazırlıklara başlamıştır.
Tarihi milattan önce 6.yüzyıla kadar uzanan tiyatro, duyguların, düşüncelerin ve durumların sahnede sergilenmesi esasına dayanır. Yunanca, theatron kelimesinden türemiştir, seyirlik yer anlamına gelir. Tiyatronun Antik Yunan'da bağ bozumu tanrısı Dionysos adına yapılan dinsel törenlerde doğduğu kabul edilir.
15-20 bin kişi kapasiteli Aspendos Tiyatrosu İmparator Marcus Aurelius devrinde (M.S. 161-180) Theodoros'un oğlu mimar Zeno tarafından inşa edilmiştir.
Tiyatro faaliyetleri başlangıçta ülkedeki yabancılar, daha sonra Osmanlı vatandaşı gayrimüslimler ve son olarak Müslüman tiyatrocular tarafından icra edildi. Ermeniler tarafından padişah fermanıyla kurulan Naum Tiyatrosu ile Güllü Agop'un kurduğu Gedikpaşa Tiyatrosu Osmanlı'nın Batılı anlamda ilk tiyatro örnekleri idi.
Ülkemizde sahnelenmiş olan ilk tiyatro eseri Vatan Yahut Silistre'dir. Şiir ve roman türünde de eserler veren Namık Kemal'in yazdığı oyun ilk kez 1873 yılında sahnelendi.
gibi geleneksel seyirlik sanatlarımız akla gelir. Türk edebiyatında ilk tiyatro eseri örnekleri Tanzimat Döneminde verilmiştir. Geleneksel seyirlik oyunların hemen hepsinin çıkış noktası komedidir. Amaç seyirciyi güldürerek eğitmektir.
Batılı anlamda ilk Türkçe oyun, Şinasi'nin Şair Evlenmesi'dir (1860). Bu oyun Dolmabahçe Saray Tiyatrosu'nda oynanmak üzere yazıldığı bilinmektedir.
Sahnelenen İlk Tiyatro Eseri:Vatan Yahut Silistre/Namık Kemal. Edebiyatımıza kazandırdığı ilklerle ölümsüz olan Namık Kemal tarafından kaleme alınan “Vatan Yahut Silistre” sahnelenen ilk tiyatro yapıtı olma özelliğini taşıyor.
M.Ö. 6'ıncı yüzyıldan sonra şekillenen ve günümüz tiyatrosuna ışık tutan Yunan tiyatrosu, teknikleri, kuramları, tragedya ve komedya türündeki yapıtlarıyla günümüze kadar ulaşmıştır. Bilinen ilk tiyatro sahnesi, Antik Yunan'da Acropolis içine inşa edilen Dionysus Tiyatrosu'dur.
Meryem Ana Evi ve kutsal alanı İzmir Hava Limanı'ndan 70 km. Selçuk (Efes)'tan 9 km mesafede bulunmaktadır. Meryem Ana Evi'ne gidebilmek için herhangi bir halk otobüsü bulunmamaktadır.
Hristiyanlığın ortaya çıkışıyla birlikteyse şehir önce incilin önemli isimlerinden Aziz Paul'ün bir süre burada bulunması ve burada vaazlar vermesiyle, sonraları ise Aziz John ve Bakire Meryem'in buraya gelişi ile dini bir merkez haline gelmiştir.
Efes Pilsen, Türkiye'de üretilen bir bira markası. Efes Pilsen 1969 yılında İstanbul ve İzmir'de üretilmeye başlamış ve kısa sürede dünyaya açılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri