Beyin ölümü tanısı konulabilmesi için üç kardinal bulgunun saptanması gereklidir: (1) koma hali ve uyaranlara yanıt olmaması, (2) beyin sapı reflekslerinin tamamen kaybolması ve (3) apne. İhtiyaç duyulduğu hallerde tanıyı doğrulamak için tanıyı destekleyici testler yapılabilir.
Bu ileri değerlendirme “2238 Sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında Kanun” gereği nöroloji veya nöroşirürji ile yoğun bakım veya anestezi uzmanından oluşan hekimler kurulunca yapılarak oy birliği esasına göre beyin ölümü tanısı konulur.
Beyin ölümü klinik tanısının 3 temel bulgusu derin koma durumu, beyin sapı arefleksisi ve pozitif apne testidir.
Beyin ölümü tablosundaki hastanın sadece kalbi atmaktadır, bir başka deyişle sadece nabzı ve kalp atımları alınabilmektedir. Dışardan izlenebilen tek yaşam işareti kalp atımlarıdır. Diğer yaşamsal fonksiyonları tıbbi destek ve solunum cihazıyla sağlanmaktadır.
Tanı konulduktan sonra nörolog veya beyin cerrahı, biri de anesteziyoloji ve reanimasyon veya yoğun bakım uzmanından oluşan iki hekim tarafından kanıta dayalı tıp kurallarına uygun olarak oy birliği ile karar verilerek beyin ölümü onaylanır ve beyin ölümünü bildiren tutanak tutulur.
İlgili 45 soru bulundu
Bu süre maksimum 72 saattir. Bu nedenle bugün artık kesin olarak biliyoruz ki beyin ölümü tam anlamıyla ölümü ifade eder. Bu 72 saatlik süre içinde organların canlılığını koruyabilmesi için çok yoğun bir tıbbi bakımın yanında bedenin solunum cihazına da bağlı olması gerekir.
Fakat bu durumda hasta yakınları doktorlar tarafından dikkatlice bilgilendirilmeli, hastanın kalbi her ne kadar çalışsa da bunun geçici bir durum olduğu açıklanmalıdır. Genel olarak bakıldığında ise beyin ölümü gerçekleşen kişilerin yaklaşık 48 - 50 saat arasında kalbinin tamamen durduğu gözlemlenmiştir.
Ciddi kazaların, ağır felçlerin ya da beyin kanamasının neden olduğu beyin ölümünde hastanın bilinci kapalıdır ve acı hissetmez. Beyin ölümü; hayatın artık sona erdiğini, vücutta bulunan organların ise ancak makine desteği ile fonksiyonlarını devam ettirebildiği bir süreçtir.
5 dakikadan daha fazla oksijensiz kalan beyin hücreleri ölmeye başlar ve daha ağır belirtiler oluşur. Bu durum koma, nöbet ve ölüme kadar gidebilir.
- Hiçbir fıkıh alimi, beyin ölümünden sonra tıp otoritelerinin öldüğünü söyledikleri hastanın cihazlarla yaşatılmasına dinen mecburiyet vardır, şeklinde bir hüküm bildirmemiştir... Yani tıbben ölmüş bulunan bir hastanın cihazlarla muvakkaten yaşatmaya çalışılmasına mecburiyet olmadığı yolunda fıkıh alimleri görüş ...
Beyin hasarları sonucu beyinde doku kayıpları olur ve bunun sonucu olarak bazı fonksiyonlar yitirilebilir. Yitirilen fonksiyonlar hemen geri kazanılamayabilir. Ancak beynin kendini yeniden düzenleyebilme yeteneği vardır. Bu yeteneğe nöroplasitiste veya beynin plasitisesi denir.
Komplikasyonlar kardiyovasküler sistem, solunum sistemi, endokrin sistem ve böbrek fonksiyon bozukluğu ve hipotermi başlığı altında toplanabilir.
Somatik ölüm gerçekleştiğinde beyin sapına bağlı solunum ve dolaşım merkezi devreden çıkar. Süreç kaçınılmaz şekilde tüm organ ve dokuların canlılık kaybına yol açar. Bu duruma “hücresel ölüm” (biyolojik ölüm) denmektedir.
Kişi ölmediği halde ölmüş zannedilmesine yalancı ölüm denir.
Beyin dokusunun darbenin direkt etkisine bağlı zedelenmesi doğrudan hasardır. Doğrudan hasar, yaralanma esnasında veya çok kısa süre içinde gerçekleşir. Dolaylı yaralanma ise dolaşımsal ve metabolik bozukluklara bağlı ortaya çıkar. Saatler, günler ya da haftalar içinde etkisini gösterebilir.
Beyin kanaması sonrası koma ne kadar sürer? Komanın ne kadar süreceğini doğru bir şekilde söylemek mümkün değildir. Şu anda koma süresini kısaltacak herhangi bir ilaç yoktur. Komanın genellikle dört haftadan uzun sürmediği söylenir, ancak koma sonrası tepkisizlik aylar veya yıllar sürebilir.
Jeffrey Loeb ve meslek arkadaşları, hafıza ve bilinçle ilgili bazı genlerin dokuların ölümünden sonra iki saate kadar yaşamaya devam ettiğini gözlemlediler. En çarpıcı şey, bazı Glia hücrelerinin ölüm sonrası işlevlerini arttırmasıdır. Ek olarak, aktif kaldılar ve genlerini oda sıcaklığında 24 saate kadar korudular.
Dr. Başar Cander, kalp durduktan sonra beynin oksijensiz kalabileceği sürenin 4 dakika olduğunu belirterek, "Eğer dört dakikayı aşarsa müdahale ettiğiniz halde bitkisel hayatla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Onun için toplumun her kesiminde acil müdahale eğitimini yaygınlaştıracak çalışma başlatıyoruz." dedi.
Ancak hasta kalp krizi geçirerek yaşamışını yitirdi ve bu olay bilim insanlarının ilk kez ölen bir kişinin beyin aktivitesini kaydetmesini sağlamıştı. Bu deneyin sonunda, ölüm sürecinde beynin 15 dakika boyunca aktif kaldığı ortaya çıktı.
İşitme duyusu en son kaybedilen duyudur ve bilinci kapalı hastaların da işitme duyusu devam eder.
Beyindeki kan damarları beynimize ihtiyaç duyduğu oksijeni taşırlar. Beynimiz herhangi bir nedenden dolayı 4 dakika veya daha uzun süre oksijensiz kalırsa beyin hücreleri ölmeye başlar ve kalıcı beyin hasarı meydana gelebilir.
Bu çalışma, bitkisel hayattaki veya minimal bilinç düzeyine sahip olduğu düşünülen hastaların bir kısmında, algılama ve kavrama gibi beyin faaliyetlerinin devam ettiğini ortaya koydu. Bilinci kapalı gibi görünen hastaların artık sesini duyabileceğiz.
Bitkisel hayattaki bazı hastalar ağrıyı hissettiklerine dair herhangi bir tepkide bulunmaz. Bazı kişiler ise ağrılı uyaranlar karşısında yüzlerini buruşturma gibi tepkiler verebilir. Ağrı karşısında kol veya bacağı refleks olarak çekmek omurilik düzeyinde gerçekleşen bir tepkidir.
Beyin ölümünde;
Yapılan tüm tıbbi tedavi ve makine desteğine rağmen kısa süre içinde tüm organlar işlevini yitirir. Bu kişiler artık tıbben ölüdürler. Bir daha hayata dönmeleri mümkün değildir. Ancak beyin ölümü gelişmiş kişilerden organ nakli yapılabilir.
Beynin sol yarım küresi ise; matematik, analiz yeteneği, muhakeme yeteneği, mantık, dil gibi fonksiyonları yönetmektedir. Konuşma ve lisan daha çok sol beynin üstlendiği fonksiyonlardandır. Örneğin; sağ elini baskın kullanan bireylerde gelişen sol beyin hasarı sonucunda %98 oranında konuşma bozukluğu gelişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri