Sektör: Bir ekonominin aynı/ortak özellikler taşıyan alt bölümleridir. Ekonomide üç temel sektör bulunur. Bunlar; Tarım, Sanayi ve Hizmetler sektörüdür. Turizm sektörü karma bir sektördür.
Turizm işletmeciliği ve otelcilik bölümü turizm sektörü içerisinden hizmet veren birçok şirket ve kurum için kalifiyeli eleman yetiştirmektedir.
Fakültemizde Turizm İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği, Turizm Rehberliği ile Yiyecek İçecek İşletmeciliği bölümleri bulunmaktadır. Her dört bölümde de eğitim süresi 4 yıldır. Turizm Rehberliği Bölümüne Dil-1 Puanı, diğer üç bölüme de TM-1 Puanına göre yerleştirme yapılmaktadır.
Turizm işletmelerinde, otellerde, seyahat acentelerinde, tur operatörlerinde, hava yolu şirketlerinde, restoranlarda, konferans ve etkinlik yönetim şirketlerinde, turizm hizmetleri sunan şirketlerde, destinasyon yönetim şirketlerinde ve diğer turizm sektörü şirketlerinde iş bulabilirler.
İlgili 42 soru bulundu
Turizm ve otel işletmeciliği bölümü, turizm sektöründe çalışmak isteyenler için uygun bir meslek alanıdır. Bu bölümde öğrenciler, turizm sektöründe işletme yönetimi, otel yönetimi, turizm pazarlaması, turizm iletişimi ve turizm ekonomisi gibi konuları öğrenirler.
Otel işletmeleri üç tür ürün sunmakta ve bunun için başlıca üç faaliyet gerçekleştirmektedirler. Bunlar; konaklama, yiyecek üretim ve servisi ve içki servisidir.
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Bölümü turizm ve otel işletmeciliği alanlarında hizmet verecek, insanlara tatil ve barınma hizmeti sağlayacak ve bu alanda uzmanlaşacak öğrencilerin eğitildiği bölümdür.
Bölüm mezunları başta turizm olmak üzere pek çok sektörde kendilerine iş bulabilmektedir. Mezunlar; tatil köylerinde, otellerde, restoranlarda, pansiyonlarda, dinlenme tesislerinde yönetici olarak çalışabilmektedir. Ayrıca fuar ve kongre merkezlerinde de görev yapabilmektedir.
Seyahat acentaları, kâr amacı ile turistlere turizm ile ilgili bilgiler vermeye, paket turları ve turları oluşturmaya, turizm amaçlı konaklama, ulaştırma, gezi, spor ve eğlence hizmetlerini görmeye yetkili olan, oluşturduğu ürünü kendi veya diğer seyahat acentaları vasıtası ile pazarlayabilen ticarî kuruluşlardır.
Turizm ya da gezim, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Otel işletmeleri, turizm sektörünün temeli olup müşterilerine mal ve hizmet sunan ticari kuruluşlardır. Bu kuruluşlar her ülkede değişik görünümde olmakla beraber temel amaç insanlara hizmettir.
Oteller, seyahat acentaları, turist rehberleri olmak üzere turizm sektöründe var olan tüm kuruluşlar T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın gözetimi ve denetimi altındadır.
Bu sınıflandırmaya göre 1 yıldızlı oteller turist, 2 yıldızlı oteller standart, 3 yıldızlı oteller konforlu, 4 yıldızlı oteller birinci sınıf ve beş yıldızlı oteller lüks kategorisine girmektedir. Yurtdışındaki bazı otellerin 7 yıldızlı olabildiğini bir yerlerde görmüş olabilirsiniz.
Üniversite Sayısı: Turizm İşletmeciliği bölümü toplam 63 adet üniversitede bulunmaktadır. EA Puan türündededir. 4 Yıllıktır.
Turizm ve otel işletmecisi olmak için üniversitede İşletme, Otel Yöneticiliği ya da Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü'nün okunması gerekmektedir. Bu bölümler, lisans bölümleri arasında yer almaktadır ve eğitim süresi dört yıl sürmektedir.
César Ritz (23 Şubat 1850 - 24 Ekim 1918) İsviçreli bir otelci ve en ünlüsü Hôtel Ritz Paris ve Londra'daki “Ritz London Hotel” ve “Carlton Hotel, London“ (modern Ritz-Carlton Hotel Company'nin öncüleri) olmak üzere birçok otelin ve "Otelcilerin Kralı ve Otelciden Krallara" olarak bilinen eski bir otel zincirinin ...
Dünyada 7 yıldızlı otel olarak tanımlanan oteller, ultra lüks hizmet sundukları için bu şekilde lanse ediliyorlar. Dünya genelinde 7 yıldızlı olan kimi otele gazeteciler bu sınıflandırmayı uygun görmüş, kimisi de gerçekten lüks olması nedeniyle bu şekilde kendini tanımlıyor.
Bu verilere göre, son derece kaliteli ve yeni turizm tesislerine sahip Antalya, Türkiye'nin en çok otel sayısına sahip kenti konumunda. Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli toplam konaklama tesis sayısı 889 olarak açıklandı.
Otel ile hotel arasında teknik olarak hiçbir fark yoktur. Hatta Hotel kelimesi Otel'in İngilizce halidir. Ancak nispeten daha yüksek sayıda yabancı müşteriye hizmet veren oteller genellikle isimlerinde “Hotel” kelimesini kullanmayı tercih ederler.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 59.000 TL ile 112.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Otel Müdürü maaşı 52.500 TL iken, en yüksek ise 220.000 TL'dir.
İş Olanakları
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, seyahat acentaları ve tur operatörlerinin tur tasarım ve operasyon, tur satış ve gereken belgeyi almak koşulu ile biletleme bölümlerinde çalışabileceklerdir.
Turizm Çeşitleri
Turizme katılanların sosyo-ekonomik durumlarına göre turizmin çeşitleri kendi içerisinde; Sosyal turizm ve • Lüks turizm olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Turizmci, turizm sektöründe çalışan kişilere verilen genel bir isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri