Hususi otomobil kullanan stajyer sürücüler 0.50 promil alkol sınırını aşarlarsa para cezası ödemek durumundadır.
Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü 2 yıl içinde 75 ceza puanına ulaşırsa veya 0,20 promil alkol ile araç kullandığı tespit edilirse ehliyeti iptal edilir.
Alkollü araç kullanımına verilen cezai yaptırım, stajyer ehliyet ile ilgili en ayırt edici özellik olarak ön plana çıkıyor. Eğer bir kişinin, yapılan kontrollerde kanındaki alkol oranın 0,20 promil ve üzeri olduğu tespit edilirse, stajyer ehliyetine süresiz olarak el konuluyor.
STAJYER EHLİYET HANGİ DURUMLARDA İPTAL OLUR? Stajyerlik süreci olan ilk iki yıl içerisinde 75 ceza puanını dolduran veya 0,20 promil alkol ile araç kullandığı tespit edilen stajyer sürücülerin ehliyetleri iptal olur.
Kaybedilen stajyer ehliyet nasıl geri alınır? Alkol yüzünden stajyer ehliyetinizi kaybetmeniz durumunda yukarıda da bahsettiğimiz gibi psikiyatr kontrolüne gidip, psikoteknik testten de geçmeniz gerkmektedir. Sonrasında bu belge ile birlikte yeniden sürücü kursuna kaydolmanız gerekmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Stajyer ehliyeti süresi 2 yıldır. Stajyer ehliyeti olan kişilerin 2 yıl boyunca bu ehliyeti kullanması beklenir. Kişiler 2 sene boyunca herhangi bir nedenden dolayı puanı yükselişe geçerse, ehliyet elinden alınır. Tekrar ehliyet almak isteyen kişilerin psikolojik testlerden geçmesi gerekir.
Stajyer ehliyet sahibi bir sürücünün 75 ceza puanına ulaşması durumunda ehliyetine daimi olarak iptal edilir. Ardından kişinin tekrar sürücü kursuna tekrar kayıt yaptırması ve yeniden ehliyet almaya hak kazanması gerekir.
Yönetmelikte açıkça sürücü adaylarının kesinlikle 0,20 promil üstünde olacak şekilde alkollü araç kullanmaması istenmektedir.
Stajyer sürücülerin uzun yola çıkmasında herhangi bir engel yoktur. Stajyer sürücüler yanlarında herhangi birisi yokken, tek başlarına araç kullanabilirler.
Ayrıca 1 bira ilede yüksek promil alkol çıkabilmekte.
1 bira yaklaşık olarak 33 ila 53 oranında promil değerine sahiptir. Bu promil oranı biranın 33 cl veya 50 cl olmasına göre değişiklik gösterir.
Bir bira içtikten sonra beklenebilecek promil değeri, bira tipine, hacmine ve alkol oranına bağlı olarak değişir. Ortalama bir bira (330 ml ve %5 alkol oranı) tüketildiğinde, bir erkek için yaklaşık 0.2-0.3 promil, bir kadın için ise yaklaşık 0.3-0.4 promil artış yaşanabilir.
0,5 promil alkol sınırını aşan sürücü için idari para cezası ve ehliyete el koyma cezaları uygulanacak olup 1.00 promil alkol sınırını aşan sürücü için ise üç aydan iki yıla kadar hapis cezası süreci başlayacaktır.
Bunları söylüyor musunuz? 1 duble rakı, viski, votka ya da 2 kadeh şarap, 2 bardak bira içtiğinizde 0.5 promile karşılık gelecek miktarda alkol almış oluyorsunuz...
Alkol sınırının kaç bira ile aşılabileceği kişinin kan sayımına ve biradaki alkol oranına göre değişiklik gösterir. Bira bazında alkol ölçüm aşımı için net bir bilgi sunulamaz. Ortalama olarak iki şişe bira 0,50 promil seviyesine ulaşmak için yeterlidir.
17 yaşında stajyer ehliyeti alınır mı? Stajyer sürücü olarak trafikte araç kullanma hakkına sahip olabilmek için yaş sınırı 19'dur.
Ehliyeti belirli süre geri alınan kişiler sürücü kursuna müracaat ederek teorik derslere katılırlar ve derslerin bitiminde kendilerine belge verilir. Bu belge ile ehliyetlerini geri alma süreleri dolduktan sonra alabilirler.
Muayene sonucunda sürücülük yapmasına engel hali bulunmayanların belgeleri, süresi sonunda iade edilir. Bir yıl içinde üç defa (100) ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri süresiz olarak iptal edilir.
Stajyer ehliyet alan sürücülerin stajyer oldukları bilgisi emniyet sistemindeki kayıtlarda ve e-devlet üzerinden görülebilir. Bunun yanında sürücü belgesinin üzerindeki tarih 2 yılı aşmadıysa da sürücünün stajyer sürücü olduğu anlaşılır.
1 Ocak 2016'da yürürlüğe girecek stajyer ehliyet dönemi ile yeni dönemde sürücü kursu ücretlerinin 2 bin ile 2 bin 500 lira arasında değişiyor.
Stajyer ehliyet, stajyer sürücülerin ehliyetlerine verilen isimdir. Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü adayının 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşmaması isteniyor. Eğer sürücü bu ceza puanına ulaşırsa ehliyetine el koyuluyor ve psikolojik durumunun tespit edilmesi için psikoteknik testine giriyor.
- Stajyer sürücü yanında biri olmadan şehir dışına çıkabilir mi? Evet çıkabilir. Daha önce yalan haberler yapılıp insanların kafaları karıştırıldı. Aday sürücünün yanında tecrübeli birinin olmasına gerek yok kurallara uymak koşuluyla dilediği gibi aracına binebilir.
STAJER EHLİYETİNİZİ POLİS DAİMİ İPTAL EDERSE AŞAĞIDA YAZILAN HÜKÜMLERE GÖRE İŞLEM YAPILACAKTIR. 1-Aday sürücülerin 0,21-0,50 promil arasındaki alkollü iken hususi otomobil kullanıldığının tespiti halinde;sürücü belgesinin daimi olarak iptal edilmesi,ancak idari para cezası uygulanmaması gerekmektedir.
Ehliyet ceza puanı sistemi ile araç sürücüleri yaptıkları hatanın büyüklüğüne göre ceza puanı ile cezalandırılmaktadırlar. 2023 yılı itibariyle yapılacak kural ihlallerine karşılık gelen ceza puanları şu şekilde belirtilebilir: Alkollü araç kullanmak: 20 puan. Emniyet kemeri takmamak: 15 puan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri