Yukarıda da açıklandığı üzere staj süresince öğrencilerden sadece iş kazası-meslek hastalığı-hastalık primi alınmakta, emeklilik primi ise alınmamaktadır. Bu nedenle stajda geçen süreler hem sigortalı prim gün sayısında hem de sigortalılık süresinin başlangıcında geçerli olmamaktadır.
Oluyor. Staj sigortası, staj eğitimine başlayacak olan öğrencilerin, stajlarını gerçekleştirirken çalıştıkları işyerlerinde yaşayabilecekleri iş kazalarını ve meslek hastalıklarını kapsar. Bu yüzden de staj sigortasında kişilere prim ödemesi yapılmaz. Yani, staj sigortası emeklilikte geçerli değildir.
Staj yapılan tarih sigorta başlangıcı sayılırsa emeklilik yaşı düşecek. Stajını 8 Eylül 1999 öncesinde yapmış ancak çalışmaya daha sonra başlamış olanlar, borçlanma yaparak sigorta başlangıcını staj tarihi yapabilecek.
STAJ SÜRESİ EYT'YE DAHİL Mİ? Birçok kişi EYT düzenlemesinde stajda geçen sürelerin emeklilikte sayılıp sayılmayacağını bekliyordu. Ancak düzenleme staj mağdurlarını kapsamıyor. Yani, EYT düzenlemesi staj ve çıraklık sigortasını kapsamıyor.
Sayıları 250 bin civarında olan staj ve çıraklık mağdurları için alınan son kulis bilgilerine göre Meclis'e emekli maaş artışlarının yanı sıra staj ve çıraklık mağdurlarını da ilgilendiren düzenlemenin torba yasaya konulacağı öğrenildi.
İlgili 43 soru bulundu
Düzenleme 1 milyon esnaf ve tüccarı kapsayacak. Yasal düzenlemeyle 10 ve altında personel çalıştıran işletmelerde bin 800 gün daha az primle 5 yıl erken emekli olmak mümkün olacak.
Sigorta ödemesini okullar yaptığı için öğrencinin yapması gereken başka bir işlem yoktur. Staj yapan öğrencilere 5510 sayılı kanun gereğince zorunlu staj sigortası yapılması gerekmektedir. Staj yapan öğrencilerin zorunlu sigorta işlemleri doğru bir şekilde yapılmazsa okula cezai işlem uygulaması yapılabilmektedir.
Mevcut kanunlara göre EYT, stajyerlik ve çıraklık dönemlerini kapsayamaz. Örnek vermek gerekirse 1998 yılında çırak olarak sigorta girişiniz yapıldıysa ve işe 2001'de başladıysanız erken emeklilik kapsamında olmayabilirsiniz.
Ece Kaya1.5 milyon kişinin mağdur olduğunu belirterek sorunun tek bir kanun maddesiyle çözülebileceğini belirtti. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasa tasarısı 1 Mart 2023'de meclisten geçerek yürürlüğe girmişti. EYT yasası 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsıyordu.
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun 41.maddesinde Sigortalıların borçlanabileceği süreler belirlenmiş olup, maddenin (e) fıkrasında “Sigortalı olmaksızın Avukatlık Stajını yapanların normal staj süreleri” nin borçlanılabileceği hüküm altına alınmıştır.
Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan da 28 Aralık günü yaptığı açıklamada çıraklık ve stajyerlerin durumuna değinmedi. Buna göre staj sigortası EYT kapsamında sayılmayacak.
Bu sigorta kapsamında, stajyer veya çıraklara iş kazası ve meslek hastalığı sigortası ile genel sağlık sigortası sağlanır. Staj ve çıraklık sigortası, 1999 yılından önce de uygulanmaktaydı. Ancak, 1999 yılında yapılan bir değişiklikle, staj ve çıraklık sigortası başlangıçları SSK başlangıcı olarak sayılmamaya başlandı.
İlk etapta kaç kişi yararlanacak? Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurlarının sayısının 250 bin olduğu belirlenirken ilk etapta kanundan yararlananların sayısının 50 bin olduğu öğrenildi.
Normalde staj süresi sigortalılığı emeklilik için başlangıç kabul edilmemektedir. Ancak, SGK'nın 2010/106 sayılı genelgesine göre meslek lisesi stajı veya çıraklık sigortası başlangıcından sonra doğum yapanlar isterlerse doğum borçlanması yapıp emekliliklerini öne alabilirler.
Sonuç olarak onlar için erken emeklilik seçeneği olmasa bile alacakları ikramiye hizmet yılı arttığı için aynı oranda artacak. Buna göre; 1) Bu düzenleme meslek lisesi veya meslek yüksekokulunda staj yaptığı tarihler değil okula kayıt yaptığı tarih sigorta başlangıcı olarak alınmaktadır.
“ 18 yaş öncesinde sigorta girişi emeklilik şartlarının belirlenmesinde dikkate alınır. Örneğin; Ocak 1982 doğumlu bir kişi, Ocak 1999 tarihinde SSK'lı çalışmaya başladı. Bu kişi henüz 18 yaşını doldurmamakla beraber Eylül 1999 öncesi yapılan sigorta girişi nedeniyle EYT'ten yararlanabilecek.
Yukarıda da açıklandığı üzere staj süresince öğrencilerden sadece iş kazası-meslek hastalığı-hastalık primi alınmakta, emeklilik primi ise alınmamaktadır. Bu nedenle stajda geçen süreler hem sigortalı prim gün sayısında hem de sigortalılık süresinin başlangıcında geçerli olmamaktadır.
Önce SSK'lı sonra devlet memuru olanlar için 4/a tescil başlangıç tarihi ilk kez SSK'lı olunan tarihi ifade etmektedir. 01.01.2001 ise muhtemelen devlet memuru olarak hizmete başladığınız tarih. Devlet memuru olarak emekli olacaksanız SSK'lı girişiniz sigorta girişi olarak değerlendirilmez.
Staj sigortası mağdurları da “Torba”ya girmek istiyor
Kısa vadeli sigorta sadece çalışılan-staj yapılan sürede çalışanın-stajyerin başına gelebilecek meslek hastalığı ve iş kazası içindir. Bu sigorta çırakları içindir aynıdır.
1999 öncesi kayıt dışı çalışmaları bulunan kişiler, söz konusu dönemdeki fiili çalışmalarını ispatlamak şartıyla hizmet tespit davası açabilirler. İşbu davada 1999 öncesi sigortasız çalışmalarını ispat eden kişiler, sigorta başlangıçlarını 1999 öncesi yapmış olacak ve EYT yasasından faydalanabileceklerdir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan çalışma kapsamında, 2000 ve 2008 arası sigortalı olanlar için kademeli emeklilik sistemi uygulanacak. Bu sistemde, sigortalı olmak için gerekli prim gün sayısı ve yaş şartı, sigortalının çalışma süresine göre şekillenecek.
EYT 1999 sonrasını kapsar mı? 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar EYT kapsamına giriyor. Bu tarihten sonra hizmet başlangıcı olanlar ise düzenlemeden yararlanamayacak.
Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal stajda geçen sürelerinin tamamı veya bir kısmı kendilerinin veya hak sahiplerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna yazılı talepte bulunmaları ile borçlandırılmasıdır. En fazla stajyer avukatlık süresi kadar yapılabilir.
Prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş sınırı şartını sağlayarak emeklilik hakkını elde eden sigortalı çalışanlar, prim günlerinde yaşanan eksikliği çözümleyebiliyor. Prim günlerinde eksiklik olan sigortalılar, eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma ile tamamlayarak emekli olabilirler.
E-Devlet kapısına giriş yapıp hizmet dökümünü açtığımızda (daha önce sigortalı bir işte çalışmadıysanız) boş bir sayfa görünür. Fakat Tüm SGK Hizmet Dökümü ifadesine işaret koyduğumuz zaman staj çalışmalarımızı da görüntüleyip çıktı alabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri