Menengiç kahvesini yapmak için, cezveye kişi başı 1 tatlı kaşığı menengiç kahvesi koyun, ardından üzerine yine kişi başı 1 fincan su ya da süt ekleyin. Sütle yapmaya karar verdiyseniz menengiç kahvesini kişi başı 1 tatlı kaşığından biraz daha fazla kullanabilirsiniz.
1) Sütle pişirilir, kafein içermez
Birbirinden leziz Antep yemeklerinin ardından tadına doyumsuz menengiç kahvesi sunulur. Mercimek büyüklüğündeki meyvelerinin özenle kurutulması, kavrulması ve öğütülmesiyle elde edilen menengiç kahvesinin en önemli özelliği süt ile birlikte pişiriliyor olmasıdır.
Menengiç kahvesinin yapımı Türk kahvesinin yapımı ile aynıdır. İlk olarak bir cezve içerisine fincan sayısına bağlı olarak menengiç kahvesi ve su eklenir. Ardından kısık ateşte pişirmeye bırakılır. İlk köpüğü fincanlara alındıktan sonra biraz daha kaynatılan menengiç kahvesi son olarak fincanlara dökülüp servis edilir.
Kahvenin yapılışı
Cezveye, kaç fincan yapılacaksa o kadar süt konulur. Şeker ve her fincan için bir tatlı kaşığı menengiç kahvesi konulur. Kaynara çıkınca fincanlara konularak servis yapılır.
Türkiye'nin doğal bitki örtüsünün parçalarından biri olan menengiç; yörelere göre farklı isimler alabilir. (Örnek: Çedene, çitlembik, bıttım, çitemik, çıtlık gibi.) Menengiç Kahvesi bu ağacın meyvelerinin kurutulup kavrulması, ardından tıpkı Türk kahvesi gibi pişirilmesi ile elde edilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Menengiç Kahvesinin Faydaları
Antiseptik etkisi vardır. Öksürüğü yatıştırır. Balgam vb boğaz'da oluşan anormal yapılara karşı iyi gelir. Kafein içermez, Kafein'e bağlı rahatsızlıklar için önleyicidir.
Menengiç kahvesi sanılanın aksine kahve çekirdeklerinden elde edilmez. Ülkemizde de yetişen menengiç ağaçlarından elde edilir. Menengiç tohumunun kurutulmasıyla menengiç kahvesi hazırlanır. Yani aslında menengiç kahvesi kahve değildir.
Peki, bu kadar çok seçenek arasında en iyi menengiç kahvesi markası hangisidir sorusu çok sık sorulmaya başlandı. Bu kadar çok çeşit içinde göze çarpan ve lezzetiyle açık ara önde olan Adıyaman Kervansaray Kahvesi sektördeki yarışta ipi ilk göğüslemektedir.
Odunsu baharatlı tadı ile farklı lezzet deneyimi yaşamak isteyenlerin tercihidir. Halk dilinde Çitlembik, Çedene, Çıtlık isimleri ile de bilinen Menengiç Kahvesi ağızda Antep fıstığı tadı bırakması ile de ayrıca bilinir.
Elazığ'da çedene diye anılan bu meyve, Anadolu'nun farklı yörelerinde farklı isimlerle de anılmaktadır. Bunlardan en bilinenleri ise şunlardır: bıttım, menengiç, çitlembik, bıttım, çıtlak, çöğre ve çıtlık.
Cezvenin ya da kahve makinesinin içine her kişi için bir fincan su koyarak hazırlama işlemlerine başlanır. Ardından toz hâldeki menengiç kahvesinden her fincana bir tatlı kaşığı koymak yeterlidir. Cezvede toz ile suyu karıştırarak kısık ateşte yavaşça pişirebilirsiniz.
Öksürüğe iyi geldiğinden kızım için yaptım. Gelelim tarife; bir cezveye sütü, kahveyi ve şekeri ekleyip karıştırın. Kısık ateşte pişirin, kaynadıktan sonra 1 dakika dinlendirdikten sonra içmeye hazır. Afiyet olsun.
Şeker İlavesiz Tüketilebilir: Menengiç kahvesi, tatlımsı bir lezzete sahip olduğu için, normal kahveden daha az şeker ilavesi gerektirir. Bu nedenle, sağlıklı bir içecek seçeneği arayanlar için idealdir. Sıcak ya da Soğuk Tüketilebilir: Menengiç kahvesi, sıcak ya da soğuk tüketilebilir.
Menengiç teflon tavaya alınır ve kısık ateşte yağlanıp kahve rengi oluncaya kadar sürekli karıştırılarak kavrulur. 15. 20 dakika sürebilir.
Sağlığa faydaları bulunan menengiç bitkisi, kuruyemiş ya da kahve olarak tüketilir. Astım, öksürük ya da üst solunum yoluna yarar sağlayan bu bitkinin iyileştirici etkileri bulunur. Bunun yanında göğsü yumuşatarak solunumu kolaylaştırır. Mide ağrılarına iyi gelir ve böbrek taşı düşürmeye yardımcı olur.
Menengiç tozu hem tuzlu hem de tatlı yemeklerde kullanılabilir. Tuzlu yemeklerde, et, tavuk veya balık yemeklerine lezzet vermek için kullanılabilir. Tatlılarda ise, sütlü tatlılar, kurabiyeler ve dondurmalar gibi birçok tatlıda kullanılır. Ayrıca, menengiç tozu çay şeklinde de tüketilebilir.
Menengiç kahvesi olarak da adlandırılan Kürt kahvesi, Türk ve Kürt kültürüne özgü bir kahve türüdür. Bu kafeinsiz kahve yabani bir fıstık olan menengiç ağacının meyveleri yapılır. Menengiç meyveleri toplandıktan sonra güneşte kurutulur ve ezerek macun haline getirilir.
Yapacağınız kişi sayısına göre her fincan için dolu dolu 1 tatlı kaşığı toz çedene / menengiç kahvesi ile suyu cezvede kısık ateşte yavaşça karıştırarak lezzetli bir kahve elde edebilirsiniz. Kendi bünyesinde süt barındırdığı için ayrıca süt tercih etmenize gerek yoktur.
Peki, menengiç kahvesi bozulur mu? Menengiç kahvesini cam bir kapta, güneş ışığından uzak bir alanda ve nemli olmayan bir ortamda ağzının sıkıca kapatılarak saklanması gerekir. Saklama koşullarına uyulmadığında menengiç kahvesi özelliğini kaybeder.
Ben iki kişilik yaptım, kişi sayısına göre değiştirebilirsiniz. Cezveye 2 tatlı kaşığı menengiç kahvesi, 2 tatlı kaşığı şeker ve 2 fincan süt ekleyin, ocakta karıştırarak pişirin. Afiyet olsun.
Menengiç, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen bir ağaç türüdür. Bu ağacın meyveleri, öğütülerek özel bir öğütme taşı olan dibek taşında çekilir. Bu öğütme yöntemi, menengiç meyvesinin özünü ve lezzetini ortaya çıkarır, aynı zamanda besin değerini korur.
Gaziantep mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunan bu lezzet, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde dağlık alanlarda ekimi yapılmaksızın doğal olarak yetişen menengiç ağaçlarından elde ediliyor.
Günün her saatinde içilebilen kahve çeşitlerinden biri de menengiç kahvesidir. Menengiç kahvesi yumuşak içimi ve aroması ile farklı bir tada sahiptir. Diğer kahve çeşitlerinden farklı olarak Türkiye'de yetişen menengiç ağacının meyvelerinden elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri