Karın sağ alt bölümünde olan ağrılarda apandisit, idrar sorunları, dış gebelik sorunu, yumurtalık sorunları, fıtık boğulması, safra kesesi ve yolları sorunları düşünülmelidir.
Eğer karın ağrısı şiddetli acı veriyorsa ya da ağrının yanı sıra ateş, eklenmedik ani kilo kaybı, ciltte sarı görünüm, kalıcı mide bulantısı, kusma, kanlı dışkı, karın şişmesi, ya da karın bölgesine temas edince aşırı hassasiyet gibi belirti ve semptomlar gözlemleniyorsa, birey mutlaka tıbbi yardıma başvurmalıdır.
Pelvik bölge göbek altında karnın en alt bölümüdür. Bu bölgeden kaynaklanan ağrıya pelvik ağrı denir. Pelvik bölgede yumurtalıklar, rahim, vajina, anüs, kalın bağırsakların alt kısımları, mesane ve alt idrar yolları bulunur.
Göbek altı hizası altında veya alt karında yerleşen, altı ay ya da daha uzun süredir devam eden, kadın hayatında kısıtlamalara neden olan, adet kanamalarıyla ilişkili veya ilişkisiz olabilen ağrılara kronik alt karın (pelvik) ağrısı denir.
Reflü ve gastrit gibi mide rahatsızlıkları erkekler sol alt karın ağrıları yaşatabilmektedir. Eğer sağ alt karın bölgesinde şiddetli sancı, kramp ve ağrılar görülüyorsa apandisit nedeni ile ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda beklemeden bir uzmana başvurulmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Zencefil çayı, nane çayı, rezene çayı, papatya çayı gibi bitkisel çayları içmek, Yere uzanıp karın bölgesine basınç uygulamak, Limon suyu ile suyu karıştırıp içmek, İstirahat edip uyku düzenini oluşturmak ve uykuyu yeteri kadar almak karın ağrısına iyi gelecek ve uygulanabilecek olan faktörler olarak sıralanabilir.
Yaşanabilecek olası rahatsızlıklara bağlı olarak karın ağrısı için aile hekimi üzerinden tedavi ele alınır. Ayrıca yönlendirme ile Genel Cerrahi bölümü ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı devreye girer.
Ağrıyı önlemek için farklı bir pozisyon çalışırken sert hareketlerden kaçınmanızda fayda var. Orgazm sırasında pelvik kaslarınız kasılır. Bazı insanlar için bu kasılmalar alt karın ve pelviste ağrılı kas spazmlarına neden olur. Orgazm sırasında veya sonrasında ağrı disorgazmi olarak da bilinir.
Rahim ağrısı olan kişilerin jinekolojik muayene olması gerekmektedir. Bunun yanında laparoskopi ile iç organların durumunun gözlemlenmesi de gerekebilmektedir. Bu işlem sonucunda ağrının nedeni %40 oranında saptanır. Rahimde meydana gelen ağrıların çoğu bel ve bacak bölgesine de vurabilir.
Cinsel ilişki sonrası karın ağrısı hamilelik belirtisi değildir.
Yumurtalık kisti, vajinal enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar da bu ağrının sebepleri arasındadır. Erkeklerde ise kasık ağrısı genellikle kas gerilmesi, testislere ilişkin hastalıklar ve böbrek taşı gibi durumlara bağlı olarak ortaya çıkan bir problemdir.
Kadınlarda görülen kasık ağrısına en çok sebep olan neden, üreme sistemine ilişkin yumurtlama gibi olağan bir durum olabilir. Yumurtalık kisti, vajinal enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar da kadınlarda kasık ağrısının sebepleri arasındadır.
Gastrointestinal (Mide-bağırsak sistemi) fonksiyon özellikle stresten etkilenir. Strese bağlı yaygın gastrointestinal semptomlar arasında, mide ekşimesi, hazımsızlık, bulantı, kusma, ishal, kabızlık ve bununla ilişkili alt karın ağrıları bulunur. Stres, sindirim sisteminizi birçok yönden olumsuz etkiler.
Ağrı veya hafif kramplar hamileliğin göstergelerinden kabul edilir. Çoğu zaman normal bir durum olup tehlike taşımaz. Adet olacakmış gibi bir ağrı hissi hamilelikte görülebilir ancak adet ağrısı gibi bir ağrı görülmesi her zaman hamilelik anlamına gelmez.
Karın ağrısı, karın içinde çok ufak olan apandisit ve onun kanserine bağlı da olabilir. Apansist kanseri kolonoskopi ile teşhis edilemeyebilir. Karın ağrısı, karın içinde yine çok ufak olan yumurtalık (over) kanserine bağlı da olabilir.” şeklinde konuştu.
Uzun süre seks yapmayan kadınların vajinaları daralır mı? Uzun süre seks yapmayan kadınların vajinaları diğerlerine kıyasla daha dar değildir. Vajinal kaslar oldukça elastik bir yapıdadır. Cinsel birleşmeden ve doğumdan sonra kasılır ve normal şekillerine yeniden dönerler.
Kadınlarda aşırı cinsel ilişkinin herhangi bir tehlikesi yoktur.
Kadınlarda Boşalırken Ağrı Nedenleri
Dolayısıyla bir cinsel fonksiyon bozukluğu olmadığını gösterir. Ancak bazı kadınlarda orgazm sırasında rahimle beraber alt karın ve pelvis kaslarında da ritmik kasılmalar ve ağrılı spazm olabilir. Orgazm sırasında ve sonrasında olan bu tür ağrılara disorgazmi adı verilir.
Ağrının şiddetinin giderek artması, bulantı ve kusmanın eşlik etmesi, karına dokunulduğunda şiddetli hassasiyet varlığı veya karına dokunulduğunda nefesin kesildiği ağrılar, bunun yanı sıra ağrıya ani başlayan sarılığın eşlik etmesi yine doktor kontrolü gerektiren bir karın ağrısının habercisi olabilir.
Karın ağrısı için zencefil çayı, tarçın çayı, nane limon çayı, rezene çayı ve tarçın çayı tüketilebilecek en faydalı çaylar arasında ilk sıradadır. Bunun yanı sıra elma püresi, muz püresi ve patates püresi de karın ağrısı için evde uygulanabilecek yöntemler arasında yer alır.
Mide ve bağırsak bozuklukları, böbrek taşları, kadın ve erkek üreme organlarının hastalıkları, şeker hastalığı, böbrek üstü bezi hastalıkları, kadınlarda adet sancıları, bazı kan hastalıkları, kurşun ve morfin gibi maddelerin zehirlenmeleri ve zona gibi hastalıklar nedeni ile karın ağrısı oluşabiliyor.
Alt karında yağ birikmesinin en yaygın sebebi de tabii ki beslenme alışkanlıkları! Rafine şeker, beyaz un ve işlenmiş gıdalar gibi glisemik indeksi yüksek besinler, alt karında ciddi yağlanmaya sebep olabiliyor. Bununla birlikte, genetik faktörler de alt karında yağ birikimine yol açan faktörler arasında yer alıyor.
Parasetamol, baş ağrısı, kas ağrıları, küçük artrit (eklem iltihabı) ağrısı, diş ağrısı gibi hafif ila orta şiddette ağrıların yanı sıra soğuk algınlığı, grip, burkulma ve karın kramplarını içeren ağrılı adet görme [dismenore] kaynaklı ağrıların giderilmesinde kullanılır.
Karında yaşadığınız şişlik; gaz, hazımsızlık, şişkinlik ve guruldama şeklinde karşımıza çıkar. Bu durumların çeşitli belirtileri söz konusu olabilir. Çölyak hastalığı, mide ve bağırsak kanserleri, gastrit ve rahatsızlıklar karış şişliğine sebebiyet verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri