Kısaca src belgesi kullanılan araç ve gidilecek yere göre farklılık göstermektedir. Yolcu taşımacılığı yapacaklar 1 ve 2 nolu belge türünü alırken, eşya/kargo taşımacılığı yapanlar 3 ve 4 nolu belgeyi alır. Taşınacak yük tehlike barındırıyorsa 5 nolu belgeyi alması gerekir.
SRC2 belgesi şehirler arası yolcu taşımacılığı yapanlar için, SRC4 belgesi ise şehirler arası yük taşımacılığı yapanlar içindir.
SRC1 ve SRC 2 belgeleri için geçerli olan durum, SRC3 ve SRC4 belgeleri içinde geçerlidir. Yani SRC3 belgesine sahip olan bir sürücü aynı zamanda SRC4 belgesini almasına gerek yoktur. SRC3 belgesine sahip olan bir şoför, hem yurt içinde hem de yurt dışında eşya ve kargo taşımacılığı yapabilir.
Src1 hangi araçları kullanır? Src1 belgesi uluslararası yolcu taşımacılığı yapacak olan sürücülerin aldığı bir belge türüdür. Bu belgeyi alan sürücüler sadece yolcu taşıyabilir. Bu belge ile hem ülke için hem de uluslararası taşımacılık yapabilir.
SRC 3 Alanlar Src 4 ü Kapsar mı? Src alacak olan adaylar arasında sıklıkla sorulan soruların başında Src 3 alan 4 ü kapsar mı sorusu gelmektedir. Src 3 belgesi uluslararası taşıma belgesi olduğu için bu belge ile yurt içinde de kullanılabilir. Src 3 alan sürücüler src 4 belgesini de otomatik olarak almış kabul edilir.
İlgili 19 soru bulundu
Src 2 belgesi alan sürücüler şehir içi ve şehirler arası yolcu taşımacılığı yapabilirler. Otobüs, Minibüs, Taksi, Midibüs vb. yolcu taşıyan araçları kullanılır. Yolcu Taşımacılığında çalışacak otobüs sürücülerinin, 26 yaşında gün almış ve 63 yaşından gün almamış olmaları gerekmektedir.
Belirlenen kurallara uymayan kişiler, kanunen bir suç işlemiş olur. Şehirlerarası taşımacılık yapıyorsanız ve Src 4 belgeniz yoksa, sürücü belgesine ceza gelir ve trafiğe çıkamazsınız. Aynı şekilde araç sahibi için de yaptırım uygulanır. Riske atılacak bir konu değildir.
SRC 3 Belgesi Uluslar arası eşya-kargo taşımacılığı iş kolunda gerekli olan Mesleki Yeterlilik Belgesidir. Uluslararası veya yurtiçi eşya, kargo, yük taşımacılığı yapan, kamyon, tır, panelvan, pikap, kamyonet gibi araçlardan herhangi birini kullanan sürücülerin almak zorunda oldukları belgedir.
“SRC5 Belgesi” – Ticari araç sürücüleri için SRC zorunlu belgedir. SRC-5 Belgesi (ADR Sürücü Eğitim Sertifikası) ise, Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre Tehlikeli Madde Taşımacılığı yapan sürücülerin almak zorunda olduğu mesleki yeterlilik belgesidir. SRC5 Belgesi; “Yanıcı Ehliyeti”, “ADR Belgesi” olarak da anılır.
SRC 4 Belgesi Yurtiçi eşya-kargo taşımacılığı taşımacılığı iş kolunda gerekli olan Mesleki Yeterlilik Belgesidir. Yüklü taşıt kullanan sürücülerin bu belgeyi alabilmeleri için öncelikle kullandıkları araca uygun ehliyet sahibi olmaları gerekmektedir.
SRC1 belgesi: Uluslararası trafikte ticari araçların alması gereken belgedir. Yurtiçine de taşınabilirler. SRC2 belgesi: Sadece iç hatlarda taşınan ticari araçlar tarafından alınacak belgedir. SRC3 Belgesi: Yurtdışına mal ve kargo taşıyan ticari araçların alması gereken bir belgedir.
Kimler SRC Belgesi Alamaz? Uygun aracı kullanma için ehliyet sahibi olmayanlar belgeyi alamaz. Ehliyete sahip olduktan sonra başvuruda bulunabilirler. 66 yaşını dolduran ve 66 yaşından gün alan kişilere bu belge verilmez. 65 yaşından önce alınmış olan belge varsa, yaş dolumu sonrasında belge geçerliliğini yitirir.
Şehir içi ve şehirler arası ticari araçlar kullanan sürücüler SRC 2 belgesi almalıdır. SRC 2 belgesine sahip sürücüler otobüs, minibüs, taksi vb. yolcu taşıyan araçları kullanabilir.
Muafiyetli başvuru için aranan şartlar:
Eski ehliyetlerde B sınıfı, yeni ehliyetlerde M, B1 ,B ve F sınıf tarihleri 25.02.2003 tarihinden önce olan ehliyet sahipleri muafiyetli olarak SRC2 ve SRC4 belgesine başvurabilirler.
Cevap: Src belgesinde ağır vasıta ehliyeti olma şartı aranmamaktadır. Çünkü src 3 belgesinin anlamı Uluslar arası yük, eşya ve kargo taşımacılığıdır. B sınıfı ehliyetiniz ile 3500 kg' a kadar yük taşıyan araçları yani kamyonetleri kullanma hakkınız var.
8. SRC belgelerinin süresi var mıdır? SRC 1-2-3-4 belgeleri süresiz olarak düzenlenir.
Sınıf 7 kapsamında Radyoaktif madde taşıması yapan sürücülerin alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir .
SRC belgesi kamyon, kamyonet, panelvan, çekici, minibüs ve otobüs gibi araçları kullanan sürücüler için zorunludur. SRC belgesi, bu araç türleri ile yapılan ticari amaçlı yük, yolcu ve yük gibi karayolu taşımacılığı faaliyetlerinde mesleki yeterlilik belgesi olarak istenir.
Sınıf 7 kapsamındaki radyoaktif malzemelerin taşınmasına ilişkin uzmanlık eğitimidir. Temel eğitim alındıktan sonra 8 saatlik radyoaktif madde uzmanlık eğitimi alınır. Kurumumuz Sınıf 7 Radyoaktif Malzemeler konusunda eğitim vermeye yetkilidir.
SRC 3 Belgesi: Bu belge de uluslararası taşımacılık için gerekli. Eşya ya da kargo taşımacılığı olarak sınırlandırılmış. Tır, çekici, kamyon, pikap, kamyonet ve panelvan gibi araçları uluslararası lojistik için kullanan kişilerin bu belgeyi alması gerekir.
FİAT YENİ DOBLOCARGO ARACIM İÇİN K2 YETKİ BELGESİ ALDIM. ARACI KULLANAN SÜRÜCÜLER İÇİN DE BELGE ALMALI MIYIM? Sürücüler için SRC ve Psikoteknik Belgesi alınması gerekmektedir.
Uluslararası Eşya ve Kargo Taşımacılığı yapan sürücüler mevzuata göre src 3 belgesi almaları gerekmektedir. Bu belgeyi alan sürücüler hem yurt içinde hem de yurt dışında eşya ve kargo taşımacılığı yapabilirler.
Gerek herhangi bir şekilde ticari araç kullanan özel şahıslar gerekse de kamu işyerlerinde çalışan ticari araç sürücüleri için bir zorunluluk olan SRC ve Psikoteknik Belgelerinin bulunup bulunulmadığına dair trafik denetimi yapan polis ve jandarma ekipleri tarafından sorgulanma yapılmaktadır.
SRC4 – Yurtiçi Yük-Eşya-Kargo Sürücü Mesleki Yeterlilik Eğitimi Kimlere Yönelik? SRC4 Belgesini; Yurtiçinde yük-eşya-kargo taşımacılığı yapan ve. Çekici, kamyon, kamyonet gibi ticari araçları kullanan sürücüler almalıdır.
Bu belgeyi kamyonet, kamyon, panelvan, minibüs, otobüs, çekici vd. ticari araç kullanan sürücüler alırlar. SRC Belgesi olmayan şoföre 250 TL araç sahibine ise 5.000 TL ceza yazılır. SRC belgesi olmadan araç kullanılırsa cezanın yanında taşıtta görevli memurlar tarafından bağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri