TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları akademisyen olabilirler. Metin yazarlığı ve editörlük yapabilirler. Ayrıca özel alanlarda (kütüphane, arşiv, müze vb.) araştırmacı sıfatıyla memur olabilecekleri gibi formasyonlarını tamamladıkları takdirde öğretmenlik de yapabilmektedirler.
Nasıl Türkçe Öğretmeni Olunur? Üniversitelerin Türkçe Öğretmenliği ya da Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünden mezun olan öğrenciler, Türkçe Öğretmeni unvanına sahip olmaya hak kazanır. Edebiyat Fakültesinden mezun olan öğrencilerin öğretmenlik yapabilmesi için pedagojik formasyon almaları gerekmektedir.
Yani artık Fen – Edebiyat mezunu da Eğitim Fakültesi mezunu da formasyona bakılmaksızın KPSS' ye girebilecek.
“Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü” okumak istenerek, tamamen arzulanarak gelinmesi gereken bir yerdir. Eğer öğrencinin alanda derinleşebilmek, alana yenilikler getirmek, yön vermek gibi pek çok hedefi varsa bu “Bölüm”ü tercih etmesi önerilir. Kısacası üst hayallere sahip öğrencilerin olması gereken yerlerdir.
İlgili 30 soru bulundu
Özellikle KPSS üzerinden almış olduğu puan ile beraber edebiyat mezunları birçok farklı memuriyet görevini de bulunurlar. Bunlar içerisinde Türk dili ve edebiyatı ile birlikte Türkçe öğretmeni olarak ilk sırada yer alır.
eleman.net verilerine göre, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni 2023 yılında ortalama 15.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni , Ocak 2023 yılında ortalama 12.210 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 7.480 TL maaş alıyordu.
Mezunlarımız, 4 yıllık lisans eğitimi gerektiren ve mezuniyet durumu uygunluğu bulunan tüm kamu görevlerinde memur olarak çalışabilirler. (Emniyet kurumları, bankalar, bakanlıklar…)
Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunun 29 Haziran 2020 tarih ve 12 sayılı Kararı ile yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitiminin geçerliliğini yitirmesine karar verilmiştir.
Farklı üniversiteler üzerinden Türk Dili ve Edebiyatı okuyan kişiler, formasyon almak suretiyle öğretmen hakkını elde edebilirler. Aynı zamanda Çağdaş Türk lehçeleri bölümü ile birlikte Türkçe öğretmenliği okuyanlar da yine öğretmenlik yapma imkanı elde ederler.
Yukarıda adı geçen karar ve çizelgede, üniversite ve fakülte adı yer almaksızın sadece lisans programlarının adı yer almaktadır. Eğer bu programlar, AÖF programları içinde de yer alıyorsa-örneğin Türk Dili ve Edebiyatı gibi-bunların mezunları da başvuru hakkına sahip olmaktadır.
Kütüphane personeli nasıl olunur sorusuna ilgili lisans programlarında eğitim alınması gerektiği söylenerek cevap verilebilir. Kütüphane personeli olmak isteyenler üniversitelerin Fen Edebiyat Fakülteleri bünyesinde bulunan Bilgi ve Belge Yönetimi veya Dokümantasyon ve Enformasyon bölümlerinde eğitim alabilirler.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünde, 4 yıllık eğitim verilmektedir.
Üniversitelerin, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünden mezun olan öğrenciler, Edebiyat Öğretmeni unvanına sahip olmaya hak kazanır. Türk Dili ve Edebiyatı Fakültesinden mezun olan öğrencilerin öğretmenlik yapabilmesi için pedagojik formasyon almaları gerekmektedir.
Her atama döneminde 20.000 öğretmen atamasının 500 kadarı Türk Dili ve Edebiyatı alanına yapılıyor. 37.000'den fazla mezun öğretmen de göz önünde bulundurulunca bunun oldukça küçük bir rakam olduğunu görebiliriz. Zaten son iki atamada bölümün KPSS taban puanları 85 civarında.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne yerleştirilen öğrencilerin kayıtları ÖSYM'nin belirlediği takvim çerçevesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri için zorunlu staj yoktur.
Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Sigortacılık bölümleri direkt olarak mesleğe yönelik eğitimleri almanızı sağlıyor. Bu bölümlere ek olarak; İktisat, İşletme, Ekonomi, Maliye ve Kamu Yönetimi gibi idari bilimler fakülteleri de bankacılık sektörü için mezun veriyor.
Banka memuru nasıl olunur sorusu ile yola çıkan adayların, eğitim alması gereken bölümler arasında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bölümleri, Mühendislik ve İşletme bölümleri de bulunmaktadır.
eleman.net verilerine göre, Edebiyat Öğretmeni 2023 yılında ortalama 17.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Edebiyat Öğretmeni , Ocak 2023 yılında ortalama 13.640 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.404 TL maaş alıyordu.
Memurlara yapılan Temmuz zammı ile birlikte 1/4 derecesinde 15 bin 793 lira olan öğretmenlerin maaşları 26 bin 654 liraya yükselmiş oldu. Uzman öğretmenlerin maaşları ise 18 bin 246 liradan 29 bin 538 liraya yükseldi.
eleman.net verilerine göre, Akademisyen 2023 yılında ortalama 39.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Akademisyen , Ocak 2023 yılında ortalama 31.680 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 19.536 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Türk Dili ve Edebiyatı bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: Türk Dili ve Edebiyatı bölümü toplam 119 adet üniversitede bulunmaktadır.
Türk Dili ve Edebiyatı yüksek lisans programı, bazı öğrenciler için gereken önkoşul derslerin alındığı bilimsel hazırlık senesi hariç 2 yıldır.
Türkçe Öğretmenliği Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 188469, en yüksek 3216'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri