STAJ SÜRESİ EYT'YE DAHİL Mİ? Birçok kişi EYT düzenlemesinde stajda geçen sürelerin emeklilikte sayılıp sayılmayacağını bekliyordu. Ancak düzenleme staj mağdurlarını kapsamıyor. Yani, EYT düzenlemesi staj ve çıraklık sigortasını kapsamıyor.
Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem." yanıtını verdi. Yani staj sigortası EYT'de başlangıç tarihi olarak sayılmayacak.
Konuyla ilgili açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin “"Staj mağdurları" kavramının doğru olmadığını ve prim yatırılmadan emekli olunamayacağının altını çizen Bakan Bilgin, “Staj mağduru diye bir kavram doğru değil.
1999 yılında yapılan emeklilik reformu ile ilk sigortalı olunan tarihin erken emeklilikte öne çıkması staj sigortası başlangıcını daha da önemli hale getirmiş bulunmaktadır. Bu kapsamda olan kişilere borçlanma imkanı sağlanması halinde staj süreleri emeklilikte değerlendirilebilecektir.
Emeklilik döneminde sigorta primleri sayılacağı zaman ise, staj sigortası primleri çalışılan gün sayısına dahil edilmemelidir. Staj sigortası, sigorta başlangıcı sayılmaz. Ayrıca belirtmemiz gerekir ki, stajyer olarak bir kurumda çalışan kişiler iki grup altında toplanır.
İlgili 42 soru bulundu
Twitter, Facebook ve diğer sosyal medya platformlarından seslerini duyurmaya çalışan yaklaşık 1 milyonu aşkın EYT staj mağduru, 1999 öncesi staj sigortası haklarının verilmesini ve EYT yasası kapsamına dahil edilmelerini talep ediyorlar.
9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
Staj sigortasında emeklilik ile ilgili bir prim ödemesi gerçekleşmez, bu sebeple emeklilik için gün sayısı hesaplaması yapıldığında staj prim günleri bu hesaba dahil edilemez.
Sonuç olarak onlar için erken emeklilik seçeneği olmasa bile alacakları ikramiye hizmet yılı arttığı için aynı oranda artacak. Buna göre; 1) Bu düzenleme meslek lisesi veya meslek yüksekokulunda staj yaptığı tarihler değil okula kayıt yaptığı tarih sigorta başlangıcı olarak alınmaktadır.
Meslek lisesi ve üniversitelerin staj yapılan böümlerinden mezun olan “staj mağdurları”, SGK dökümlerinde işe başlangıçlarını görebiliyor ancak bunların karşılığında prim bulunmuyor. Bu durumdakilerin sadece sağlık için sigortası yapılırken, yatırılan primler, emeklilik için işe giriş hesabında dikkate alınmıyor.
Prim ve yıl şartını karşılamalarına rağmen 8 Eylül 1999'da yasanın değişmesiyle emeklilik yaşlarının gelmesini bekleyen kişiler kendilerini “EYT mağduru” olarak tanımlıyor. EYT sorunu 1999 yılında yürürlükte olan Sosyal Sigortalar Kanununda değişiklik yapılmasıyla ortaya çıktı.
Yeni Torba Yasası'nda stajyer ve çıraklık sigortası ile ilgili bir düzenleme bekleniyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe giriş yapan kişiler, staj ve çıraklık sigortası bulunsa dahi EYT kapsamı dışında kalmıştır.
Emeklilikte yaşa takılanlar için hazırlanan EYT yasası, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Geçmişte staj yapmış ancak şimdi emekli olmak isteyen çok sayıda sigortalı bu primlerin borçlanarak geçerli olmasını veya staj başlangıcının emeklilik hesabında da sigorta başlangıcı sayılmasını talep ediyor. Mevcut yasalara göre bu primler emeklilikte sayılmadığı gibi borçlanma da yapılamıyor.
İtirazımız buna” diyor. 1999 öncesi staj-çıraklık yapan 240 bin, genelde de bir buçuk milyona yakın mağdur olduğunu belirten Salman rakamın 'kayıtsızlar' ile iki milyon 900 bin olduğunu söylüyor.
E-Devlet kapısına giriş yapıp hizmet dökümünü açtığımızda (daha önce sigortalı bir işte çalışmadıysanız) boş bir sayfa görünür. Fakat Tüm SGK Hizmet Dökümü ifadesine işaret koyduğumuz zaman staj çalışmalarımızı da görüntüleyip çıktı alabiliriz.
18 yaş öncesinde sigorta girişi emeklilik şartlarının belirlenmesinde dikkate alınır. Örneğin Ocak 1982 doğumlu bir kişi, Ocak 1999 tarihinde SSK'lı çalışmaya başladı. Bu kişi henüz 18 yaşını doldurmamakla beraber Eylül 1999 öncesi yapılan sigorta girişi nedeniyle EYT'ten yararlanabilecek.
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu 19.06.1986 günü uygulanmaya başlanmıştır.
5510 sayılı Kanuna göre 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası hükümleri uygulanır. Bunlar hizmet akdi kapsamında sigortalı sayılırlar.
Milyonlarca kişinin emekli olmasını sağlayacak emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi sayesinde staj ve çıraklık sigorta girişi ile işe başlayacaklar yararlanamayacak.
Staj ile çalışma hayatına başlayanlar, bu sürelerin borçlanma yapılarak uzun vadeli sigorta kollarından sayılmasını ve işe başlangıç tarihi olarak kabul edilmesini istiyor. Böylece staj yapanların işe başlangıç tarihleri geriye çekilecek.
Çıraklık Sigortası Emeklilikte Geçerli mi? Mevcut kanunlara göre EYT, stajyerlik ve çıraklık dönemlerini kapsayamaz. Örnek vermek gerekirse 1998 yılında çırak olarak sigorta girişiniz yapıldıysa ve işe 2001'de başladıysanız erken emeklilik kapsamında olmayabilirsiniz.
Yasalaşan teklife göre, EYT'li SSK'lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞ-KUR'lu ve Emekli Sandığı'na bağlı erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emekliliğe hak kazanacaklar.
AKP ve MHP milletvekilleri ile BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin imzasını taşıyan teklif, salı günü Genel Kurul'a getirilecek. Komisyon'dan geçen düzenlemeye göre EYT'de yaş şartı kaldırıldı. Düzenleme bu haliyle yasalaşırsa EYT'li olabilmek için kademeli prim günü aranacak.
EYT için başvuru süresi var mıdır? EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle beraber hak sahipleri, emeklilik başvurusunda bulunabilecek. Koşulları yerine getirenler için süre sınırı bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri