Geçici İş Göremezlik Ödemesi Nasıl Alınır? Geçici iş göremezlik ödenekleri SGK anlaşmalı banka şubeleri aracılığı ile yapılıyor. SGK tarafından yapılan son düzenlemeler kapsamında, rapor parası banka hesabına aktarıldığında çalışana SMS ile bilgilendirme de yapılıyor.
Devamsızlığı olan, hastalık izninde (raporlu) olan öğrencilerin bu günlere karşılık gelen ücretleri ödenmeyecektir. Bu Usul ve Esaslar kapsamında öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır.
İşyeri eğitimi ve staj yapan öğrencilerin almış oldukları istirahat raporlarının SGK'ya bildirilmemesi durumunda 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 102. maddesi gereğince asgari ücretin 1/2'si tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.
Staj yaparken alacağınız izin ya da rapor süresi kadar staj gününüz uzar. Bu durumu öğrenci işlerine bildirip gerekli evrakları raporlu veya izinli olduğunuz zamanlarda göndermeniz gereklidir.
- Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, - Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir. Buna göre; Asgari ücretlilerin alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 144,5 liradan 223.5 TL'ye, yatarak tedavide de 108,42 liralık tutar 167.68 TL'ye yükseldi.
İlgili 30 soru bulundu
Örneğin, rahatsızlandınız ve 10 günlük rapor aldınız. Rapor ücreti 8 günlük olarak ödeniyor, çünkü ilk iki gün hesaba katılmıyor. Asgari ücretli çalışansınız ve 10 günlük rapor aldınız; ayakta tedavi olduğunuzda alacağınız rapor ücreti 1.784 lira olacak.
SGK, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 18. maddesi gereği, raporlu olunan 3. gün ve sonrası için rapor parası ödemesi yapıyor.
Sağlık Kurul Raporunda (Heyet Raporu) mutlaka "Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir, Sağlık Kurumunda Staj Yapmasında Bir Engel Yoktur, Hastanede Çalışabilir, Hastanede Staj Yapabilir'' vb. ibareler olmalıdır. Bu raporu temin etme süresi uzun olduğundan işlemlerinize şimdiden başlamanız faydalı olacaktır.
Staj için sağlık raporu 'nu yalnızca işyeri hekimleri düzenleyebilir. Aile hekimleri bu belgeyi veremezler. Aile hekimlerinin işe giriş sağlık raporu kapsamında olan işe giriş sağlık raporu hizmetini verebilmeleri için, raporu isteyen firma az tehlikeli sınıfta olması ve 50 den az çalışanı bulunuyor olması gereklidir.
Staj süresince mazeretsiz devamsızlık yapılamaz. Mazeretsiz üç gün üst Page 5 üste gelmeyen stajyerin stajına son verilerek durum Staj Komisyonuna bildirilir. Geçerli mazeret durumlarında öğrencinin belgeli mazeret gün sayısı kadar staj süresi staj sonuna eklenir.
Avukat yanı staja ilişkin olarak ilk üç ayın sonunda ve altı ayın sonunda staj yaptığınız avukat tarafından kesin olarak tarih belirten rapor verilmesi ve bu raporların en geç 10- 15 gün içinde Baroya ulaştırılması gerekmektedir.
[Fotokopi verilcekse okuldan 'Aslı gibidir' yaptırılmalıdır. İş Sağlığı Ve Güvenliği Belgelerinin geçerlilik süresi alındığı tarihten itibaren 1 yıldır.)
7. BU YIL STAJ YAPMASAM OLUR MU? Bir öğrenci; staj yapmama, stajdan başarısız olma veya stajının geçeriz sayılması durumu ile giriş yılından itibaren en çok 1 yaz staj yapmayabilir. Eğer 1. yapmayışınız değilse bir sonraki yıla bırakabilirsiniz.
İŞKUR üzerinden çalışan stajyer öğrenciler de yeni yapılan zamlardan yararlanmaktadır. Asgari ücrete göre aylık stajyer maaşı 2022 yılı içerisinde 51,51 TL günlük belirlenmiştir.
Öğrencinin devam etmediği günler için ücretinin kesilebilmesi staj gördüğü işyeri işvereninin takdirindedir.
Bu nedenle de stajyer maaşı da güncellenmiştir. Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir. Stajyer maaşını hesaplarken “11.402 TL x 0.30= 3.420,60 TL” formülünden yararlanabilirsiniz.
Staj parasını alamayan öğrencilerin alacaklarına kavuşabilmeleri için yasal süreç başlatmaları gerekmektedir. Staj parasını alamayan öğrencilerin mağduriyetlerini giderebilmek için staj parası alacağı davasını açması veya icra takibi başlatması gerekmektedir.
Raporun ilk sayfası, pratik çalışmayı yapan öğrencinin adını, soyadını, numarasını, bölümünü, yapılan stajın numarasını içeren kapak sayfası olmalıdır. Rapor Türkçe veya İngilizce olarak yazılabilir. Raporlar ciltli veya dosya içerisinde teslim edilir.
Zorunlu Yaz Stajı kapsamında staj yapan öğrenciler staj defterlerini staj bitiş tarihinden sonra 60 gün (2 ay) içerisinde öğrenim gördüğü yerleşkenin Kariyer Merkezi Ofisine elden teslim edebilirler.
Yönetmeliğe göre bireylere (Sadece çocuk / 18 yaş altı) artık “Sağlık Kurulu Raporu” değil “ÇÖZGER” verilecektir. Bu rapor ile amaç, çocukların sağlık, eğitim, rehabilitasyon, sosyal, ekonomik haklardan ve hizmetlerden yararlanmasını sağlamaktır.
Hem az tehlikeli grupta yer alan hem de çalışan sayısının uygun olması durumunda sağlık merkezlerinden tek hekim sağlık raporunu kolaylıkla alabilmektesiniz. Raporu alabilmek için sadece aile hekimine başvurma zorunluluğu bulunmamaktadır.
İlk 2 günlük ücreti işverenin ödemesine dair bir yükümlülük mevzuatta belirtilmemiştir. Öte yandan iş kazası nedeniyle geçici iş göremezlik ödemesi alacak olan sigortalıya SGK, raporun ilk 2 gününü de kapsayacak şekilde ödeme yapar.
- Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, - Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir. Buna göre; Asgari ücretlilerin alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 144,5 liradan 223.5 TL'ye, yatarak tedavide de 108,42 liralık tutar 167.68 TL'ye yükseldi.
SGK tarafından rapor ücreti ödenmesi için en az 3 gün rapor alınması gerekmektedir. İş kazası istisna olarak, 1 ya da 2 günlük rapor alan sigortalı çalışanlara Sosyal Güvenlik Kurumunca herhangi bir rapor parası ödemesi yapılmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri