Dana biftek veya dana kuşbaşı yapılacaksa sıvı yağ, yoğurt veya süt, soğan, salça, sarımsak, karabiber, tuz ve biberiye karışımında etler en az 8 saat ve bir gün arasında bir süre boyunca buzdolabında bekletilir. Etlerin saatlerce marineli şekilde beklemesinin bir amacı vardır.
Gerekli malzemeler şöyle: 1,5 yemek kaşığı kaya tuz, çeyrek yemek kaşığı sarımsak, 50 ml. su, 50 ml. zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber. Hepsini karıştırın ve etinizi afiyetle marine edin. Yaklaşık 4-8 saat marine süresi yeterlidir.
Eti marine etmek için süt, zeytinyağı ya da soğan suyu kullanabilirisiniz. Baharatları ekledikten sonra etlere masaj yaparak sosu iyice yedirmelisiniz. Etlerinizi streç film ile sarıp en az 2 saat dolapta bekletmelisiniz.
Kırmızı et terbiyesi için yayvan bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezdiğimiz sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etlerimizi içine yerleştirelim. Belirli bir süre boyunca ( en az 2 saat ) ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
Basit marine sosu için sadece sarımsak, soğan, zeytinyağı ve sirke yeterli. Fakat bu şekilde sirke ya da sütle marine işlemi uyguladığınızda en fazla 2 saat kadar etlerinizi içinde bırakın. Uzun süre kalması lezzetini olumsuz yönde etkileyecektir.
İlgili 20 soru bulundu
Eti marine etmede yoğurt, soğan suyu ve süt kullanabiliriz. Bunların içerisindeki asit etin sert dokusunu parçalayarak ete lezzet katar. Etinizi marinasyonda ne kadar uzun süre dinlendirirseniz lezzeti o kadar artacaktır.
Kırmızı et terbiyesi için süt, sarımsak, 2 soğanın suyu ve çeşitli baharatlar ile özel bir karışım hazırlanır. Ayrıca isteğe göre bitkisel yağ eklenebilir. Et belirli bir süre boyunca bu karışımın içinde buzdolabında bekletilirse yumuşacık duruma gelir.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Marinasyonda tuz konulmaması gerektiği, çünkü tuzun eti sertleştireceği söylenir. Oysa bu yaygın bir yanlıştır. Etinizi marine ederken tuz koyabilirsiniz. Ayrıca limon, balsamik sirke ya da elma sirkesi gibi bir asit eklemeyi de unutmayın.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
Son olarak, daha çabuk bir şekilde yumuşacık et pişirmek istiyorsanız, etinizi pişirken üzerine 1-2 damla elma/üzüm sirkesi gezdirin. Sirke etinizin çok daha kolay pişmesini sağlayacaktır.
Az orta pişmiş et için, etin her iki tarafının 55 derece ısıda 3 dakika boyunca pişirilmesi gerekir. Etin her iki tarafını 60 derecede 4 dakika boyunca pişirirseniz orta seviyede pişmiş steak eti elde etmiş olursunuz. Orta iyi pişmiş steak eti için ısıyı 65 dereceye, pişirme süresini ise 5 dakikaya çıkarmanız gerekir.
IZGARA/TAVA: Yüksek ısıya ulaşan tavaya/ızgaraya etinizi koyun. Mühürleme yöntemiyle, 1'er dk kadar her yüzünü yüksek ateşte pişirin. Pişirme süresi, Dry Aged Dallas Steak'in kalınlığına bağlı olarak değişecektir. 2 parmak kalınlığında et ortalama 3 dk'da orta iyi derecesinde pişmiştir.
Derin bir kaba zeytinyağı dökülerek soya sosu, sarımsak, tuz ve kişinin damak tadına kalmış diğer baharatlarla birlikte güzel bir karışım elde edilir. Mangal için hazırlanmış olan etler bu karışıma güzelce yedirildikten sonra belirli bir süre bekleyerek mangal için hazır hale gelmiş olacaktır.
Aksine sıcak suda yıkamak etin yapısını bozabiliyor. Sirke gibi asidik yapıdaki maddeler marinasyonda kullanıldığında lezzetini artırabilir ancak eti hijyenik bir hale getirmek için tercih edilecek yöntemlerden biri değil. Karbonat - limon gibi malzemelerin birlikteliği ise etin lezzetini bozabiliyor.
Tuz, karabiber ve çok az zeytinyağı ile ve sütle önlü arkalı marine ettikten sonra ısıtılan döküm ızgara ya da tavada eti mühürleyin. Ardından eti ızgaraya koyun ve kısa süreli, çevire çevire her yüzeyini pişirin. Yaklaşık 10 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.
Tuz eti sertleştirir. Ete baharatı da tuzu da pişmesine yakın katılmalıdır.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Etler iri ve büyükse bir çay kaşığı karbonat eklemenizi de önereceğiz. Karbonat ile haşlanan etler ekstra yumuşaklığa sahip olmaktadır.
Karbonatın protein parçalayıcı özelliği sebebiyle, et pişirirken içine eklenen bir miktar karbonat, etin yumuşak olmasını ve proteinlerinin daha kolay parçalanmasını sağlamaktadır.
En az 3 gün dinlenmiş sinirli bir et olmalı ve mümkünse genç bir hayvanın etini tercih etmelisiniz. Dinlenmemiş et katı ve diri olur. Bu da sizi lokum gibi bir et pişirmeden oldukça uzaklaştırır. Doğru eti seçtikten sonra etin yumuşak pişmesi için doğru şekilde dilimlenmiş olması şart.
Bonfile, ızgarada, tavada ve fırında pişirilebilen bir et çeşididir. Ancak en lezzetli versiyonu ızgarada yapılan bonfiledir. Lezzetini artırmak için, pişirmeden önce farklı soslarla marine edilir ve buzdolabında dinlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri