Şırnak, Türkiye'nin en önemli petrol yataklarının üssü olmaya emin adımlarla ilerliyor. Kısa süre önce Gabar'da ardından Cudi Dağı'nda keşfedilen milyar dolar değerindeki petrol rezervlerinin ardından dikkatler Bestler Dereler, Feraşin, Kato ve bölgede başka noktalara çevrildi.
'Revize edildi, 16 milyar dolarlık bir keşif oldu'
Aybüke Yalçın Gabar Sahası'ndaki keşfimiz 1 milyar varil. Bu da çok büyük bir rakam. Bugünkü rakamlar ile birlikte 80 milyar dolar. Esma Çevik Sahası'nda ise 12 milyar dolarlık bir petrol keşfiydi.
Ülkemizde; Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Siirt, Şanlıurfa ve Mardin'de petrol yatakları vardır. Hangi ülkelerden petrol alıyoruz? Ülkemizde petrol az bulunur, bu nedenle ülkemiz petrol ihtiyacının önemli bir kısmını dış ülkelerden karşılar.
Söz konusu videonun daha önce Dominik Cumhuriyeti, Haiti ve Venezuela'da çekildiğine ilişkin çeşitli paylaşımlar yapılmış. Fakat söz konusu videonun Gabar Dağı'nda çekildiğine ilişkin herhangi bir kanıt bulunmuyor. Sonuç olarak; Videonun Gabar Dağı'ndan çıkan petrolü gösterdiği iddiası yanlış.
Cudi ve Gabar dağlarının arasında petrol keşfedildi!
İlgili 29 soru bulundu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gabar Dağı'nda günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip petrol bulunduğuna dair müjdesi Şırnak'ta sevinç ile karşılandı. 1850 rakımlı Gabar Dağı'nın zirvesinde 1 milyar varil rezerv alanına sahip Şehit Aybüke Yalçın petrol sahası düzenlenen törenle açıldı ve üretime geçildi.
Türkiye'de Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Siirt, Şanlıurfa ve Mardin'de petrol yatakları bulunurken, karada ve denizde arama çalışmaları da sürdürülüyor. İhtiyacının henüz yaklaşık 7'de 1'ini üretebilen Türkiye'nin üretimi ise yıllar içinde önemli artış kaydetti.
Bu verilerden yola çıkarak ülkemizin %90 oranında ham petrol ithalatına bağımlı olduğu sonucuna varılmaktadır. Türkiye'nin üretilebilir rezervi 2022 itibarıyla yaklaşık 70 milyon tondur. 2022 yılında ülkemizde 421.408 metre sondaj yapılarak 191 ham petrol kuyusu açılmıştır.
Türkiye'nin petrol varlığı; İran, Irak, Suriye gibi komşu ülkelerle kıyaslandığında yetersizdir. Bunun ana nedeni ülkenin jeolojik farklılığıdır. Petrolün bir arazide bulunması için kumtaşı gibi gözenekli kayaçların üzeri kil gibi geçirimsiz katmanlarla kapanmış olmalıdır.
Petrolün yeraltında bir göl veya havuz içerisinde bulunduğu düşüncesi doğru değildir. Petrol ve doğal gazın aranması jeoloji, jeofizik ve petrol mühendisliği dallarının ortak çalışmasını gerektirir. Yeraltı formasyonlarında petrolün ve/veya gazın var olup olmadığı kesin olarak yalnızca sondaj yapılarak belirlenebilir.
Dr. Ergün Yaşar'da bölgede yaklaşık olarak 38 noktada petrol sızıntısı gaz çıkışlarının bulunduğunu tespit ettiklerini açıkladı. 34 yıl önce Kırıkhan ve Kumlu ilçelerinde petrol arama faaliyetleri gerçekleştirildi. O dönem şirket tarafından petrol yok diye kapatılan kuyulardan ise gaz sızıntısı gerçekleşmeye başladı.
Edwin Drake'in 1859 yılında Titusville, Pennsylvania yakınlarındaki keşfi ve kuyudan petrolün fışkırması ilk gerçek ve modern petrol kuyusu olarak kabul edilmektedir.
Şehir efsanelerine konu olan beton dökülen petrol kuyuları
İnanışa göre Türkiye'de aslında çok petrol var. Yapılan aramalarda petrol de bulundu. Ancak Türkiye'nin zenginleşmesini istemeyen çevrelerin etkisiyle bu kuyuların üzerine zamanında beton dökülüp kapatıldı.
Şırnak'ta tarım, hayvancılık ve sınır ticareti ekonominin temelini oluşturur. Buğday, arpa ve mercimek üretimi başta gelir. Sanayi bitkilerinden pamuk ekimi yaygındır. Cizre ve Silopi ilçelerinde yüksek kaliteli nar ve üzüm yetişir.
Cizre ilçesinde 13 Eylül'de günlük 400 varil debi ile üretime alınan kuyudaki petrolün 35 API graviteye sahip olduğu belirlendi.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), çözüm süreciyle birlikte Şırnak'ın Silopi İlçesi Çalışkan Beldesi'nin Irak sınırına sıfır noktadaki Hezil Çayı kıyısındaki bölgede 6 ay önce Çalışkan-1 kuyusunu açarak petrol arama çalışmalarına başladı.
GİRİŞ: Ortadoğu, dünyanın, en önemli su ve kara yollarının üzerinden geçmesi nedeniyle jeo-politik, üç dinin çıktığı bölge olmasıyla dinsel ve büyük ölçüde petrol yataklarına sahip olmasından dolayı da ekonomik açıdan öneme sahip olan bölgelerinden birisidir.
Nisan 2017 tarihinde Zülfikarlar Holding'e bağlı akaryakıt dağıtım şirketi Turkuaz Petrol tarafından, 2016 yılının en büyük satın almasıyla özelleştirilen TP Petrol Dağıtım A.Ş, bugün faaliyetlerini Türkiye Petrolleri markasıyla sürdürüyor.
SPK'nın internet sitesinde yer alan verilere göre; bir varil petrol 42 galon ham petrol eşdeğerindedir (159 litre). Bir varil ham petrolden, 19,6 galon benzin, 10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon ağır akaryakıt, 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğer türevler üretilebilmektedir.
İran – 158.400 milyon varil: 160 bin milyon varil kanıtlanmış petrol rezervi olan İran, küresel petrol kaynakları açısından iyi durumda.
Petrol, dünya enerji piyasasının can damarı olarak kabul edilen bir kaynaktır. Petrolün oluşumu, dünya üzerindeki jeolojik süreçlerin sonucunda gerçekleşir. Bu süreç, milyonlarca yıl süren bir dönemi kapsamaktadır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yaptığı açıklamada günlük üretimin günlük 80 bin varile ulaştığını öne sürdü. Her ihtimalde Türkiye'de tüketilen petrolün en fazla yüzde 8'i Türkiye'de üretiliyor.
Saha, 150 milyon varillik rezervi ile dünyada 2022 yılında karalarda keşfedilen en büyük 10 petrol sahası arasında yer alıyor. Türkiye'de petrol tüketimi yaklaşık 950 bin varil/gün, üretim ise 65 bin varil civarında. Yalnızca bu sahadan yapılacak üretim ile 1 yılın yarısında tüketimin karşılanabileceği düşünülebilir.
Halen dağ üzerinde pek çok petrol kuyusu mevcut olup, bunların çoğu aktiftir.
1 varil petrol = 120 kilogram gelir. 1 varil petrol = 0,01 metreküp gelir. Görüldüğü üzere 1 varil petrol hem kilogram hem de metreküp açısından bu şekilde hesaplanmaktadır. Tabii bu doğrultuda petrolün varil içerisine ne kadar konmuş olduğuna bağlı şekilde miktar değişkenlik gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri