Staj Türleri Staj genel olarak ikiye ayrılır. Zorunlu staj kişilerin yada öğrencilerin mecburi olarak yerine getirmek zorunda oldukları staj türüdür. İsteğe başlı staj ise çok yerine getirilen bir staj türü olmamakla birlikte öğrenci kişilere staj defteri, genel kurallar, staj süresi gibi zorunluluklar yüklemez.
Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler için “7-Çırak”, Meslek liselerinde okurken veya yüksek öğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler için “19-Stajyer” sigortalılık kodlarının kullanılması gerekir.
Yapılan stajın konusu, amacı, stajda yapılan çalışma ve çalışmanın sonucu ile ilgili kısaca bilgi verilir. Staj yapılan kurumun adı, yeri, temel uğraş alanları, gelişimini tanıtan kısa tarihçesi, örgüt yapısı, üretimi ve ürünleri ile ilgili bilgiler verilir.
Staj nedir? Öğreniminiz esnasındaki kazanımların, laboratuar uygulamaları ve gerçek iş yeri uygulamaları ile pekiştirilmesi için yapılan bir eğitimi tamamlama faaliyetidir. Staj uygulamalarında mesleki alan dışında, iş yeri görgüsü - disiplini vb kazanımların da elde edilmesi beklenir.
Staj akademik kariyer devam ederken öğrencilik hayatında öğrenilen bilgilerin, iş dünyasında “pratikte” uygulanmasını sağlayan çalışma şekline verilen isimdir.
İlgili 15 soru bulundu
Staj genel olarak ikiye ayrılır. Zorunlu staj kişilerin yada öğrencilerin mecburi olarak yerine getirmek zorunda oldukları staj türüdür. İsteğe başlı staj ise çok yerine getirilen bir staj türü olmamakla birlikte öğrenci kişilere staj defteri, genel kurallar, staj süresi gibi zorunluluklar yüklemez.
Stajyerlik, bazı lisans programlarının son sınıfındaki uygulamalı bir derstir. Öğrencilik döneminde okul dersleriyle beraber yürütülen staj eğitimi, adaya stajyerlik unvanı kazandırır.
Staj başvurusunda bulunacak üniversite (fakülte ve yüksekokul) öğrencilerinin kayıtlarını 31.03.2022 tarihine kadar kariyerkapisi. cbiko.gov.tr adresi üzerinden yapmaları gerekmektedir.
Yaz stajı, yalnızca iki ya da üç aylık bir dönemi kapsayan ve diğer staj türlerine göre nispeten kısa süreli olan bir staj programıdır. Pek çok üniversitede, endüstri ya da mühendislik gibi bazı bölümler özellikle öğrencilere pratik deneyim kazandırmak üzere yaz stajı zorunludur.
c) Staj süresi, programın niteliğine göre 30 işgününden (240 saat)'den az, 60 işgününden (480 saat)'den çok olamaz. d) Öğrenim süresi içinde mesleki uygulama yapan meslek yüksekokulların öğrencileri yukarıda belirtilen 30-60 günlük staj süresinin dışında değerlendirilir.
Staj defterinizin son iş gününü doldururken o gün içinde yaptığınız işleri ve genel bir değerlendirme yaparak stajın size kattığı bilgi ve deneyimleri aktarmanız gerekmektedir. Üniversitede aldığınız teorik derslerden staj süresince nasıl faydalanıldığı hususuna ayrıca değinilebilir.
Ancak bu yazımların hepsi hatalıdır. En doğrusu ise açıkça belirtildiği üzere stajyer şeklindedir.
Belirlenen kariyer hedefi kişinin başvurulacak pozisyona uygun kişisel ve mesleki özelliklerini tanıtıp başvuru amacını belirtirken yardımcı olacak önemli bir unsurdur. CV içerisinde kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş ve staj deneyimleri, beceriler, eğitim ve sertifikalar ve referanslara yer verilmelidir.
Staj yapan öğrencilerin zorunlu sigorta işlemleri doğru bir şekilde yapılmazsa okula cezai işlem uygulaması yapılabilmektedir. Sigorta yapılacak stajyer öğrencilerin sigorta girişi 07 çırak ya da 19 stajyer kodları ile yapılmaktadır. Staj sigortası öğrencileri iş kazası yapmaları durumunda koruyacaktır.
Cvde Staj Nereye Yazılır? Cv staj bilgileri, iş tecrübesi başlığı altında yazılması gereken bir bilgidir. İş tecrübesi başlığı altında cv içerisinde nerede staj yapıldığından bahsedilebilir.
Sigortalı olarak stajyerlik yapmak isteyenlerin girişi 07 çırak veya 19 Stajyer kodu ile girişleri yapılmaktadır. Bunun dışında tamamlayıcı eğitim gören ve stajyerlik yapmak isteyen öğrencilerin sigorta bildirimlerini Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından okul idaresine yapılmaktadır.
Yaz stajında devamsızlık hakkı var mı? Raporsuz devamsızlık hakkı yoktur. Raporlu olarak ise en fazla 4 gün devamsızlık yapılabilir. Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır.
Stajyer maaşı, güncel asgari ücret temel alınarak hesaplanır. Buna göre, 20 ve üzeri çalışama sahip bir işletmede stajyer maaşı hesaplanırken, güncel net asgari ücretin yüzde 30'u stajyer maaşı (3.420.40 TL) olarak belirlenir. Bu ücret stajyere ödenmesi gereken minimum tutardır.
1. Staj süresi; Tüm bölüm ve programlarımızda otuz (30) iş günüdür. 2. Staj hafta da en fazla 6 işgünü (48 saat) yapılabilir. Stajyer öğrencinin haftada 6 günden (48 saatten) fazla çalışması, fazla mesai yapması veya gece vardiyasında çalışması ek staj günü olarak sayılmaz.
Buna göre asgari ücret brüt 13.414 TL, net 11.402 TL olarak uygulanmaya başlamıştır. Bu nedenle de stajyer maaşı da güncellenmiştir. Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir.
Öğrenciler 2. yarıyıldan sonra (birinci sınıfın sonunda) bir defada onbeş (15) yada otuz (30) iş günü staj yapabilir. Ayrı yapılan stajlar için ayrı başvuru ve defter doldurmak gerekmektedir. Kalan staj süresi olursa 4. yarıyıl sonunda tamamlanabilir.
2.Öğrenciler, 60 iş günü stajının 45 iş gününü zorunlu staj alanlarının içerisinden yapmak zorundadır, kalan 15 iş günü stajını ise seçmeli staj alanlarının içerisinden tamamlayacaklardır.
Stajyer öğrenciler, lise ve üniversite kapsamında eğitimi devam eden ve bir iş yerinde staj yapan kişilerdir. Liseler için stajlar genellik 11. sınıf ya da 12. sınıf esnasında yaz ya da kış aylarında yapılır. Stajyer öğrenci kimdir diye sorulduğunda yalnızca lise değil üniversite öğrencileri de akla gelmelidir.
Stajyer, eğitim-öğretim süreci boyunca teori ve bilgiyi profesyonel bir alanda pratik uygulamaya çeviren öğrenci olarak tanımlanabilir. Staj, öğrencilerin sorumluluk sahibi olma, mesleki bilgi ve beceri geliştirme, kurum kültürü öğrenme ve meslekle ilgili deneyim elde etme gibi konularda destek sağlar.
Bu çalışmaları karşılığında da 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamına göre kendilerine “stajyer maaşı” adı altında belirli bir ücret ödeniyor. İlgili kanunun “Ücret ve Sosyal Güvenlik” başlıklı 25. maddesinden de anlaşılacağı üzere, staj süresince işverenlerin öğrencilere maaş ödemesi zorunlu tutuluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri