Stajyer ehliyet süresi 2 yıldır. Bu süre, ehliyet almaya hak kazanan sürücü adaylarının ehliyetlerini nüfus müdürlüğünden almalarıyla başlar. Yani direksiyon sınavını başarıyla tamamladıktan sonra sürücü kursu, sürücü adayına sürücü sertifikası verir.
Sınavları ve kursları başarılı bir şekilde tamamlayan sürücü adaylarının stajyer ehliyetine sahip olduktan sonra 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşmamaları gerekir. Çünkü stajyer ehliyet süresi 2 yıldır.
herkese ilk olarak stajyer ehliyet verilir. Stajyer ehliyetin süresi ise 2 yıldır. Normal ehliyetle arasında çok az fark vardır. Örneğin stajyer sürücülerin 0.20 promil alkolle trafiğe çıkmaları durumunda ceza puanlarına bakılmaksızın ehliyetleri iptal edilir.
EVET, STAJYER SÜRÜCÜLER TEK BAŞLARINA ARAÇ KULLANABİLİR. Araç kullanırken yanlarında tecrübeli bir sürücünün bulunması gerekmez. Stajyer ehliyetin normal ehliyete göre daha kolay iptal edilebilir olmaktan başka bir farkı yoktur.
Stajyer ehliyet alan sürücülerin stajyer oldukları bilgisi emniyet sistemindeki kayıtlarda ve e-devlet üzerinden görülebilir. Bunun yanında sürücü belgesinin üzerindeki tarih 2 yılı aşmadıysa da sürücünün stajyer sürücü olduğu anlaşılır.
İlgili 43 soru bulundu
Stajyer ehliyeti olan sürücülerin yanında refakatçi olması gerektiği, aday sürücülerin tek başına trafiğe çıkamayacağı, şehir dışına çıkamayacağı gibi bir çok haber yapıldı ancak bunların hiçbirinin doğruluğu yoktur.
Stajyer ehliyeti süresi 2 yıldır. Stajyer ehliyeti olan kişilerin 2 yıl boyunca bu ehliyeti kullanması beklenir. Kişiler 2 sene boyunca herhangi bir nedenden dolayı puanı yükselişe geçerse, ehliyet elinden alınır. Tekrar ehliyet almak isteyen kişilerin psikolojik testlerden geçmesi gerekir.
Stajyer Ehliyet Tek Başına Uzun Yola Çıkabilir Mi? Stajyer ehliyet sahibi sürücülerin tek başlarına uzun yolculuk yapma hakkı yoktur. Ancak yetişkin bir sürücü veya bir eğitmenin gözetimi altında uzun yolculuklara çıkabilirler.
17 yaşında stajyer ehliyeti alınır mı? Stajyer sürücü olarak trafikte araç kullanma hakkına sahip olabilmek için yaş sınırı 19'dur.
Stajyer Ehliyet İçin Alkol Sınırı Nedir? Alkollü araç kullanma cezalarında stajyer ehliyete sahip kişiler için durum farklıdır.Stajyer sürücüler için trafikteki alkol sınırını ve ihlali durumundaki trafik cezasını şu şekilde açıklayalım: Alkol oranı 0,20 promilin altında ise: Oara cezası ve 20 ceza puanı alır.
Stajyer ehliyet, stajyer sürücülerin ehliyetlerine verilen isimdir. Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü adayının 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşmaması isteniyor. Eğer sürücü bu ceza puanına ulaşırsa ehliyetine el koyuluyor ve psikolojik durumunun tespit edilmesi için psikoteknik testine giriyor.
Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri (2) ay süre ile geri alınır ve eğitime tabi tutulurlar.
Ehliyet ceza puanı sistemi ile araç sürücüleri yaptıkları hatanın büyüklüğüne göre ceza puanı ile cezalandırılmaktadırlar. 2023 yılı itibariyle yapılacak kural ihlallerine karşılık gelen ceza puanları şu şekilde belirtilebilir: Alkollü araç kullanmak: 20 puan. Emniyet kemeri takmamak: 15 puan.
Stajyer ehliyeti alan sürücüler, 2 yılı doldurduktan sonra aday sürücülükten çıkarlar. Bu durumda ehliyeti yenilemeye veya değiştirmeye gerek yoktur. 2 yılı başarıyla doldurmuş stajyer sürücüler, aktif bir sürücü olarak trafiğe çıkabilir ve bu sürücülere, normal trafik prosedürleri uygulanmaya başlanır.
Trafikte araç kullanmak için gerekli sürücü belgesine sahip olmanın yolu zorunlu eğitim ve sınav süreçlerinin başarı ile tamamlanmasından geçer. Ancak yakın tarihli bir uygulama değişikliği ile günümüzde ilk defa sürücü belgesi almaya hak kazanan sürücüler stajyer ehliyet ile trafiğe çıkıyor.
Ehliyet'in normal mi stajyer ehliyet mi olduğunu anlamak için ehliyetin veriliş tarihini bilmeniz yeterlidir. Veriliş tarihinden itibaren 2 yıl geçmiş ise normal ehliyet olarak değerlendirilmektedir. Veriliş tarihi ehliyetin üzerinden bakabilir dilerseniz e-devlet üzerinden de görüntüleyebilirsiniz.
18 yaşını doldurmadan ehliyet kursuna yazılabilir miyim, eğitim alabilir miyim ? Ehliyet kursuna yazılabilmeniz için 18 yaşınızı gün, ay ve yıl olarak doldurmuş olmanız gerekmektedir. Resmi olarak kaydınız yapılmadan herhangi bir eğitime-kursa katılamazsınız.
Ehliyet Almak İçin Yaş Şartları
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21.
B ve A2 ehliyeti alma yaşı 18 dir.
2025 yılı için 2007 yılı doğumlu gün ve ayı dolduranlar, 2026 yılı için 2008 yılı doğumlu gün ve ayı dolduranlar, 2027 yılı için 2009 yılı doğumlu gün ve ayı dolduranlar, A2 motosiklet ehliyeti için kursumuza başvurup kayıt yapabilirsiniz.
Bu yüzden ehliyet sertifikası ile herhangi bir sebeple trafiğe çıkmanız mümkün değil ve ağır cezalara tabi. Motor, araba ve otobüs gibi farklı taşıma araçlarını ehliyet sertifikası ile kullanamazsınız. Sertifika ile trafiğe çıkarsanız ve trafik kontrolünde bu belirlenir ise, 2021 yılı için 1339 TL ceza kesiliyor.
Kaybedilen stajyer ehliyet nasıl geri alınır? Alkol yüzünden stajyer ehliyetinizi kaybetmeniz durumunda yukarıda da bahsettiğimiz gibi psikiyatr kontrolüne gidip, psikoteknik testten de geçmeniz gerkmektedir. Sonrasında bu belge ile birlikte yeniden sürücü kursuna kaydolmanız gerekmektedir.
Aday sürücülük diğer bir adıyla stajyer sürücülük ilk defa ehliyet alacak kişilerin veya ehliyeti belli nedenler ile iptal olmuş kişilerin ehliyet aldıktan sonraki 2 yıl boyunca aday sürücü olarak nitelendirilmeleri durumuna denir.
Kiralama rehberi sayfamızdan da detaylıca yazıp belirttiğimiz gibi oto kiralama için öncelikle 2 yıl ehliyet şartı koyulmaktadır. Bunun yanında 25 yaş altı kişiler de araç kiralayamaz. Yani öncelikle kursu geçip sonra stajyer ehliyetten muaf olup, bunun yanında da 25 yaşınızı doldurmanız gerekmektedir.
Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü, 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa, ehliyetine el koyulacak ve psikolojik durumunun tespiti için psikoteknik testine girmesi gerekecektir. Psiko-teknik belgesi aldıktan sonra sürücü kursuna başvurarak tekrar ehliyet alması gerekecek.
2005 doğumlu olanlar doğdukları aya göre 2023 yılında araba ehliyeti için müracaat edebilirler. Ehliyet almak için 18 yaşını doldurmak gerekiyor mu? Evet araba ehliyeti almak için 18 yaşınızı doldurmanız gerekiyor.Ancak A1 motosiklet ehliyetini 16 yaşında alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri