E-devlet şifreniz ile https://www.turkiye.gov.tr/ portalından aşağıdaki açıklamaları takip ederek SGK belgenizin dökümünü alabilirsiniz. Sigorta girişi normal sigorta mı yoksa staj sigorta mı olduğunu anlamak için SGK hizmet dökümüne bakmak yeteri olacaktır.
Birçok işlemin kolaylıkla gerçekleştirildiği e-devlet Kapısı ile staj sigortası sorgulaması da yapılabilir. Bunun için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir; – https://www.turkiye.gov.tr/4a-hizmet-dokumu linkine tıklayın. – E-devlet girişi yapmadıysanız kimlik doğrulaması sayfasına yönlendirileceksiniz.
Uygulamaya erişim sağladığınızda ilk sigorta girişinizden itibaren ödenen primleri detaylı olarak görebilirsiniz. Staj sigortanız ile ilgili bilgiler hizmet dökümünde görünür.
Yani, staj sigortası emeklilikte geçerli değildir. Bu yüzden emeklilik primleri hesaplanırken staj sigortası ve staj günleri hesaplanmaz.
Normalde staj süresi sigortalılığı emeklilik için başlangıç kabul edilmemektedir. Ancak, SGK'nın 2010/106 sayılı genelgesine göre meslek lisesi stajı veya çıraklık sigortası başlangıcından sonra doğum yapanlar isterlerse doğum borçlanması yapıp emekliliklerini öne alabilirler.
İlgili 41 soru bulundu
E-Devlet kapısına giriş yapıp hizmet dökümünü açtığımızda (daha önce sigortalı bir işte çalışmadıysanız) boş bir sayfa görünür. Fakat Tüm SGK Hizmet Dökümü ifadesine işaret koyduğumuz zaman staj çalışmalarımızı da görüntüleyip çıktı alabiliriz.
Twitter, Facebook ve diğer sosyal medya platformlarından seslerini duyurmaya çalışan yaklaşık 1 milyonu aşkın EYT staj mağduru, 1999 öncesi staj sigortası haklarının verilmesini ve EYT yasası kapsamına dahil edilmelerini talep ediyorlar.
Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem." yanıtını verdi. Yani staj sigortası EYT'de başlangıç tarihi olarak sayılmayacak.
Türkiye'de SGK mevzuatına göre staj ve çıraklık sigortası olanların bu sigortaları başlangıç olarak kabul edilmiyor. Bu sürelerin borçlanmaları da yapılamıyor. Şurada Paylaş! Staj konusu aslında EYT'nin bir konusu değil.
Öğrenciler staj başvuru ve kabul formunu staj komisyonuna teslim ettikten sonra dekanlık tarafından yapılan sigorta belgelerinin (SGK işe giriş belgesi) staja başlamadan önce e-devlet üzerinden temin edeceklerdir. Staj sigorta formları e-devlet üzerinden temin edilecektir.
Birçok kişi EYT düzenlemesinde stajda geçen sürelerin emeklilikte sayılıp sayılmayacağını bekliyordu. Ancak düzenleme staj mağdurlarını kapsamıyor. Yani, EYT düzenlemesi staj ve çıraklık sigortasını kapsamıyor.
Staj başlangıcı borçlandırılır mı? Mevcut yasalara göre bu primler emeklilikte sayılmadığı gibi borçlanma da yapılamıyor.
Avukat adayları mezuniyet sonrasında 1 yıl kadar staj yapıyor. Eğer bu süreler içerisinde sigortalı olmaksızın staj yapmışlarsa, bu süreleri borçlanmaları mümkün. Bu süreler için belirleyecekleri prime esas kazanç seviyesi üzerinden yüzde 32 oranında prim ödeyerek borçlanmalarını gerçekleştirebiliyorlar.
Stajyerlik sigorta başlangıcı sorgulamasını e-devletten yapabilirsiniz. Stajyerlik ya da çıraklık kapsamında başlangıç tarihinizi öğrenmek ve sigorta girişi sorgulaması yapmak için; Staj bilgisi sorgulaması yapmak için öncelikle buradan e-devlet şifreniz ile giriş yapın ⇒ stajyer ssk başlangıcı sorgulama.
E-Devlet'te görünmeyen sigorta
Bunun anlamı çok büyük ihtimalle, sigorta girişinizin yapılmadığıdır. Ancak çok düşük bir ihtimal de olsa, SGK sisteminde yaşanan bir aksaklık söz konusu olabilir. Böyle bir durumda önce işvereninize başvurmanız ve duruma göre de SGK'ya bu durumun sebebini sormanız en doğrusu olacaktır.
E-devlet üzerinden SGK birimine giriş yaparak 4A hizmet dökümünü seçerek bilgilerinizi sorgulatabilir ve çıktı olarak alabilirsiniz.
Sonuç olarak onlar için erken emeklilik seçeneği olmasa bile alacakları ikramiye hizmet yılı arttığı için aynı oranda artacak. Buna göre; 1) Bu düzenleme meslek lisesi veya meslek yüksekokulunda staj yaptığı tarihler değil okula kayıt yaptığı tarih sigorta başlangıcı olarak alınmaktadır.
EYT EMEKLİLİK ŞARTLARI NEDİR? - 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması, - Girdiği tarihe göre 5000-5975 güne kadar prim ödemesinin tamamlanması, - Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması gerekir.
Emeklilikte yaşa takılanlar için hazırlanan EYT yasası, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Prim ve yıl şartını karşılamalarına rağmen 8 Eylül 1999'da yasanın değişmesiyle emeklilik yaşlarının gelmesini bekleyen kişiler kendilerini “EYT mağduru” olarak tanımlıyor. EYT sorunu 1999 yılında yürürlükte olan Sosyal Sigortalar Kanununda değişiklik yapılmasıyla ortaya çıktı.
İtirazımız buna” diyor. 1999 öncesi staj-çıraklık yapan 240 bin, genelde de bir buçuk milyona yakın mağdur olduğunu belirten Salman rakamın 'kayıtsızlar' ile iki milyon 900 bin olduğunu söylüyor.
9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
Yukarıda da açıklandığı üzere staj süresince öğrencilerden sadece iş kazası-meslek hastalığı-hastalık primi alınmakta, emeklilik primi ise alınmamaktadır. Bu nedenle stajda geçen süreler hem sigortalı prim gün sayısında hem de sigortalılık süresinin başlangıcında geçerli olmamaktadır.
Meslek lisesi ve üniversitelerin staj yapılan böümlerinden mezun olan “staj mağdurları”, SGK dökümlerinde işe başlangıçlarını görebiliyor ancak bunların karşılığında prim bulunmuyor. Bu durumdakilerin sadece sağlık için sigortası yapılırken, yatırılan primler, emeklilik için işe giriş hesabında dikkate alınmıyor.
Sigortalılığın başlangıcı, kişinin kurum kayıtlarına geçen ilk işe giriş bildirgesindeki yazılı tarihtir. Kurumlardan herhangi birine ilk defa sigortalı olunan tarih, sigortalılık süresinin başlama tarihidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri