İl, Irak ve Suriye'ye komşudur. Şırnak, 16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Siirt ilinden ayrılarak Türkiye'nin 73. ili olmuştur.
1-KONUM : Şırnak ili topraklarının batı kesimi,Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Dicle bölümünde yer alır. Öteki yarısı da Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içinde kalan ilin,toplam alanı 7.172 Km2 dir.İl batıda Mardin,kuzeyde Siirt,kuzey doğuda Hakkari illeri,güneyde de Irak ve Suriye ile çevrilidir.
16 Mayıs 1990 tarihinde Siirt ilinden ayrılarak Türkiye'nin 73. ili olan Şırnak, bu tarihten itibaren kendi özgün kimliğini ortaya koymuştur. Aynı kanunla Siirt'in Eruh ilçesine bağlı Güçlükonak bucağı bu ilin ilçesi olmuş, ayrıca Mardin'in İdil, Cizre ve Silopi ilçeleri de Şırnak'a bağlanmıştır.
Silopi ilçesinin yüzölçümü 790 km² olup, güneybatısında Suriye (20 km), güneydoğusunda Irak (15 km) devletleri ile batısında Cizre (29 km), kuzeyinde Şırnak il merkezi (33 km) ve kuzeydoğusunda Uludere ilçesi (11 km) ile komşudur.
Şırnak kilim dokumacılığı, motif ve desen zenginliği ile dikkat çekiyor. Sıra sıra dokunan Şırnak kilimleri, Jirki Kilimleri olarak biliniyor. Bu önemli el sanatı ürünlerinden alınabilir. İğne ve boncuk oyaları, yöresel takılar, turik heybesi ya da mizer örtüsü de Şırnak'tan alınabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Şırnak'ta tarım, hayvancılık ve sınır ticareti ekonominin temelini oluşturur. Buğday, arpa ve mercimek üretimi başta gelir. Sanayi bitkilerinden pamuk ekimi yaygındır. Cizre ve Silopi ilçelerinde yüksek kaliteli nar ve üzüm yetişir.
Şırnak, (Kürtçe: Şirnex) Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ildir. Güneyinde Irak, batısında Mardin, kuzeyinde Siirt, doğusunda ise Hakkâri vardır. Şırnak ili nüfusu 557.605'dir. Bu nüfusun %75,1'i şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu).
Şırnak şehrinde görülen iklim tip karasal iklimdir. Orta bölgelere doğru kış aylarında çok fazla yağış almaktadır. Güneybatısında ve Güneyinde ise karasal iklim daha yumuşak bir şekilde geçmektedir. Yüksek dağlar sebebiyle doğu kesiminde kış mevsimi çetin ve çok yoğun kar yağışlı geçmektedir.
ŞIRNAK ilinin Nüfusu En büyük ilçesi CİZRE (159.754) , ŞIRNAK ilinin Nüfusu En küçük ilçesi GÜÇLÜKONAK (12.120) olmuştur.
Coğrafya. İl batıda Mardin, kuzeyde Siirt, kuzeydoğuda Van ve Hakkari illeri, güneyde Irak ve Suriye Devletleriyle çevrilidir. Şırnak ilinin bir kısmı Güneydoğu Anadolu Bölgesi içinde kalır.
Şırnak ili nüfusu 2023 yılı itibarıyla 557.605 olarak belirlenmiştir. Bu nüfusun %75,45'i şehirlerde yaşamaktadır. İlde km² başına 79 kişi düşmektedir.
Şırnak ilinin ilçeleri, Şırnak (il merkezi) Beytüşşebap. Cizre.
Cizre ilçesi 10 mahalleden oluşmakta olup ilçeye bağlı 32 köy bulunmaktadır. 2020 yılı itibariyle Cizre ilçe merkezinin nüfusu 128.412 kişi, bağlı köylerin nüfusu 23.287 kişi olup ilçe mülki sınırları içerisinde yaşayan kişi sayısı toplam 151.699 kişi olmuştur. İlçede yıllık nüfus artış hızı ‰ 20'dir (TUİK, 2021).
Şırnak İlinin Kaç İlçesi Vardır? Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Şırnak ilinin, Merkez ilçe ile birlikte toplamda 7 tane ilçesi bulunmaktadır. Şırnak ilinin ilçeleri; Beytüşşebap, Cizre, Güçlükonak, İdil, Silopi ve Uludere'dir. En kalabalık ilçesi ise, Silopi ilçesidir.
Bu bölgede önemli bir baklagil ve yağ bitkisi olan yerfıstığının da yerini alması gerekmektedir ve nitekim son yıllarda az da olsa bölgedeki ekim alanları artmaktadır. Son yıllarda Şırnak'taki yerfıstığı ekim alanı hızla artarak 64.000 da alana ulaşmıştır.
Cizre kenti ile özdeşleşen Kırmızı Medrese, şehrin batısındaki sur kalıntıları üzerinde bulunur. Kırmızı tuğlalardan örülmüş ve adını bu tuğlalardan almıştır. Cizre Beyliği döneminde II. Han Şeref Bey tarafından yaptırıldığı düşünülür.
İslamiyet'in Cizre'ye girmesi ile birlikte şehre yarımada anlamına gelen Cezire adı verilmiş, Cumhuriyet döneminde ise küçük bir düzeltmeyle Cizre olarak değiştirilmiştir. Önceleri Mardin iline bağlı bir yerleşim birimi iken 16.05.1990 tarih ve 3647 sayılı yasa ile Şırnak iline bağlanmıştır.
Yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve karlı geçmektedir. Yaz mevsiminde sıcaklıklar genelikle 35 °C 'nin üstüne, kış mevsiminde ise sıcaklıklar 0°C 'nin altına düşer. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkları oldukça yüksektir.
Şırnak'ın Cizre ilçesinde geçen ay ölçülen 49,1 derecelik sıcaklık, Türkiye'de şimdiye kadar ölçülen en yüksek sıcaklık olarak kayıtlara geçti.
Önceleri Nuh'un Şehri anlamına gelen “Şehr-i Nuh” adı verilen bu kentin adı zamanla değişerek “Şernah”, “Şırnek” ve günümüzde de “Şırnak” halini almıştır. 16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Siirt ilinden ayrılarak Türkiye'nin 73. ili olmuştur.
Bölge genel olarak Finik olarak nitelendirilmekte olup, Dicle Nehri ve Vadisine hâkim durumdadır. Eski yerleşmeler geniş bir alana yayılmış durumdadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri