Sırt üstü yatıldığında yer çekimi ve uyku sırasında kaslarda meydana gelen gevşeme nedeni ile çene, dil ve üst hava yolundaki yumuşak dokular geriye doğru gider. Bu da sırt üstü yatarken üst hava yolunda daralma ve horlama olasılığını artırır.
Horlama sorunu yaşayanlar sağa ya da sola doğru yatmalı. Horlamaya en çok sırt üstü yatanlarda rastlanır. Sırt üstü yatmayı engellemek için basit önlemler alınabilir.
Sırt üstü yatış pozisyonu ise daha da çok gevşemeye neden olur. Çünkü yer çekiminin etkisiyle dil ve dil kökü iyice geriye doğru kaçar. Tavsiye edilen sağlıklı yatış pozisyonu yandır. Yan yatıldığı zaman yer çekimi etkisiyle dil yana doğru kayar, geriye doğru giderek hava yolunu tıkamaz.
Uyku Kalitesini Artıran ve Horlamayı Azaltan Yastıklar
Horlama yastığı kullananlar ürünleri hafif yapısı ve D tipi formu için tercih eder. Ortopedik horlama yastığı uyku sırasında vücudun doğru pozisyonda olmasını sağlar.
İlgili 16 soru bulundu
UYUDUĞUNUZ POZİSYONU DEĞİŞTİRİN
Yana yatarak uyuyabilmenizi sağlar ve bu da horlamanızı büyük ölçüde azaltabilir. Horlama, uyku pozisyonundan bağımsız olarak devam ederse, obstrüktif uyku apnesi horlamanızın nedeni olabilir.
Eğer birden fazla yastıkla yatıyorsanız boynunuzdaki eğim nefes akışını etkileyebilir bu da horlamaya neden olabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca tek yastık veya yastıksız yatmaya kendinizi alıştırın. Yapılan araştırmalar obezite ve horlama arasında yakın bir ilişki olduğunu kanıtlıyorlar.
CPAP cihazları hem horlamayı hem de nefes durmalarını ortadan kaldırırken, burun bantlarının uykuda nefes durmalarına hiçbir etkisi yoktur. Sonuç olarak, burun bantları horlama yakınması olan kişilerde kullanılabilir, horlamayla birlikte uyku apnesi düşündüren yakınmalar varsa kesinlikle önerilmez.
Yüksek miktarda C vitamini içeren turunçgiller aslında horlama sorunu yaşayanların en büyük dostu. Çünkü vücuttaki histamin seviyesini düşürüyor ve bu da horlamanın ciddi oranda azalmasını sağlıyor. Uykudan yarım saat önce portakal, mandalina ya da C vitamini yüksek birkaç meyve tüketmeniz yeterli olacak.
Yüz ve göğüs insanın en kıymetli iki uzvu olup, Allah'a secde hali dışında onları yere koymak ve üzerine kapanmak iyi bir davranış olarak kabul edilmez. Yine bu tarz yatış, insanın mide ve kalp gibi organlarına da zararlıdır. Bir rivayette de “cehennemliklerin yatış tarzı” olarak nitelendirilmiştir.
Sağ Tarafa Yatmak
Uzmanlar tarafından en çok önerilen ve en sağlıklı bulunan yatış pozisyonudur. Uyku esnasında kan dolaşımı, en iyi bu pozisyonda gerçekleşir. Reflüyü kısmen azaltan bu uyku pozisyonu, horlamanın ve uyku felcinin de kısmen önüne geçmektedir.
KALBİN DAHA SAĞLIKLI ÇALIŞMASINI SAĞLAR
Doktorlar uzun zamandır özellikle hamile kadınlara sol tarafa yatmayı önerir çünkü bu sağlıklı kan dolaşımını sağlar. Elbette bu yalnızca hamile kadınlar için geçerli değildir; sol tarafa yatmak kalbimiz üzerindeki baskıyı hafiflettiği için sağlığımız için oldukça faydalıdır.
Basit horlama tedavisi evde kolay yöntemlerle yapılabilir. Kilo vermek, uyku öncesi alkollü içki tüketmemek, hafif bir akşam yemeği tercih etmek, horlama yastığı adı verilen yüksek bir yastık tercih etmek, yeni nesil horlama bantları kullanmak horlamanın önüne geçmek için uygulanabilecek basit yöntemlerdir.
Horlayan kişiden sırtüstü değil de yan yatarak uyumayı denemesini iste. Uyku pozisyonunun sırtüstü veya yüzüstü yerine yan tarafın üzerinde olması boğaz üzerindeki baskıyı azaltacak ve horlamayı önlemeye yardımcı olacaktır.
Dr. Sena Tolu, 'Yüzüstü yatmak omurgayı olumsuz etkiliyor. Bu pozisyonda uyumak boyun, sırt ve bel etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, boyun ve bel kıvrımında artışa neden olur. Ayrıca omurgadan sinirlere gereksiz baskı oluşturarak fıtığın oluşmasına neden olabilir.
Yağlanmış bir boyunda soluk alma yolu daralacağı için horlama daha çok olur.Kadınlarda horlama oranı % 8-10 civarlarındayken menopoz sonrası ciddi artma göstererek %40'lara çıkar.
Soğuk algınlığı ve alerjilere bağlı burun tıkanıklığının giderilmesinde “%50 DAHA GÜÇLÜ*” OtriNatura'dan Breathe Right Extra burun bantları ilaç içermez ve güvenle kullanılabilir. Ayrıca horlamayı gidermeye yardımcı olur.
Okaliptüs yağı solunumu rahatlatacağı için horlama tedavisinde önemli bir rol oynar. Kaynamış suya birkaç damla okaliptüs yağı koyup buharı içinize çektiğinizde horlamadan rahat bir uyku uyuyabilirsiniz.
Horlama Yastığı Horlama Problemini Çözer mi? Horlama yastığı vakaların bir kısmında işe yarasa da, horlama tedavisi için kesin olumlu sonuç verdiğini ispatlayan bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır. Zira boyun kısmındaki dokuların boyutu ve sarkma biçimi, her insanda farklılık göstermektedir.
Kilo verilmesi, bahsedilen bölgedeki yağ dokusunun azalmasına neden olacağı için, rahat nefes alınmasını sağlar ve horlamanın şiddeti azalır.
Horlama genellikle boğazınıza ve burnunuza zarar verdiği için bir KBB uzmanına gitmeniz gerekir.
Uyku apne sendromu olan kişide horlama, 3-4 kat daha fazla, çok kaba ve gürültülü şekilde gerçekleşir. Horlamanın yanı sıra nefes darlığı, sık sık iç çekme, el kol hareketleriyle çırpınarak uyanmaya çalışma, sık ve uzun süreli solunum durmaları, sabah yorgun uyanmak da uyku apne sendromu yaşayan kişilerde görülür.
Horlama, özellikle alkol ya da sigara tüketiminin yoğunlaştığı günlerin gecesinde üst hava yollarında gerçekleşen daralmalar ile görülebilir. Bu durum, hava akışını zorlaştıracağı için horlama vakalarının ortaya çıkması doğaldır.
Horlama bandı, burunun çalışmasına mekanik bir destek sağlamaktadır. Burun kanatlarının üzerine yapıştırılan bu ürün, burun kanatlarını dışarı doğru çekerek, burun deliklerinin daha fazla açılmasını ve daha fazla nefes alınmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri