2. Staj hafta da en fazla 6 işgünü (48 saat) yapılabilir. Stajyer öğrencinin haftada 6 günden (48 saatten) fazla çalışması, fazla mesai yapması veya gece vardiyasında çalışması ek staj günü olarak sayılmaz. Resmi tatil günlerinde staj yapılamayacaktır.
18 yaş üzeri stajyerler için de günlük 8 saatlik normal çalışma süresi geçerli olmalıdır. Ancak normal şu anlama gelir: Her zaman olmamalıdır. Yapılacak çok iş olduğunda stajyerlerin 8 saatten fazla çalışmasına izin verilir. Günde en fazla 10 saat çalışılabilir.
CEVAP: Stajlar, üniversite akademik takvimdeki ders ve sınav dönemleri dışında kalan günlerde yapılır. Staj yapılan iş yerinin hafta sonları da (Cumartesi-Pazar) faaliyette olması durumunda belgelemek şartıyla öğrenci hafta sonu da staj yapılabilir.
Asgari ücretin açıklanmasıyla 2024 stajyer maaşları ise aşağıdaki gibi şekillendi; 20'den çok personel çalıştıran işletmeler için - 5.100 TL. 20'den az personel çalıştıran işletmeler için - 2.550 TL.
10. Nöbet tutabilir miyim? Hayır. Meslek Yüksek Okulu Staj Yönergesi gereği öğrenciler staj yaptıkları kurumlarda nöbet tutamazlar.
İlgili 29 soru bulundu
Öğrenci meslek eğitimi için staj göreceği işyerine devam etmek zorundadır. Öğrencinin devam etmediği günler için ücretinin kesilebilmesi staj gördüğü işyeri işvereninin takdirindedir.
1. Staj süresi; Tüm bölüm ve programlarımızda otuz (30) iş günüdür. 2. Staj hafta da en fazla 6 işgünü (48 saat) yapılabilir. Stajyer öğrencinin haftada 6 günden (48 saatten) fazla çalışması, fazla mesai yapması veya gece vardiyasında çalışması ek staj günü olarak sayılmaz. Resmi tatil günlerinde staj yapılamayacaktır.
2023 Aralık itibarıyla asgari ücrette %49'luk artış sağlanarak rakamlar güncellenmiştir. Buna göre asgari ücret brüt 20.002,50 TL, net 17.002,12 TL'dir. Bu nedenle de stajyer maaşı da güncellenmiştir. Yeni stajyer maaşı, 2024 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 5.100,64 TL olarak güncellenmiştir.
Örneğin 2024 yılı asgari ücretine göre stajyer öğrenci maaşı olan 5.100.64 TL'nin kaçta kaçını devlet kaçta kaçını işveren ödeyecek 7346 sayılı yasa ile belirlenmiştir. Stajyerin çalıştığı işletmede 20 kişiden az personel çalışıyorsa 5.100.64 TL güncel maaşının 3.400.42 TL kadarını devlet öderken kalanını işveren öder.
c) Staj süresi, programın niteliğine göre 30 işgününden (240 saat)'den az, 60 işgününden (480 saat)'den çok olamaz. d) Öğrenim süresi içinde mesleki uygulama yapan meslek yüksekokulların öğrencileri yukarıda belirtilen 30-60 günlük staj süresinin dışında değerlendirilir.
mazeretsiz üç gün üst üste veya staj dönemi boyunca staj süresinin %10 'u oranında (3 gün) devamsızlık yapan stajyerin stajına son verilerek, durum ilgili MYO Staj Kuruluna bildirilir. Bu durumda stajyerin herhangi bir yasal talep hakkı doğmaz. 2. Öğrenci sorumluluk gerektiren işlerde fiilen çalışmalıdır.
Ancak şunu unutmayın tüm derslerinizi vermiş ve not ortalamanızla mezun durumda bile olsanız stajınızı yapmadıysanız mezun olamazsınız, okulunuz uzamış olur.
Cevap: Resmî tatiller, bayram tatilleri, arife günleri ve pazar günleri staj günlerine dahil edilmemektedir. Staj yapılacak olan işletmenin cumartesi günleri mesai yapması halinde bu günleri staj tarihlerinize ekleyebilirsiniz.
Bu kararla hiçbir stajyer, yarı yıl tatilinde staja gitmeyecektir. Ücretli izin sebebiyle de stajyer öğrencilerin ücretlerinin ödenmesi ve kesinti olmaması gerekmektedir.
Çırak ve Aday Çırak Ücreti
20'den az işçi çalıştıran işletmelerde stajyere ödenecek asgari tutarın 3'te 2'si devlet tarafından karşılanacaktır. 20 ve üzerinde işçi çalıştıran işletmelerde stajyere ödenecek asgari tutarın 3'te 1'i devlet tarafından karşılanacaktır.
Stajyerlerin Yıllık İzin Hakları Var Mı? İşletmelerde çırak, çırak adayı ya da stajyer sıfatı ile çalışanlar da her yıl 1 ay ücretli izin kullanma hakkına sahiptir. Ayrıca mazeretleri kabul edilenlere okul müdürlüğünün görüşü alınarak bir aya kadar ücretsiz izin de verilebilecektir.
Sosyal yardımlara %51'lik yeni tablo açıklandı! 2024 Ocak'ta... Staj yapanların en düşük ücreti 20'den az personeli olan yerlerde bin 710, daha çok personeli olan yerlerde 3 bin 420 lira. Kalfalık yeterliğini kazanan mesleki eğitim merkezi 12'nci sınıf öğrencilerine 5 bin 701 lira ödeniyor.
Zorunlu stajlarda 3308 sayılı Kanunun kapsamına dahil olmayan ve mesleki olarak eğitim görmeyen öğrenciye ücret verilme zorunluluğu bulunmamaktadır. Gönüllü stajda ise normal bir çalışan olarak görülen stajyerlere en az asgari ücret tutarında ödeme yapılması gerekmektedir.
-Stajyerlerin ücretleri, staj yaptıkları birim bütçesinden staj bitimini müteakip en geç on (10) iş günü içerisinde ödenir.
2-Net Asgari Ücretin %30 bulalım. 1.270,75*30/100=381,23-TL dir.
Öğrenciye Ödenmesi gereken ücret: (30 gün çalıştığı durumda) 5.100,64 TL'dir. 20'den fazla personel çalıştıran işletmeler stajyerin 30 gün çalıştığı durumda: 1.700,21 TL devlet teşviki ödemesi yapılır.
Asgari ücrete 2023 Temmuz ayında gelen düzenleme ile okullardan işletmelere staj yapmak için giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de değişti. Asgari ücrete yüzde 34,04 zam gelmesi nedeniyle staj ücreti 3420 lira olmuştu.
STAJYERLERİN ÇALIŞMA KOŞULLARI
Okul tarafından zorunlu staja tabi tutulan stajyer öğrencilerin çalışma süreleri diğer çalışanlardan farklı olarak Lise öğrencileri için haftada 3 gün, Üniversite öğrencileri için ise haftada 6 gün ve 45 saati aşmayacak şekilde olmalıdır.
Devamsızlığı olan, hastalık izninde (raporlu) olan öğrencilerin bu günlere karşılık gelen ücretleri ödenmeyecektir. Bu Usul ve Esaslar kapsamında öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır.
İlkbahar ve güz dönemlerinde veya final döneminde staj yapılamaz. Haftaiçi ve cumartesi günleri staj yapılabilir, fakat pazar günleri staj kabul edilmez. Dini ve ulusal bayramlarda staj yapamazsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri