Fosforlu kalem lekesini çıkarmak için alkol veya aseton kullanabilirsiniz. Bir pamuk üzerine birkaç damla aseton ya da pamuk damlatıp lekenin üzerine uygulamalısınız. Burada dikkat etmeniz gereken nokta pamukla leke üzerine ovalama işlemi yapmamanız.
Leke olan bölgeyi tamamen temizlemek için saç spreyi sıkarak lekenin daha kolay çıkmasına yardımcı olabilirsiniz. Saç spreyi sıktıktan sonra eski, temiz bir diş fırçasına beyaz bir diş macunu sürünüz ve sonrasında leke olan bölgeye uygulayınız. Daha sonrasında nemli, temiz bir bez ile olan bölgeyi temizleyiniz.
Sıvı deterjanı bir bardak su ile karıştırın. Bu karışımı beyaz bez veya kağıt havluya emdirin ve bezi lekeli bölgeye bastırın. Kalem lekesini ovalayarak çıkarmaya çalışmayın. Bunun yerine lekeli bölgeye tampon uygulayın.
Deterjanı bir su içerisine koyunuz. Sonrasında ise deterjanlı suyu temiz, beyaz renkli bir bez ile ıslatınız. Ardından temiz deterjanlı bez ile leke olan alana bastırınız. Lekeyi ovalayarak çıkarmayınız.
Tükenmez kalem lekesini çıkarmanın etkili yollarından biri alkol ve alkollü ıslak mendil oluyor. Bir miktar izopropil alkol veya ıslak mendil alın ve lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Daha sonra temiz bir bezle veya kağıt havluyla nazikçe silebilirsiniz. Bu sayede lekenin büyük bir kısmı çıkacak.
İlgili 28 soru bulundu
Çıkmayan tahta kalemi nasıl çıkar sorusunun en net cevabı kimyasal temizleyicilerdir. Kimyasal temizleyiciler arasında çamaşır leke çıkarıcılar gibi deterjanları kullanabilirsiniz. Lekenin üzerine birkaç damla deterjan damlatın ve bir fırça yardımıyla nazikçe ovuşturun.
Mavi sabun kullanmak suretiyle sildikçe kalem lekesi çıkabilir. Özellikle ilgili bölgeye belli bir miktar kullandıktan sonra, ovalayarak kalem lekesi alandan tamamen uzaklaştırılır. Alternatif olarak limon kolonyası yine aynı şekilde sürülmek suretiyle ovalanarak kalem lekesi çıkarılabilir.
Mürekkep Lekeli Kumaşı Yıkama
Çoğu tükenmez kalem mürekkebi suda çözünür ve lekeyi çıkarmada kolaylık sağlar. Yine de kolayca çıkmayan inatçılar lekelerde çamaşır suyu kullanmanız gerekebilir.
Temiz bir süngeri alkole batırın ve damlamaması için sıkın. Mürekkebin yayılmasını önlemek için lekenin dışından içeriye doğru yavaş hareketlerle süngeri kumaşa bastırın. Süngerin kullanılan yüzeyini sık sık değiştirin ve gerekirse yeni bir süngerle işleme devam edin. Böylece mürekkebi kumaşa geri aktarmazsınız.
Bunlara ek olarak leke olan bölge sabun veya kolonya kullanılarak da temizlenebilir. Kolonyayla temizlenecekse limon kolonyası kullanımı tavsiye edilir. Limon kolonyası yerine limon suyu kullanmak da diğer bir seçenektir.
Kurumuş mürekkep lekesini çıkartmak biraz zor ama kesinlikle imkansız değil. İlk olarak bir miktar Peros Sıvı Deterjanı lekenin üzerine dökün ve parmağınızla hafifçe yedirin. Daha sonra leke yumuşamaya başladığı andan itibaren bir peçete yardımıyla lekeyi temizlemeye başlayın.
1- Limon Kolonyası: Tükenmez kalem oluşmasının hemen ardından limon kolonyası döküp çitilemek lekenin daha çabucak çıkmasını sağlar. Limon kolonyasıyla yapılan ilk müdahalenin ardından çamaşır makinesinde ya da elde yıkayarak tükenmez kalem lekesinden tamamen çıkmış olur.
Kıyafetlerden keçeli kalem lekesi çıkarma yöntemleri:
İlk yöntem olarak lekenin bulunduğu yerin arkasına pamuk koyun ve lekeli tarafa yavaş yavaş kolonya dökün. Bir süre sonra kolonya alttaki pamuğa geçecektir. Ardından ovalamadan çamaşır deterjanı ile bölgeyi temizleyip kıyafet yıkayabilirsiniz.
Limon suyuna batırdığınız bir parça pamuğu mürekkep lekesinin üzerine bastırın. Eğer ilk seferde etkili olmazsa bu işlemi mürekkep lekesi tamamen geçene kadar tekrarlayabilirsiniz. Son olarak kıyafeti çamaşır makinesinde yıkayın.
Sıvı deterjan kullanmanın hiçbir sakıncası yok, ama daha iyi bir sonuç için, onu önce bir dozlayıcı içine koy ve makine sepetinde giysilerin üzerine yerleştir. En sonunda, giysilerin renklerine ve kumaş tipine uygun bir programı ayarlayıp yıkamayı başlat.
Fosforlu kalem lekesini çıkarmak için alkol veya aseton kullanabilirsiniz. Bir pamuk üzerine birkaç damla aseton ya da pamuk damlatıp lekenin üzerine uygulamalısınız. Burada dikkat etmeniz gereken nokta pamukla leke üzerine ovalama işlemi yapmamanız.
Asetat kalemi mürekkebi ise yıllar geçse de dayanıklılık gösterir. Su ve ter gibi faktörlerden etkilenmez. Yazı yazdığınız kabın üzerine yenisini koysanız da mürekkepte dağılma oluşmaz.
Asetat kalemler tahta kalemleri gibi yüzeylerden silgi ile çıkarılamazlar. Asetat kalemle yazılmış bir kaygan yüzeyi temizlemek istiyorsanız alkol içeren bir malzeme kullanmanız gerekmektedir. Fakat bu kalemlerin lekeleri tükenmez ve dolma kalemler gibi kâğıt yüzeylerden silinerek kolayca çıkmazlar.
Cam, plastik ve tahta gibi yüzeylere kalıcı ve kolay silinmeyen yazılar yazabilmek için asetat kalemleri kullanmak gerekir. Bu farklı yüzey çeşitleri arasına CD ve DVD yüzeyleri de eklenebilir. Asetat kalemlerini CD ve DVD kalemi olarak da kullanabilirsiniz.
Tükenmez Kalem Lekesini Çıkarmak İçin Püf Noktalar
Kurumuş lekeler her zaman daha zorlayıcı olduğundan olabildiğince erken müdahale işi oldukça kolaylaştırıyor. Su kullanımında suyun ılık kullanılması öneriliyor. Soğuk su ya da sıcak su kullanıldığında lekenin yoğunluğu üzerindeki etki azalmış oluyor.
Tükenmez kalem lekesi gibi problemlere karşı giysileriniz için kullanabileceğiniz en basit ve en etkili yöntem, kuru temizlemedir. Kuru temizleme işlemleri sırasında kullanılan ürünlerin çözücülük oranı çok yüksektir ve kumaş yapısına zarar vermez.
Metil alkol, çözücü etkiye sahip olduğundan dolayı mürekkep lekesini çıkarma konusunda özellikle renkli kıyafetler üzerinde işe yarayabilmektedir. Kıyafetin mürekkep lekesi olan kısmının altına, metil alkol ile ıslatılmış bir bez koyup ardından da lekenin üzerine pamukla bastırın.
Mürekkep lekesini çıkarmak için bir diğer önerimiz süt içinde bekletmektir. Sütün ılık olmasına dikkat edin. Kıyafetlerinizdeki mürekkep lekesinden kurtulmanın bir yolu da diş macunudur. Mürekkep lekesinin üzerine bir miktar diş macunu sürün ve ovalayın.
Lekeli kıyafeti üstünüzden çıkardıktan sıvı bir deterjanı direkt olarak lekenin üzerine döküp bekletebilirsiniz. Deterjan biraz bekledikten sonra peçete yardımıyla deterjanı dikkatlice silip daha fazla bekletmeden çamaşır makinesine atın. Kıyafetinizin kumaşı uygunsa çamaşır suyu kullanmak da iyi bir seçenek olabilir.
Gömlek ve Beyaz Önlükte Tahta Kalemi Lekesi
Leke çıkarmak için yüksek oranda alkol içeren dezenfektan olan temizlik ispirtosu (diğer adıyla tuvalet ispirtosu) kullanılır, bu madde birçok saç spreyinde ve el dezenfenktanında mevcuttur. Sünger üzerine dökeceğiniz temizlik malzemesi ile lekeli yüzeyin arkasını ıslatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri