Sırtlangiller (Hyaenidae), etçiller (Carnivora) takımına ait bir familya. Dış görünüşleri ile köpeklere benzemelerine rağmen aslında
Bugün, popüler etobur hayvanlardan biri olan sırtlanların, köpekgiller (canidae) familyasına mensup olduğu iddiasını inceleyeceğiz. Köpekgiller familyasının üyeleri ile fiziksel benzerlikleri mevcut olsa da; sırtlanlar bu familyaya mensup değildir.
Asıl sırtlanlar (Hyaeninae), sırtlangiller (Hyaenidae) familyasının bir alt familyası. Sırtlanlar, günümüzde sadece dört üyeye sahip olan sırtlangiller ailesinden, kedimsi (feliform) ve büyükçe sayılabilecek karasal etobur memelilerdir.
Benekli sırtlan, oldukça başarılı ve Afrika'daki en yaygın ve büyük etoburdur. Başarısı kısmen uyum yeteneği ve fırsatçılığına bağlıdır; o öncelikle bir avcıdır; ancak deri, kemik ve diğer hayvan atıklarını yeme ve sindirme kapasitesi ile de leşçil olabilir.
Sırtlanların 3 türü vardır: Çizgili Sırtlan(ülkemizde bulunan), Benekli Sırtlan ve Kahverengi Sırtlan. Hyaenidae ailesindeki en küçük sırtlan Aardwolf'dur (Proteles cristatus). Erkekler dişilere göre biraz daha büyük olmasına rağmen, erkek ve dişi Çizgili Sırtlanlar görünüşte çok benzerdir.
İlgili 37 soru bulundu
Popülasyonu düşme eğiliminde olan Çizgili sırtlan, Türkiye'de özellikle Akdeniz, Ege, Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunurlar. Marmara ve İç Anadolu bölgelerinin belirli yerlerinde de görülürler. Dünyada ise Kuzey ve Doğu Afrika, Asya, Kafkaslar ve Güney Sibirya'da görülmektedir.
Dağılımı Çizgili sırtlan Afrika kıtasının kuzey yarısında, Asya'nın batısında (Anadolu dahil), Arap Yarımadasında ve Hindistan'da bulunur. Yaşam alanı yarı çöl ve kurak bölgelerdir.
Sırtlangiller ailesinde yer alan çizgili sırtlanlar dünyada Kuzey ve Doğu Afrika'da, Asya'da, Kafkaslar'da ve Güney Sibirya'da yaşar. Türkiye'de ise özellikle Akdeniz, Ege, Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunurlar. Marmara ve İç Anadolu bölgelerinin belirli yerlerinde de görülürler.
Hayvanların kimileri bize iğrenç, kimileri dostmuş gibi gelse de aslında hepsi de yaşam kavgası içindedir, hayatta kalmak için birbirlerini acımasızca parçalayıp yerler. Sonunda hepsinin de yaşamı acı bir şekilde son bulur.
“Doğanın çöpçüleri” olarak bilinen çizgili sırtlanlar, leşle besleniyor.
8. Sırtlan (77 kg/cm2)
Sırtlanlar saatte 60 km hızla koşabiliyorlar. Güçlü çeneleri ve keskin dişleri antilop ve küçük zürafalar gibi birçok hayvanı avlayabilmesini sağlıyor.
Aslanlar, Pars (leopar), çita ve benekli sırtlan gibi diğer avcıları öldürürler ancak nadiren tüketirler. Genç aslanlar, ilk olarak yaklaşık üç aylıkken, avı gizlice takip etme davranışı sergilerler, ancak neredeyse bir yaşına kadar avlanmaya katılmazlar ve iki yaşına yaklaşırken etkili bir şekilde avlanmaya başlarlar.
İnanması güç olsa da evcilleştirilebilir bir türdür. Bazı Afrika kabileleri onlara tasma takıp köpek gibi yanlarında gezdirir.
Sırtlanlar kıkırdar, histerik bir şekilde güler ya da kahkaha atarlar. Uzmanlar, sırtlanların gülüşünü deşifre etti.
Çizgili sırtlan, etobur bir memeli olup, varlığı bilinen dört sırtlan (çizgili, kahverengi, benekli ve böcekçil) türünden biri.
sırtlan - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe sırtlān “bir tür vahşi hayvan” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe sırt “sırt? yele?” sözcüğünden Eski Türkçe +lAn ekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.
Alimlerin ekserisi ise sırtlanın etini haram sayarak: Sırtlan Sebu'. yani azı dişi olup et yiyen yırtıcı hayvanlardandır. Resul-i Ekrem (s.a.v.) de azı dişi olan Sebu', yani yırtıcı hayvanların etini yemeyi yasak kılmıştır, diye delil göstermişlerdir.
Çakallar genelde leş yiyici hayvanlar olmakla beraber ancak buldukları güçsüz hayvanları avlarlar. Kurnazlıklarıyla bilinirler. Çok aç kaldıklarında bir araya gelmesini de bilirler. Sırtlanlar da çakallara benzer özellikler gösterse de sürü halinde yaşamaya daha yatkındırlar.
Çizgili sırtlan Afrika kıtasının kuzey yarısında, Asya'nın batısında (Anadolu dahil), Arap Yarımadası'nda ve Hindistan'da bulunuyordu. Artık nesillerinin tükendiği kabul edilmektedir.
Hatay'ın Suriye sınırı kırsalında nesli tükenmek üzere olan 2'si yetişkin 6 çizgili sırtlan görüntülendi. Hatay'ın Kırıkhan-Hassa ilçesi Suriye sınırı kırsalında cep telefonuyla çekilen görüntülerde, anne ve baba sırtlan ile 4 yavrunun yuvalarının önünde oynadıkları görülüyor.
Rüyada sırtlan görmek Kötü huylu bir kadınla karşılaşılacağına işarettir. Rüyada kendini sırtlanla beraber görmek böyle bir kadınla evlenileceğine, ama bu evliliğin kısa süreceğine işaret eder. Sırtlan, zalim ve hain düşman, hileci-münafık düşmanla tabir edilir.
Aslanlar gruplar halinde yaşar. Tipik bir toplulukta 20 dişi, yavrular ve bir iki erkek bulunur. Erkeklerden biri ailenin reisidir ve bu ona gruptaki dişilerle çiftleşme tekeli verir. Erkek aslan günde kırk defaya kadar sevişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri