Kadın akademisyenlerden 10 bin 618'i profesör, 7 bin 984'ü doçent, 18 bin 768'i doktor öğretim üyesi olarak görev yapıyor. YÖK'ün son verilerine göre, Türkiye'de 2021'de kadın akademisyen sayısı, bir önceki yıla göre 2 bin 199 artarak 83 bin 860'a yükseldi.
Yayımlanan verilere göre 2022-2023 öğretim döneminde Türkiye'de üniversitelerdeki profesör sayısı 34 bin 280 olurken kadın profesörlerin oranı yüzde 33,9'da kaldı. Ayrıca ülkede akademisyen sayısının da azaldığı açıklandı.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı
2022-2023 Öğretim Yılı Yükseköğretim İstatistiklerine göre, Türkiye'deki 208 yükseköğretim kurumunda 6.950.142 öğrenci, 184.566 öğretim elemanı bulunuyor.
Türkiye'de 17 kadın rektör görev yapıyor. Avrupa Üniversiteler Birliği'nin raporuna göre 48 üye ülkede kadın rektör oranı ortalaması yüzde 15 iken, bu oran Türkiye'de yüzde 8.37.
En az lisans mezunu olmak. Yazılı sınav yapılır. İlana ilk başvuru tarihi itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak. Lisans öğreniminden mezun olunan alanda ALES'ten en az 70 puan.
İlgili 28 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Öğretim Görevlisi 2023 yılında ortalama 28.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Öğretim Görevlisi , Ocak 2023 yılında ortalama 22.660 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 13.992 TL maaş alıyordu.
YÖK verilerine göre 170 üniversitenin, acil 30 bin akademisyene ihtiyacı var. Yeni üniversiteler, fakülte açmak için hoca bulamazken öğretim üyesi yetiştirme sistemi, ihtiyacı karşılayacak seviyede değil. En çok eksik ise tıp, hukuk ve sosyal bilimlerde.
Böylece Türkan Akyol, Türkiye'deki ilk kadın rektör oldu. 1982 yılında çıkartılan YÖK Kanunu'na en yüksek seviyede olan bir akademik görevli olarak karşı çıktı. Bu nedenle YÖK'ün onayı ile rektörlük görevinden istifa etti. Tekrar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki öğretim üyeliği görevine döndü.
Öte yandan rektörlerin, en az üç yıl profesörlük yapanlar arasından atanacağını belirleyen ilgili hükümden 'en az üç yıl' ibaresi çıkarıldı. Buna göre, rektörler profesörler arasından atanacak. TÜBİTAK Yönetim Kurulu üyeliklerine yapılacak atamalarda kamuda en az 5 yıllık hizmeti bulunma koşulu aranmayacak.
Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eden rektörlerin görev süresi dört yıldır. Süresi sona erenler iki dönemden fazla rektörlük yapmamış olmak kaydıyla yeniden rektör olarak seçilip atanabilirler. Rektör adayı seçimleri gizli oyla yapılır.
Öğretim görevlisi olmak için ortalama 7 ila 9 yıl eğitim alınması gerekir. Bu süre hem lisans hem de yüksek lisans eğitim sürecini içerir. Lisans eğitimi 4 yıl ile 5 yıl, yüksek lisans eğitimi ise 2 yıl sürmektedir.
Öğretim Üyesi:Yüksek lisansın ardından doktorasını tamamlamış kişiler, yani doçent ve profesör kadrosunda olan kişiler öğretim üyesi olarak isimlendirilir. Öğretim Görevlisi:Yüksek lisans yada doktora şartı aranmayan üniversitelerde ders veren kişilerdir.
c) Doktor öğretim üyeleri, doktor öğretim üyesi kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren beşinci derecenin, ilk kademe aylığını alırlar.
Üniversitede 700 profesör, 3900 akademisyen ve 190 bölüm bulunmaktadır. Almanya'da bulunan üniversiteler içerisinde en köklü okullardan birisi olarak bilinmektedir.
Türkiye'de üniversitelerde Profesörlüğe yükseltilerek atamada Doçentlik unvanını aldıktan sonra en az beş yıl süreyle, açık bulunan profesörlük kadrosu ile ilgili bilim alanında çalışmış olmak ve Doçentlik unvanını aldıktan sonra, ilgili bilim alanında özgün yayınlar veya çalışmalar yapmış olmak, gerekir.
Aynı üniversitede 2011-15 yılları arasında rektörlük yapmıştır. Laçiner 15 Mart 2011'de, 38 yaşında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) rektörlüğüne atanmış böylece Türkiye'nin en genç rektörü unvanını almıştır.
Türk yükseköğretim sisteminde dekan fakültenin ve birimlerinin temsilcisidir. Rektörün önereceği üniversite içinden veya dışından üç profesör arasından Yükseköğretim Kurulunca 3 yıl için atanır. Süresi biten dekan tekrar atanabilir.
c) Rektör, Dekan, Enstitü ve Yüksekokul müdürleri için haftalık ders yükü zorunluluğu aranmaz, bunların yardımcıları ile bölüm başkanlarının haftalık ders yükü yukarıda belirtilen yükün yarısı kadardır.
Rektörlerin yaş haddi 67 olarak belirlenmiştir. Eğer bir rektörün görev süresinin bitimi yaş haddini aşıyor ise bu şart aranmaz ve görev süresinin bitimine kadar görevi devam eder.
Dr. Engin Karadağ, rektörlerin akademik profilini çıkarıyor. Kısa sürede tamamlanması beklenen makaledeki verilere göre, 196 rektör arasında uluslararası yayını olmayan rektör sayısı 68, yayınlarına hiç atıf yapılmayan rektör sayısı ise 71.
Rektör ve dekan atamaları bağlamında Anayasamızın 130. maddesi, "Kanunun belirlediği usul ve esaslara göre; rektörler Cumhurbaşkanınca, dekanlar ise Yükseköğretim Kurulunca seçilir ve atanır" hükmünü âmirdir.
Özetlemek gerekirse, akademisyenlerin çalışma saatleri, disiplinlerine, üniversite politikalarına ve faaliyetlerine bağlı olarak değişebilir ve genellikle 40 ila 60 saat arasında değişebilir.
Yaş sınırı yoktur. Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 80 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak En az tezli yüksek lisans mezunu olmak. Yazılı sınav yapılır.
eleman.net verilerine göre, Akademisyen 2023 yılında ortalama 39.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Akademisyen , Ocak 2023 yılında ortalama 31.680 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 19.536 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Profesör Doktor maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 98 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Profesör Doktor maaşları 53550 TL'dir. En düşük Profesör Doktor maaşı 42840 TL iken, en yüksek Profesör Doktor maaşı 105400 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri