SSD'ye yönelmemizi gerektiren şey hız arayışımız olduğu için, okuma/yazma hızı bizim için neredese en önemli kriter. MB/Sn cinsinden SSD paketlerinde yer alan bu bilgi ortalama olarak 300-500MB/Sn aralığında değişmektedir. Kısacası ne kadar yüksek okuma/yazma hızına sahipseniz o kadar iyi bir SSD alıyorsunuz demektir.
Şirketin SSD alanında genellikle EVO serisi biliniyor. Ancak Samsung tarafından üretilen diğer SSD modelleri de en az EVO serisi kadar kaliteli diyebiliriz. Bu serilerden birisi de Samsung 980 Pro diyebiliriz. NVMe M.2 SSD serisi olan 980 Pro modelleri, kullanıcılarını gayet tatmin edici performanslar gösteriyorlar.
SSD kullanımının ana amacı veri işleme ve depolama olduğundan SSD alırken öncelikle SSD'nin veri okuma-yazma hızına dikkat edilmelidir. Okuma-yazma hızları SSD'lerin üzerinde belirtilirler ve okuma-yazma hızının yüksek olması SSD'nin de iyi bir SSD olup olmamasıyla doğru orantılıdır.
Temel bir PC oyuncusuysanız, sizler için bütçe dostu kurulum 256GB SSD ve 1 TB HDD olmalıdır. Daha fazla oyun ve daha fazla akıştan yanaysanız, 500GB ya da 1 TB SSD yanında 2 TB HDD kurulumu uzun vadede sizler için iyi bir seçim olacaktır.
Ama bizce bunun için gerek yok, aynı işi çok daha ucuza HDD'ler de yapabiliyor. Diğer yandan işletim sistemi kurup sisteminizi hızlandırmak istiyorsanız 32 GB / 64 GB'lık bir seçenek size yetecektir.
İlgili 21 soru bulundu
SSD'nin Ömrü Nedir? Bir SSD'nin ömrü birçok değişkene bağlıdır çünkü çoğu durumda her şey sürücünün nasıl kullanıldığına bağlıdır. Yakın tarihli bir çalışmada SSD'lerin ömrünün yaklaşık 10 yıl olduğu belirlendi ki bu fena bir süre değil.
Sadece belge, fotoğraf ve müzik dosyası saklayacaksanız 500 GB SSD sizin için yeterli olur.
SSD'lerde kullanılan teknoloji içeriği bilgisayar sistemimizde ki RAM'e benzediği için çok hızlı ve çok etkin bir şekilde iş yapmasına olanak tanıyor. Bu performans içeriği, data içerisinde ki bilgilerin RAM'e ve sonrasında işlemciye gönderilmesini inanılmaz şekilde hızlandırabiliyor.
Taktığın SSD sayısı performansa etki etmez.
Katı hal sürücüsü (SSD) takmak ve RAM'i artırmak Masaüstü PC veya laptop performansını artırmanın iki kolay ve uygun maliyetli yoludur. Yeni sayılabilecek sistemler bile HDD'nin bir SSD'ye yükseltilmesiyle önemli performans artışları sağlayabilirler.
SSD türlerini SATA, PCIe, M.2, U.2, mSATA, SATA Express olmak üzere 6 kategoriye ayırabiliriz. Yaygın olarak kullanılan SATA, PCIe ve M.2 SSD modelleri, performans konusunda ciddi farklara sahiptir.
SSD'de marka değil, içinde kullanılan yonga türü ve DRAM (önbellek için) olması önemlidir. QLC yonga kullanan Samsung 860 QVO ile MLC yonga kullanan Samsung 860 Pro arasında yazma ömrü ve kalite açısından dağlar kadar fark vardır. Eğer verileriniz değerliyse çok ucuza kaçmayın, hatta tek bir markaya da güvenmeyin.
SSD çoğu kişinin bilgisayarlarını daha hızlı bir şekilde kullanabilmeleri için bilgisayarlarına yerleştirdikleri bir disktir. SSD harddisk bilgisayara takıldıktan sonra çok daha hızlı bir şekilde çalışabilyor. HDD'ye göre çok daha yeni ve hızlı bir sistem olan SSD her türlü bilgisayara takılabiliyor.
Genel anlamda SSD paketlerinde okuma- yazma hızı 300- 500 MB/sn şeklinde karşınıza çıkar. Tercih edeceğiniz SSD'nin okuma- yazma hızı değerleri ne kadar yüksek olursa elde edeceğiniz hız ve kalite o denli artacaktır. Bu noktada normal bir SSD kullanımı için sunulan hız değerleri 543 MB ve 516 MB'dir.
Hızda SSD'yi utandıran rakip
Hız olarak SSD'leri utandıran bir depolama çözümü: RAM Drive! Bilgisayarımızda kullandığımız RAM'lerden oluşan bir sabit disk türü. Elbette bu noktada RAM Drive ve RAM Disk tabirlerinin farkına değinmemiz gerekiyor. RAM Disk, RAM'lerin sanal bir sabit disk olarak kullanılması.
Bir SSD'nin ömrü, bellek hücrelerinin sınırlı bir sayıda yazma/silme işlemi yapabilmesinden kaynaklanmaktadır. Bellek hücreleri ne kadar fazla kullanılırsa, o kadar çabuk bozulurlar ve SSD'nin ömrü kısalmaya başlar.
Anakart önemli. Toplamda 4 tane HDD/SSD, anakartın üzerindeki yuvaya da 1 tane de M.2 NVMe/SATA SSD takabilirsiniz.
RAM, en hızlı SSD'lerden bile binlerce kat hızlıdır. RAM, en hızlı SSD'lerden bile önemli ölçüde daha hızlıdır. Dolayısıyla uygulamaları ve verileri işlemcinin yanında tutmak için daha fazla RAM'e sahip olmak, işlemlerin daha hızlı ve verimli olmasına yardımcı olur.
SSD: SSD'ler, verilere hızlı erişim sağlar. Dosyaları anında açma, bilgisayarı hızlı bir şekilde başlatma ve uygulamalar arası geçişte avantaj sağlar. HDD: HDD'ler, daha yavaş dönme hızlarına sahip olduğu için daha yavaş okuma ve yazma hızlarına sahiptir. Bu, işlemci ve sistem performansını sınırlayabilir.
Hangi marka SSD ise bazı üreticilerin sitelerinde ürün garanti sorgulama bölümleri oluyor. Bu sorgulama kısmına ürünün seri numarasını girdiğinde ürünün bilgileri ve garanti kapsamında mı değil mi zaten ortaya çıkıyor. Ürün seri numarası ve bilgileri senin SSD ile eşleşiyorsa orijinaldir.
Daha iyi performans ve daha uzun kullanım ömrü göz önüne alındığında, çoğu kişinin DRAM'li bir SSD'yi tercih etmesini öneririz. Bununla birlikte, doğal sınırlamaların farkında olmanız koşuluyla, DRAM'siz bir sürücü sizin için daha iyi bir seçenek olabilir.
Yani; 1000KB = 1MB, 1000MB = 1GB, 1000GB = 1TB vs. şeklinde kabul ederler.
Özellikle bilgisayarı iş amacıyla tam kapasite kullanan kişiler için 1 TB SSD pc için depolama ihtiyaçlarını yeterli derecede karşılar. 1 TB SSD gaming dosyaları ve uygulamalarını depolamak için de uygun bir boyuttadır.
Modern SSD'lerin çoğu 2,5 boyutunda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri