Noktalı virgül (;), bir noktalama işareti. Çoğunlukla kendi içinde virgülle ayrılmış grupları birbirinden ayırmak ve sıra cümleleri birbirinden ayırmak için; virgülden kuvvetli, noktadan zayıf bir duraksama işareti olarak kullanılır.
4) Sıralı Cümle: Tek başına bağımsız yargı bildiren iki veya daha fazla cümlenin bir anlam bütünlüğü içinde sıralanmasıyla kurulan cümlelerdir. Yüklemleri çekimli fiil olan sıralı cümleler, birbirinden virgül veya noktalı virgülle ayrılır.
Virgül (,)
– Cümlede art arda sıralanan eş görevli sözcük ve sözcük öbekleri arasına virgül konur. Örnek: Pazardan erik, kiraz, çilek ve kavun aldık. – Sıralı cümlelerin arasına virgül konur.
Kendi içerisinde virgül yardımıyla ayrılmış grupları ayırmak için kullanılmaktadır. Noktalı virgül ayrıca anlam karışıklığını önleme konusunda tercih edilmektedir.
Ortak Öge:İki yüklemi olan cümlelerde ögelerden birinin ya da bir kaçının her iki cümlenin de ögesi olmasıdır.Ortak ögeyi bulmak için heriki cümlenin yüklemine ortak öğe cümlesi olanı düşündüğümüz yere getirdiğimizde yüklem kabul ediyorsa ortak öge vardır,kabul etmiyorsa ortak öge yoktur.
İlgili 20 soru bulundu
Zarf Tümleci Nasıl Bulunur? Zarf tümlecini bulmak için ilk etapta, diğer cümle öğelerini bulurken uygulandığı üzere öncelikle yüklem tespit edilmelidir. Yüklem bulunduktan sonra, zarf tümlecini bulmak için yükleme "nasıl, ne zaman, neden, niçin, niye?" soruları sorulmaktadır.
→ Yüklem: var. Görüldüğü üzere her iki cümlenin yüklemi de cümlenin sonundadır. Bu yüzden bu cümleler yüklemlerinin yerine göre (ögelerinin dizilişine göre) kurallı cümledir.
NOT: TDK'nin 2000'de yayımladığı kılavuzda ancak, ama, lâkin, fakat, çünkü vb. gibi bağlaçlardan önce noktalı virgül kullanılmaktadır. 2005'te ise bu kullanım kılavuzdan kaldırılmıştır, son kılavuz olan 2012'de de böyle bir kullanım yer almamaktadır.
Ünlem işareti, seslenme ve hitap sözlerinden hemen sonra konulabileceği gibi cümlenin sonuna da konabilir.
1- İki nokta bir açıklama yapılacakken kullanılır. Noktalı virgül ise genel olarak aralarında virgül bulunan sıralı cümleleri ayırmak için kullanılır. Babam bana şunu dedi: "Her zaman iyi bir insan ol." Meyvelerden muz, elma ve çilek; sebzelerden bir tek domatesi seviyorum.
Bazen de sıralı cümlelerin ögelerinde herhangi bir ortaklık durumu görülmemektedir. Bu şekilde kurulan sıralı cümleler ise bağımsız sıralı cümle olarak isimlendirilmektedir. Sıralı cümlelerde sadece bir öge ya da birden fazla öge ortak bir şekilde yazılabilmektedir.
2. Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konur: Sevinçten, heyecandan içim içime sığmıyor; bağırmak, kahkahalar atmak, ağlamak istiyorum.
Anlam bakımından birbirine bağlı cümlelerden ikincisi, birinci cümlenin karşıtı olursa araya noktalı virgül konur. “ama”, “çünkü”, “fakat”, “öyleyse”, “ancak”, “oysaki” gibi bağlaçlarla birbirine bağlanan cümlelerde bağlaçlardan önce konur.
1- Yüklem genellikle cümlenin sonunda bulunur. Başında ya da ortasında bulunabilir. 2- Fiil olan sözcükler dışında isim ve isim soylu sözcüklerden oluşabilir. 3- Cümlede birden fazla yüklem bulunabilir.
3 Coşar (1997, s. 153) ise aktarma cümlelerini müstakilen inceleyerek “Aktarma cümleleri dolaylı ve dolaysız anlatım cümleleridir. Bunlar iç içe cümle olarak adlandırılan bir ifade ya da ibarenin yer aldığı cümlelerle, bir takım alıntıların ve tam yargılı cümlelerin bulunduğu cümlelerdir.” şeklinde tanımlar.
Eksiltili cümle ya da kesik cümle, tam bir cümle kurulabilmesi için gereken ana unsurları içermeyen cümledir. Türkçenin eklemeli yapısı nedeniyle yüklemler tek başına cümle kurmaya yettiği için, "yüklemi olmayan cümle" olarak da tanımlanabilir.
Sevinç , korku , üzüntü ,acıma, şaşırma , kızma ,kaygı gibi duygu belirten cümlelerin sonuna ünlem işareti ( ! ) konur. Eyvah ! Okula geç kaldım!
Uyarı, seslenme ve hitap bildiren sözlerden sonra ünlem işareti kullanılmaktadır.
Üç Nokta Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Tamamlanmamış Cümlelerin Sonuna Veya Başına Yan Yana Konulan Noktalama İşaretinin Adı (...)
Türkçe zarf-fiillerin noktalaması
Birinci ve ikinci örnekte görüldüğü üzere zarf-fiil eki (-ıp, -madan, -arak, -ınca vs...) almış sözcükten sonra virgül konmaz çünkü bu ekler aynı zamanda bağlaç niteliğindedir ve bazı istisnalar haricinde bağlaçlardan önce veya sonra noktalama işareti kullanılmaz.
TDK'ya göre de ve, gibi, veya, yahut gibi sözcükler bağlaç olarak kullanıldıklarında önce ve sonra virgül kullanılmıyor.
UYARI: Şart ekinden sonra virgül konmaz: Aklın yatarsa karar verirsin. UYARI: Metin içinde -ınca/-ince anlamıyla zarf fiil görevinde kullanılan mı /mi ekinden sonra virgül konmaz.
Devrik cümle, bir dilde yer alan öğelerin sırasız şekilde dizilmesi ile ortaya çıkmaktadır. Özellikle yüklemin sonra değil de ortada veya başta olması ile devrik cümle kurulur. Tabi bu cümleler bozuk bir anlam ortaya koymaz. Yani devrik cümle yanlış veya uygunsuz değildir.
Yapılarına göre basit, bileşik, bağlı ve sıralı cümleler olmak üzere dört cümle çeşidi vardır. Tek yüklemi bulunan, tek yargı bildiren cümleler yapı bakımından basit cümledir. Basit cümleyi belirleyen; tek yüklemin, tek yargının bulunmasıdır. Yüklem dışındaki diğer ögelerin sayısı önemli değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri