Bir SSD'nin ömrü birçok değişkene bağlıdır çünkü çoğu durumda her şey sürücünün nasıl kullanıldığına bağlıdır. Yakın tarihli bir çalışmada SSD'lerin ömrünün yaklaşık 10 yıl olduğu belirlendi ki bu fena bir süre değil.
SSD Arızası Belirtileri
İşte dikkat etmeniz gereken bazı SSD hatası belirtileri: Makineniz ön yükleme yapmıyor Hiçbir önyükleme aygıtı (Windows üzerinde) hata mesajı veya (Mac cihazlarda) yanıp sönen bir soru işareti çıkması. Aşırı yavaş çalışıyor. Etkin uygulamalar genellikle donar veya çöker.
Aygıt yöneticisi listesinde Disk Sürücüleri seçeneğine tıklayın. Disk sürücüleri açıldığında disk açıklamasında aygıt ismi SSD veya NVMe ile başlıyor ise bilgisayarınızda SSD bulunmaktadır. ✅Disk Yönetimi Kullanarak Sürücünüzün SSD mi Yoksa HDD mi Olduğunu Bulun.
SSD'lerin belirli bir yazma kapasitesi vardır ve bu kapasiteye ulaştıklarında kullanılmaz hale gelirler (normal bir kullanımda yıllarca hizmet verebilirler). Hareketli parçalara sahip olmaması, SSD'lerin dışarıdan gelecek sarsıntılardan HDD'ler gibi etkilenmediği anlamına gelir.
İlgili 44 soru bulundu
Görüntü gitmesi ile SSD'nin ölmesi arasında uzaktan yakından hiçbir bağ yok. SSD öldüğünde SSD'ye artık veri yazılamaz. SSD, salt okunur moda geçer. Duruma göre SSD BIOS'ta gözükür ama sistemde gözükmez.
SSD'lerin güç kaynakları, özellikle elektrik dalgalanması ve kesintilerinin ardından arızalanabiliyor, bu sırada verilerinize bile zarar verebiliyor. Bir başka sorun, tüm flaş belleklerde olduğu gibi SSD'lerin okuma/yazma döngülerinin kısıtlı olması.
SSD'ler neden zamanla bozulur? sorusunun yanıtı da açıkladığımız bu işlevsel döngü sürecinde yatar. SSD'lerin zamanla bozulmasının tek bir nedeni olmamakla birlikte, en yaygın nedenini açıklamış bulunuyoruz. Fakat, belirttiğimiz üzere, SSD'ler farklı sebeplerden dolayı da işlevini yitirebilir.
Adım 1. Win + X tuşlarına basın> "Aygıt Yöneticisi" ni seçin. Adım 2. "Disk sürücüleri" ni genişletin> SSD'nize sağ tıklayın> "Sürücüyü güncelle" yi seçin. Ardından, SSD'nin sürücüsünü güncellemek için ekrandaki talimatları izleyin. İşlem bittiğinde bilgisayarınızı yeniden başlatın.
SSD harddiskler çabuk bozulmaz,fakat herkezde böyle bir düşünce var. Ama yıpranma olayı birazcık var,ama kesinlikle artık SSD'ye geçilmeli eskisi gibi sorunlar artık yok hatta hiçbir sorun yok.
ssd normal harddisklerden farklıdır. SSD disklerin sadece kart devresi tamir yapılabilmektedir. SSD tamiri yapılarak veri kurtarılması mümkün olmaktadır. Öncesinde bozuk ssd disk tamiri için analiz yapılır ve dosya kurtarım durumu tespit edilir.
SSD hareketli parçalara sahip olmadığından, HDD gibi aniden bozulma ihtimalleri daha düşüktür. Bununla birlikte arıza yapan bir SSDden veri kurtarmak çok daha zor olabilir. Üretici tarafından kriptolu üretilmesi sebebiyle bazı SSD'lerden statik elektriklenme ve manyetik alana maruz kalma sonrası veri kurtarılamaz.
Modern bir SSD, ömrü boyunca ortalama olarak yaklaşık 700 TB veri yazana kadar hayatta kalacaktır. Tabii ki bu ortalama bir değer olduğunu için bazıları daha uzun süre, bazıları daha kısa süre dayanabilir. Dolayısıyla, mevcut SSD'nizin ne kadar veri yazdığınızı görebilirseniz, tahmini kalan ömrünü hesaplayabilirsiniz.
SSD'nizi sıfırlamak ya da biçimlendirmek için yola çıktığınızda tüm verilerin silineceğini bilmeniz gerekir. Bazı durumlarda silinen veriyi geri getirmek mümkün olsa da çoğunlukla bu işlem geri alınamaz. Bu nedenle, SSD sıfırla işleminden önce verilerinizi harici bir diske yedekleyerek işleme başlayabilirsiniz.
15-20 GB boş yer olmalı.
SSD'lerin genellikle 5-7 sene dayanması beklense de çoğu SSD, bu süreden önce bozulabiliyor.
İlk nesil SSD'ler, ani elektrik kesintilerine karşı günümüzün modelleri kadar dayanıklı değildi. Ani elektrik kesintisine maruz kalan bir SSD'nin bir sonraki açılmada çalışmaması yaygın olarak görülen bir durumdu. Bu ilk vakaların çoğunda elektrik kesintileri SSD'lerin kurtarılamamasıyla ve veri kaybıyla sonuçlandı.
Windows'ta, Disk Temizleme aracı, gereksiz dosyaları silmek ve SSD'nizi temizlemek için kullanabileceğiniz bir araçtır. Disk Temizleme aracına erişmek için, Başlat menüsünde 'Disk Temizleme' yazarak arama kutusuna girin. SSD'nizi temizlemenin bir diğer yolu da, ücretsiz bir üçüncü taraf aracı kullanmaktır.
SSD harddisk modelleri dizüstü bilgisayarın fazla ısınma oranını azaltır. SSD disk kullanımı, dizüstü bilgisayarlarda ısınma probleminin önüne geçmek için de tercih edilebiliyor. Enerji tasarrufu yapılmasını sağlayan SSD modelleri bilgisayarın daha az ısınmasına yardımcı olur.
HDD'ler hareketli yapıları nedeni ile ortalama 5 yıl gibi bir süre hayatta kalabilir. Bu sürenin sonunda sektör hataları gibi veri işlemede tutarsızlıklar ortaya çıkabilir. Öte yandan yeni nesil SSD sürücüler için ortalama 10 yıl gibi bir ömür biçilir.
Güvenliğin yanı sıra SSD yanması gibi problemler yaşayan kullanıcıların bu konuda da SSD'lerin güvenilemez olduğunu düşünüyorlar. SSD'nin yanması bir işlemcinin patlaması gibi olanak dışı bir olaydır. Elbette her sistem bileşeninde olduğu gibi SSD'nin de yanması mümkün olabilecek bir olaydır.
Bilgisayarlar dahili ve harici hafızalarıyla çalışan aletlerdir. Bu SSD ne kadar dolarsa veya sistemsel arıza olursa çalışması yavaşlar.
Saat olarak ifade edilir ve değer ne kadar yüksek ise depolama cihazının o kadar güvenli olduğunu gösterir. MTBF değeri 1.500.000 olan bir SSD sürücünün günde 24 saat çalıştığında 170 yıl boyunca hatasız şekilde çalışabileceği söylenebilir.
Bir SSD'nin ömrü, bellek hücrelerinin sınırlı bir sayıda yazma/silme işlemi yapabilmesinden kaynaklanmaktadır. Bellek hücreleri ne kadar fazla kullanılırsa, o kadar çabuk bozulurlar ve SSD'nin ömrü kısalmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri