Src 2 Belgesi: Yolcu taşımacılık işi yapacak olan ve bu taşımacılığı ülke sınırları içinde icra edecek olan sürücüler alır. Bu belge türünün eğitim süresi toplam 36 saat olarak gerçekleştirilir. Src 3 Belgesi: Eşya ve kargo taşımacılık işini ülke sınırları dışında gerçekleştirmek için alınacak bir belge türüdür.
SRC2 belgesi: Sadece iç hatlarda taşınan ticari araçlar tarafından alınacak belgedir. SRC3 Belgesi: Yurtdışına mal ve kargo taşıyan ticari araçların alması gereken bir belgedir. Ayrıca ülke içinde mal ve eşya taşıyabilirler. SRC4 Belgesi: Sadece ülke içinde mal ve eşya taşıyan kişilerin kullandığı bir belgedir.
Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı
Src 2 belgesi alan sürücüler kullandıkları araç türüne göre sürücü ehliyetine sahip olmaları gerekmektedir. Örneğin 14 kişiye kadar koltuk kapasitesine sahip bir aracı kullanacak sürücülerin b,c,d ve e sınıfı sürücü belgelerinden birine sahip olmaları gerekmektedir.
SRC 2 Belgesi Yurtiçi yolcu taşımacılığı iş kolunda gerekli olan Mesleki Yeterlilik Belgesidir. SRC 2 belgesi Kara Yolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre B-C-E ve D sınıfı ehliyet sahibi olan sürücülerin yurtiçi yolcu taşımacılığı yapabilmek için almaları gereken mesleki yeterlilik belgesidir.
SRC 2 belgesine sahip sürücüler otobüs, minibüs, taksi vb. yolcu taşıyan araçları kullanabilir.
İlgili 16 soru bulundu
SRC belgeleri için belirlenen bir geçerlilik süresi yoktur. SRC 1, SRC 2, SRC 3, SRC 4 belgelerine sahip sürücüler süresiz olarak bu belgeleri kullanabilir.
Src 2 belgesi alan sürücüler şehir içi ve şehirler arası yolcu taşımacılığı yapabilirler. Otobüs, Minibüs, Taksi, Midibüs vb. yolcu taşıyan araçları kullanılır. Yolcu Taşımacılığında çalışacak otobüs sürücülerinin, 26 yaşında gün almış ve 63 yaşından gün almamış olmaları gerekmektedir.
Src4 Belgesi: Yurt içinde yük, eşya ve kargo taşınacak ise, bu belgeye sahip olmak gerekiyor. SRC1 ve SRC 2 belgeleri için geçerli olan durum, SRC3 ve SRC4 belgeleri içinde geçerlidir.
Src 2 ve src 4 belgesini birlikte talep etmeniz halinde beş saat daha ilave edilerek toplamda 33 saat alınır. Not: SRC2 ve SRC4 belgesinin aynı anda alınma işlemi sona ermiş olup, her belge için ayrı ayrı kayıt yaptırmanız gerekmektedir.
SRC2 belgesi şehirler arası yolcu taşımacılığı yapanlar için, SRC4 belgesi ise şehirler arası yük taşımacılığı yapanlar içindir.
SRC 2 Belgesi Yurtiçi yolcu taşımacılığı iş kolunda gerekli olan Mesleki Yeterlilik Belgesidir. SRC 2 belgesi Kara Yolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre B-C-E ve D sınıfı ehliyet sahibi olan sürücülerin yurtiçi yolcu taşımacılığı yapabilmek için almaları gereken mesleki yeterlilik belgesidir.
Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre şirketlere kayıtlı otobüs, minibüs, kamyon, kamyonet, çekici tescilli araçları kullanan sürücülerin alması gereken belge türüdür. Sürücülerin araç türüne uygun SRC1, SRC2, SRC3, SRC4 ya da SRC5 belgelerini bulundurmaları kanuni zorunluluktur. SRC 2 BELGESİ NEDİR?
Ülke içerisinde dolmuş, taksi şoförlüğü ya da okul servisi kullanmak isteyen sürücülerin SRC 2 belgesi alması gerekmektedir. SRC 1 belgesi sahiplerinin SRC 2 almasına gerek yoktur. SRC 1 belgesine sahip olan sürücüler aynı zamanda SRC 2'ye de sahip olur.
Gerek herhangi bir şekilde ticari araç kullanan özel şahıslar gerekse de kamu işyerlerinde çalışan ticari araç sürücüleri için bir zorunluluk olan SRC ve Psikoteknik Belgelerinin bulunup bulunulmadığına dair trafik denetimi yapan polis ve jandarma ekipleri tarafından sorgulanma yapılmaktadır.
Sınava Girmeden Src Alma
Sınavdan ve eğitimden muaf olarak src belgesini 25 Şubat 2002 tarihinde önce ehliyet alanlar faydalanabilir. Bahsi geçen tarihten önce trafik tescil kuruluşlarından sürücü belgesi tescil edilen sürücüler Ulaştırma Bakanlığına müracaat ederek sınavsız src belgesini alabilirler.
Bu belgeyi Uluslar arası yolcu taşımacılığı yapacak olan sürücüler alır.(Türkiye'de de geçerlidir) Src1 Tüm Dünyada Yolcu taşır.
8. SRC belgelerinin süresi var mıdır? SRC 1-2-3-4 belgeleri süresiz olarak düzenlenir.
Belirlenen kurallara uymayan kişiler, kanunen bir suç işlemiş olur. Şehirlerarası taşımacılık yapıyorsanız ve Src 4 belgeniz yoksa, sürücü belgesine ceza gelir ve trafiğe çıkamazsınız. Aynı şekilde araç sahibi için de yaptırım uygulanır. Riske atılacak bir konu değildir.
SRC 3 Belgesi: Bu belge de uluslararası taşımacılık için gerekli. Eşya ya da kargo taşımacılığı olarak sınırlandırılmış. Tır, çekici, kamyon, pikap, kamyonet ve panelvan gibi araçları uluslararası lojistik için kullanan kişilerin bu belgeyi alması gerekir.
FİAT YENİ DOBLOCARGO ARACIM İÇİN K2 YETKİ BELGESİ ALDIM. ARACI KULLANAN SÜRÜCÜLER İÇİN DE BELGE ALMALI MIYIM? Sürücüler için SRC ve Psikoteknik Belgesi alınması gerekmektedir.
Not: B ehliyeti olanlar, sadece src2 ve src4 belgesi alabilirler. Not: C veya D ehliyeti olanlar, src2,src 3, src 4 belgesinden istediğini talep edebilirler. E sınıfı ehliyeti olanların aşağıdaki belgeleri ibraz etmeleri gerekmektedir; 1) 25.02.2003 tarihinden önce alınmış E sınıfı ehliyetin fotokopisi.
src 4 belgesine sahip olanlar yurt içinde tüm yük ve kargo taşıyacak olan araçların kullanım hakkını elde etmiş olurlar. Fakat bu belge src3 belgesi gibi hem yurtiçi hem yurtdışında geçerli değildir ve uluslararası bir özelliği yoktur. Sadece yurtiçi taşımacılığı kapsamaktadır.
SRC BELGESİ FİYAT LİSTESİ 2023
SRC1 Belgesi: 5.000,00 TL. SRC2 Belgesi: 4.000,00 TL. SRC3 Belgesi: 5.000,00 TL. NOT: Valilikçe belirlenen ücretin altına düşen kurslara asğari ücretinin 20 katı kadar idari para cezası uygulanacaktır.
4925 Sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 32 nci maddesinde sürücülerde aranan özel şartlar altında yaş sınırları açıkça belirtilmiştir. Buna göre src almak için alt sınır 18 yaşını doldurmaktır. Üst yaş sınırı ise 66 yaşından gün almamaktır.
4925 Sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre Src belgesi 66 yaşına kadar alınır. 66 yaşını dolduran sürücüler artık ticari taşıt kullanamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri