Anabolik steroidler yol açtıkları hormon dengesizliği nedeniyle erkeklerin cinsel yaşamında da göz ardı edilmesi zor olumsuzluklar yaratıyor. Sentetik erkeklik hormonu uzun süreli olarak vücuda alındığında doğal erkeklik hormonu üretimi baskılanıyor ve erkeklerde sertleşme problemleri başlıyor.
Düşük tiroid hormonu seviyeleri serbest testesteron ve steroid bağlayıcı hormon seviyelerini düşürebilmekte bu da erkeklerde cinsel isteksizlik, sertleşme güçlüğü, erken ya da geç boşalma, kadınlarda ise yine cinsel isteksizlik, orgazm güçlükleri, adet düzensizlikleri ve yumurtlama sorunlarına sebep olabilmektedir.
Anabolik steroidlerin yasal ve medikal amaçlı kullanım miktarının tüketilmesi; vücutta libido artışı, saç kaybı, akne, kırmızı hücre sayısının artması ve jinekomasti gibi belirtilere yol açabilir.
Temel erkeklik hormonu olan testosteronun sentetik hali olan anabolik steroid, antrenmandan sonra testosteron seviyesini yeniden yükseltip kas onarımını da hızlandırıyor.
Erkek cinsiyet hormonu olan testosteronu taklit ederler. Anabolik steroidlerin meşru tıbbi kullanımları vardır. Doktorlar onları hormonal sorunları (erkeklerde gecikmiş ergenlik veya kanser veya HIV gibi hastalıkların neden olduğu kas kaybı gibi) ve bazı anemi türlerini tedavi etmek için reçete eder.
İlgili 37 soru bulundu
Anabolik steroidlerin erkekler üzerindeki etkilerinin arasında sperm sayılarının azalması, testislerin küçülmesi, meme dokusunun gelişmesi, prostat kanseri riskinin yükselmesi ve ciddi akne oluşması bulunuyor.
Testosteron replasman tedavisi, uzun süreli anabolik steroid kullanımı, kanser ilaçları (kemoterapi), bazı ülser ilaçları, bazı artrit ilaçları ve diğer bazı ilaçlar sperm üretimini bozabilir ve erkek kısırlığını oluşturabilir.
Anabolik steroidler yol açtıkları hormon dengesizliği nedeniyle erkeklerin cinsel yaşamında da göz ardı edilmesi zor olumsuzluklar yaratıyor. Sentetik erkeklik hormonu uzun süreli olarak vücuda alındığında doğal erkeklik hormonu üretimi baskılanıyor ve erkeklerde sertleşme problemleri başlıyor.
Testesteron geri kazanma tedavisi, uzun süreli anabolik steroid kullanımı, kanser ilaçları (kemoterapi), bazı antifungal ilaçlar, bazı ülser ilaçları ve buna benzer pek çok ilaç, sperm üretimini bozarak, erkek doğurganlığını azaltabilir.
Bazı sporcular bu mikro yırtıkların onarılmasında ve kas gelişimde bilinçsiz şekilde aşırı steroid kullanıyorlar. Lifler 48 saat içinde doğal yollar ve istirahat ile onarabiliyor. Steroid alarak kas kütlesi artırıldığında kuvvetten yoksun bir kas yığını oluşuyor. Ancak steroidler kalbe giden atar damarları tıkıyor.
Spor yapanlarda bir diğer eşlik eden risk ise beraberinde kullanılan anabolikler ve androjen içerikli ürünlerdir. Anabolik steroidler beyinden salgılanan gonadotropinler olarak bilinen seks hormonlarında azalma yaparak sperm üretimini bozabilir.
STEROİD METABOLİZMASI
Geri kalan az miktardaki kortizol, albumin'e bağlanarak taşınır. Karaciğer' de konjugasyonla suda çözünebilir hale gelir ve böbrek yoluyla atılır. Karaciğer fonksiyon bozukluklarında steroidlerin yarılanma ömrü artar.
Yayınlanan belgelere göre, 2010 Dünya Kupası'nda Arjantin'in 5, Almanya'nın 4 futbolcusu TAK yoluyla ilaç kullandı. Listede İtalya, Cezayir, Şili, Fildişi Sahili, Yunanistan, Yeni Zelanda, Slovakya, Slovenya ve ABD de bulunuyor. Tevez, Veron, Gabriel Heinze ve Samuel Watter, bir steroid olan "betamethasone" kullandı.
Bir aydan uzun süre kortizon tedavisi, alanlarda aniden veya hızlı kesilmesiyle; halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ve tuz kaybıyla giden sürrenal (böbrek üstü bezi) yetmezliği gelişebilir. Bu nedenle, kortizon yavaşça doz azaltılarak kesilmelidir.
Etki süresi hastanın tanısına ve hastanın uygulanan diğer tedavi yöntemlerine uyumuna göre (kilo verme, egzersiz, hayat tarzı değişikliği, fizik tedavi ve rehabilitasyon vs.) değişmektedir. Ortalama ilk hafta içerisinde etkisi başlayıp 6 ay kadar etkinlik sürmektedir.
Kortizonlu ilaçlar sabah erken saatlerde tok karnına alınmalıdır. Kortizonlu ilaçlar, uzun süre ve yüksek dozlarda kullanılırsa, yan etkilere neden olurlar: Yüz yuvarlaklaşır cilt altı dokusu incelir ve deride kolaylıkla morluklar oluşur.
Erkekler boşaldıktan sonra vücudun sperm seviyesinitamamlaması 24 ila 36 saat sürer. Bu süre içinde kalan spermleri tekrar üretimesokar ve bu sayede bir daha ilişkiye girdiğinizde daha fazla sperme sahipolmanızı sağlar.
Beyin tabanına yakın hipofiz bezinin uyarısı ile testisler tarafından üretilen testosteron, cinsel dürtü ve sperm üretiminin yanında, erkeklerin penis ve testislerin büyüyerek gelişmesini, sesin kalınlaşmasını, kas ve kemiklerin güçlenmesini de sağlıyor.
Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir: Ateroskleroz (damar sertliği), periferik damar hastalıkları, geçirilmiş kalp krizi, hipertansiyon gibi kalp ve damar hastalıkları Diyabet, böbrek yetmezliği, siroz, yüksek kolesterol gibi hastalıklar. Epilepsi, inme, MS gibi kimi nörolojik hastalıklar.
Sertleşme Sorunu (SS) nedir? SS sık rastlanan bir erkek cinsel işlev bozukluğudur. Tatmin edici bir cinsel aktiviteyi sağlayabilecek sertleşmenin sağlanamaması ya da devam ettirilememesi durumudur. Belirli bir nedene bağlı veya bağımsız olarak, ara sıra veya sıklıkla gözlenebilir.
Yapılan araştırmalar Akdeniz diyeti dediğimiz tahıllar, sağlıklı protein, sebze, meyve ve sağlıklı yağlardan zengin, şeker başta olmak üzere beyaz un ve sağlıksız yağların kullanılmadığı bir beslenme tarzının, bir egzersiz programı ile bütünlendiğinde cinsel gücü arttırdığını gösteriyor.
Sperm sayısını en çok etkileyen faktörlerin kirlilik, sigara kullanımı, yaş ve bazı sağlık problemleri olduğu belirtildi. Erkeklerin sperm sayısındaki düşüşe ilişkin binlerce araştırmanın incelendiği yeni bir çalışma, sperm kalitesini etkileyen en büyük risk faktörlerini ortaya koydu.
Erkeğe bağlı infertilite varlığında sorulan “Erkeklerde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu bu şekilde yanıtlanırken “Evde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu ise “sperm kalitesi ancak laboratuvar ortamında ölçülebilir olduğundan ev ortamında anlaşılamaz” şeklinde cevaplanabilir.
Anabolik androjenik steroidler
Kandaki testosteronun %98'i transport proteinlerine (seks hormonu bağlayıcı glo- bülin ve albümine) bağlı olarak bulunur ve sadece %2'si serbest yani aktif haldedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri