19. yüzyıl'da Osmanlı yönetimindeki otorite zayıflığı, Sırbistan'daki yeniçerilerin halka iyi davranmaması, Fransız İhtilali'nden sonra ortaya çıkan milliyetçilik akımları Osmanlı-Avusturya Savaşları sırasında Sırbistan topraklarının savaş alanı haline gelmesidir.
Sırbistan'daki yeniçerilerin halka iyi davranmaması, Rusya ve Avusturya'nın kışkırtmaları, Osmanlı Devleti'nin gerileme döneminde olması ve otoritesinin zayıflaması, Osmanlı-Avusturya savaşları esnasında Sırbistan'ın savaş alanı haline gelmiş olması Sırp isyanlarının başlıca nedenleri arasındadır.
Sabırlı ve kararlı bir padişah olan II. Mahmut, yıllardan beri zayıflamakta olan Osmanlı İmparatorluğu'nu yeniden dinçleştirmek için eyleme geçince, Yanya Valisi Tepedelenli Ali Paşa ile arası açılıyor; onun 1820'de padişaha karşı ayaklanması, Yunan ayaklanmasına da neden oluyordu.
Sırp isyanı (1804–1813) Balkanlar'da Osmanlı rejiminin çözülüşünde çok kritik rol oynayan modern tarihin en önemli hadiselerinden biridir.
Sırplar (Sırpça: Срби / Srbi), Balkanlar'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Sırpçayı konuşan ve ağırlıklı olarak Ortodoks Hristiyanlık dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır. Müslüman Boşnaklar ve Katolik Hırvatlardan kültür, dil ve alfabe bakımından ayrılırlar.
İlgili 25 soru bulundu
Miloş Obiliç (Sırpça: Милош Обилић, ö. 29 Haziran 1389), Sırp şövalye, suikastçı ve Lazar Hrebelyanoviç'in damadıdır. Kosova Savaşı sırasında veya sonrasında Osmanlı padişahı I. Murad'ı hançerleyerek öldürmüştür.
İsyanın Nedenleri:
Ruslar ve Yunanlıların eski Bizans İmparatorluğu'nu yeniden kurmak istemeleri (Megalo İdea), Rum aydınlarının çalışmaları, Rus çarı tarafından kurdurulan Filik-i Eterya cemiyetinin çalışmaları, Fener Rum Patrikhanesi'nin Rumları isyana teşvik etmesidir.
Asilerin Osmanlı tekliflerinden tatmin olmaması üzerine Hurşid Paşa komutasında sevk edilen Osmanlı ordusu, 1813'te isyanı bastırmış ve Sırbistan'ı itaat altına almıştır.
Bosna Savaşı, iç karışıkların yaşandığı çok büyük bir savaştır. Savaşın en önemli tarafları ise Bosna Hersek ve Sırplardır. Sırplar bu savaş boyunca Bosnalı Müslümanlar ve Hırvatlara karşı çeşitli saldırılarda bulunmuşlardır. Yani savaş Sırplar, Boşnaklar ve Hırvatlar arasında yaşanmıştır.
Rumlar; Anadolu'nun yerli halkı ile Yunanların, Yunan dili ve kültürü lehine karışması ile ortaya çıkmışlardır. Cumhuriyet döneminde Rumlar, her ne kadar ırksal köken olarak karışık da olsalar, ana dilleri Yunanca olduğu için Yunan kabul edilip, Yunanistan'daki Türk nüfus ile mübadele olunmuştur.
Yunanistan'ın kısa tarihi. Yunanistan'ın kısa tarihi özetle şöyledir; MÖ 20. yüzyıl önceler - Yunan kabileleri Balkanlar'a göç etti. MÖ 20. yüzyıl - Makedonya'nın bazı yerlerine yerleşildi, Yunan Yarımadası'nda bazı şehirler kuruldu.
Helen ismi 1830'da Yunanistan'ın bağımsız bir devlet olarak kurulmasına kadar tarihe karışmış ve yeni kurulan devletin, köklerini doğrudan eski Yunan medeniyetine dayandırdığından Hellas adını yeniden canlandırmıştır.
Sırbistan, 9. yüzyılda Kiril ve Methodios'un Hristiyanlaştırılmasından bu yana geleneksel olarak Hristiyan bir ülke olmuştur. Bu nedenle hakim mezhep Doğu Ortodoksluğuna bağlı Sırp Ortodoks Kilisesi'dir.
Sırbistan, 7,5 milyona yakın nüfusuyla en kalabalık Batı Balkan ülkesi konumunda. Nüfusun büyük bölümünü Sırpların oluşturduğu ülkede, Müslümanlar daha çok Sırbistan'ın güneydoğusunda Sancak ve Preşevo bölgelerinde yaşıyor. 77 bin 474 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip Sırbistan'da resmi dil Sırpça.
Sırbistan-Karadağ ikilisinin ayrılması sonucu özerkliğini ilan etmiş olan ve tam bağımsızlığına kavuşan Sırbistan'ın kuzeyinde Macaristan, batısında Hırvatistan, güneyinde Kuzey Makedonya ve Kosova, doğusunda ise Romanya ve Bulgaristan'ı bulundurmaktadır.
Sonuç Bu savaşın hemen sonrasında Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında 93 Harbi başladı. Savaş Rus kuvvetlerinin kesin zaferiyle neticelendi. Savaş sonunda Ayastefanos ve Berlin Antlaşmaları ile Sırbistan'a bağımsızlık verildi.
Sırpların kurduğu Sırp Prensliği önce Osmanlı Devleti'nin denetimi altında yaşadı. 1867 yılına kadar Osmanlılar Belgrad'da bir birlik bulundurmaya devam ettiler. 1878 yılındaki Berlin Antlaşması'yla Sırbistan tamamen bağımsız oldu ve 1882 yılında Sırbistan Krallığı ilan edildi.
Osmanlılar 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nı kaybederek 1829 yılında Rusya'yla imzaladıkları Edirne Antlaşması'yla Yunanistan'ın bağımsızlığını kabul ettiler.
1832'de Yunanistan Devleti, Osmanlı yönetimi tarafından da resmen tanındı. Böylece Yunanistan'ın ilk sınırlarını oluşturan Mora Yarımadası ve yöresinde 1460'ta başlayan ve 400 yıl süren Osmanlı hegemonyası sona ermiş oldu. Aynı yıl, İngiltere'nin baskılarıyla Yunanistan'a Kraliyet yönetimi getirildi.
II. Bayezid döneminde başlayan seferler ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde gerçekleştirilen fetihler sonucunda Mora tamamen Osmanlıların eline geçti. Bu dönemde Rodos, diğer Ege adaları ve 1669'da Girit'in fethi ile Yunanistan tamamen Osmanlı yönetimine dahil oldu (Hacısalihoğlu, 2013: s. 586).
Navarin Katliamı, Yunanistan'ın bağımsızlığını kazanması sırasında yaşanan katliam dizisinin bir parçası olan bir katliamdı. Katliam 19 Ağustos 1821 günü Mora Yarımadası'ndaki Navarin şehrinde gerçekleşti ve şehrin yaklaşık 3000 kişilik Türk sakini katledildi.
Sclaveni adı verilen yürük kabilelerinin Sırp-Hırvat toplumunun ataları veya ilk nüvesi olduğu kabul ediliyor. Kabileler ve soylar arasında çok fazla karışım olduğundan Sırpları sadece Sclaveni'lerle özdeşleştirmek doğru olmasa da "maya" faktörü olarak değerlendirilebilir.
Böylece Sultan unvanı ilk kez I. Murad zamanında kullanılmıştır. Batı kaynaklarında Amourad I olarak anılmaktadır. Şehzadeliği döneminde Edirne'yi fethederek Balkanlara geçmiştir ve Balkanlarda fetihler yapmaya başlayarak Osmanlı Devleti'nin sınırlarını genişletmiştir.
Kosova Muharebesi veya İkinci Kosova Meydan Muharebesi (Macarca: Második Rigómezei csata, (17 Ekim-20 Ekim 1448) Sultan II. Murat önderliğindeki Osmanlı ordusu ile Macar kumandanı János Hunyadi önderliğindeki bir müttefik ordusu arasında yapılmış bir muharebedir. Osmanlı Devleti'nin zaferiyle sonuçlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri