Bu ses özelliğine ünsüz uyumu, ünsüz sertleş- mesi veya ünsüz benzeşmesi denir. Bu ses olayına ünsüz benzeşmesi denmesinin sebebi, kelime sonundaki sert ünsüzün, yanına gelen yu- muşak ünsüzü kendine benzetmesidir.
olayları sırasıyla “ünsüz benzeşmesi – ünlü düşme- si''dir.
Sırılsıklam ve çırılçıplak sözcükleri bizim özel sözcüklerimizdir.Nedeni ise pekiştirme sırasında sırsıklam ya da çırçıplak diyemeyiz.Olaylara gelin yani ses olaylarına:)Bu sözcüklerde hem ünlü hem ünsüz türemesi bir arada gerçekleşmiş.Çok orijinal iki örnektir bunlar!
1.1.1. Ünsüz türemesi: Arapçadan dilimize girmiş son ünsüzü şeddeli yani ikiz ünsüzlü kelimeler Türkçede ikizliğini kaybeder ve tek ünsüzle kullanılır. hiss>his, zann>zann, sırr>sır, hakk>hak gibi.
Bu kelimeler ünlüyle başlayan ek veya yardımcı fiille kullanıldıklarında sondaki ünsüz ikizleşir: hak (hakkı), his (hissi), ret (reddi), şer (şerri), tıp (tıbbı), zam (zammı), zan (zannı); af (affetmek), his (hissetmek) vb. Bu yazı 15 Ocak 2019 tarihinde yayımlanmıştır.
İlgili 19 soru bulundu
Kök içerisinde. Kök içerisindeki bir hece ünsüz harfle bitiyorsa ve kendinden sonraki hecenin ilk harfi de ünsüz ise, bu harfler ünsüz benzeşmesine uyarlar: aptal, eksik, nispet, ispat, kispet, müspet, tespit, tespih, gövde, iğde, dalga, kuzgun vb. kelimeler.
İç seste (ortada) ünsüz türemesi, yabancı kelimelerin iç seslerindeki ünlü çarpışmasını önlemek için iki ünlü arasında gerçekleşir. Ayrıca, Türkçe ve Türkçeye girmiş yabancı kelime- lerde, sebebi ünsüzler arasındaki senkronizmin bozulmasına bağlanan türemedir (Korkmaz 1992, 115).
Ünlü türemesi hem fiil hem de isim kökenli sözcüklerde olabilir. En çok küçüklük bildiren -cık -cik ekleri getirilen kelimelerde görülür. Az - Azıcık kelimesindeki ilk ''I'' harfi ünlü türemesine örnek olarak gösterilebilir.
Ünlü bir harf ile başlayan kelimelere, yardımcı fiil getirilmek suretiyle ikinci bir sessiz harf ortaya çıkmaktadır. Tek heceli kelimelere ve ünlü ile biten kelimelere, ünlü ile başlayan bir ek geldiğinde yine ünsüz türemesi görülmektedir.
özellik, şiddet, ciddi, millet, ıssız, madde, cadde, sessiz hissiz gibi sözcüklerde ünsüz türemesi yoktur.
Ünlü Düşmesi – Türk Dil Kurumu.
İç seste ünlü türemesi:
Dar ünlü: azcık>azıcık, bircik>biricik vb.
"hissetmek - hissedince" sözcüğünda "t" ünsüzünün yumuşayarak "d" ünsüzüne dönüşmesi "ünsüz yumuşaması"na örnektir. Dilimizde bazı sözcüklerin ünlü harfle başlayan ek aldıklarında veya başka bir sözcükle birleşmesi sonucunda, sözcüğün sonundaki ünsüz harfin tekrarlanmasıyla oluşan ses olayına "ünsüz türemesi" denir.
Gülücük ve öpücük sözcüklerinde ilk bakışta ünlü türemesi var gibi görünse de aslında burada olan ses olayı ünsüz düşmesidir.
Ünlü daralması, Türkçede geniş ünlülerin dar ünlülere dönüşmesi şeklinde gerçekleşen bir ses olayıdır. a veya e ünlüleriyle biten bir fiile -yor eki getirildiğinde, fiilin son hecesindeki ünlü, ı, i, u, veya ü ünlülerinden birine dönüşür: sakla + yor > saklıyor. dile + yor > diliyor.
A seçeneğinde “sararmış < sar(ı) – ar – mış” sözcüğünde ünlü düşmesi vardır.
Bu yaklaşıma göre; Türkçede “ç, f, h, k, p, s, ş, t (Fıstıkçı Şahap)” ünsüzlerinden biri ile biten bir sözcükten sonra “b, c, d, g” ünsüzlerinden biriyle başlayan bir ek getirildiğinde bu ünsüzler sert karşılıkları olan “p, ç, t, k” ünsüzlerine dönüşür. Bu olaya ünsüz benzeşmesi denir.
Ünlü türemesi kelimenin başında, ortasında veya sonunda olabilir: station > istasyon, scala > iskele, limon > ilimon, Recep>İrecep; tren > tiren, kral > kıral, spor > sipor; akl > akıl, ömr > ömür; bircik > biricik, giderken > giderkene. İki şekilde görülür.
Türkçede kökte kelime içerisinde iki adet ünsüz harf bir arada kullanılmaz ve bir araya gelmez. Ancak dilimize çok fazla Arapça kelime yerleşmiştir. Bu kelimeler içerisinde iki adet ünsüz harf yan yana kullanılabilmektedir. Ele alınan bu kelimeler ünsüz türemesi olarak adlandırılır.
Ünsüz Türemesi (Ünsüz İkizleşmesi) - Nedir?
Ünlü türemesi ile ilgili sorular pek çok sınavda yer almaktadır. Ünlü türemesi genellikle pekiştirme ve küçültme amacı ile gelen ekler sonrasında ek ve kök arasında bir ünlü harfin ortaya çıkması ile oluşur.
Ma s mavi ünlü türeme yok.
B) Ünsüz türemesi: Evet hamallık yapıyorum, yürek taşıyorum.
Kaynaştırma ünsüzü veya yardımcı ünsüz, Türkçede iki ünlü harf yan yana gelemeyeceği için, ünlü ile biten bir kök veya gövdenin sonuna eklenen ve yine bir ünlü ile başlayan ekin önüne (iki ünlü arasına) gelen ünsüzü belirtir.
Cevabımız : Sararmış kelimesinde ünlü düşmesi vardır . Sarı + armış = sararmış ( sarı kelimesindeki " i " harfi düşmüştür . )
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri