➢Aplikasyon krokisinin geçerlilik süresi 6 ay'dır.
Aplikasyon Krokisi Zorunlu mu? Ruhsat alacaksanız zorunludur.
İşlem kadastro müdürlüğü tarafından yapılıyorsa; aplikasyon için, işlem tarihinde uygulanmakta olan döner sermaye hizmet bedeli ilgilisi tarafından bankaya yatırıldıktan sonra talep alınır. Bu bedelin ödenmemesi halinde işlemler kayıt altına alınmaz.
6 ayı geçen aplikasyon krokisi taleplerinde ücreti alınarak tekrar araziye gidilip parselin aplikasyonu yapılır ve yeniden düzenlenen kroki verilir. ancak, ilgilisinin talebi halinde aplikasyon işlemi sonunda röperli kroki yerine ebatlı kroki de verilebilir.
Mülga 1993/6 sayılı genelgenin “Aplikasyonda Genel Kurallar” bölümünde, “Aplikasyon krokileri sadece yetkili kadastro müdürlüğünce düzenlenir.
İlgili 25 soru bulundu
Aplikasyon krokisi LİHKAB tarafından verilir. Parselin aplikasyon ölçüleri ile parsel sınır koordinatlarının olduğu, varsa parsele tecavüzlü duvar veya bina köşelerinin belirtildiği resmi bir evraktır.
Aplikasyonu istenen parselin Tapu aslı veya fotokopisi,Tapu sahibinin kimliği veya fotokopisi ile Büromuza başvuruda bulunması gereklidir. Eğer Tapu sahibi yerine vekil kullanılıyorsa, Vekalet aslı veya fotokopisi ile vekilin kimliği ile başvurunun yapılması gerekir.
Yollar kamuya ait yerler olduğundan, Herhangi bir yolun aplikasyonunun yapılmasını herhangi bir vatandaş isteyebilir. Bu nedenleherhangi bir vatandaş aplikasyonunu istediği yolun başlangıç ve bitim yerlerini kroki veya harita üzerinde göstererek kimliğiyle birlikte büromuza başvuruda bulunması gereklidir.
Yapı aplikasyon krokisi nereden alınır? Aplikasyon krokisi, parselin bağlı bulunduğu kadastro müdürlüğünden gerekli belgelerin verilmesi ile temin ediliyor.
Röperli kroki; parsel ya da ada yapılarının yeri değişmeyecek, sabit şekilde ölçülerinin yazılmış olduğu kroki tipine denir. Ölçümlerin doğru alınması ve kroki üzerinde doğru şekilde işaretlenmesi gerekir.
Röperli krokiyi daha önceden resmi olarak hazırlanmış koordinat ve ölçüleri gösteren kroki olarak tanımlar isek aplikasyon bu noktaların arazi üzerinde fiili ve kalıcı olarak işaretlenmesi olarak görmek gerekir. Aplikasyon krokilerin hazırlanmasında özel harita mühendislerinin çalışmaları kabul görmektedir.
İmar adalarını yerde işaretleyebilmek için, uygulama haritası üzerinden alınan ölçüleri yazmak suretiyle düzenlenen krokiye ada uygulama krokisi denir. Adanın büyüklüğüne göre, ya doğrudan harita üzerinden çıkarılan şekil veya büyütülerek elde edilen şekil kroki olarak kullanılır.
2023 Yılı (13 Temmuz 2023 Tarihli ve 32247 sayılı Resmi Gazete) için talep edilecek krokilerinde, tapu başına ilgilisi tarafından Vergi Dairesine (4 sayılı Tarife Md.16) 388,20₺ (Üçyüzseksensekiz Lira, Yirmi Kuruş) ücret yatırılması gerekmektedir.
Parselin yerinde gösterilmesi işlemi, taşınmaz malın bulunduğu yerin herhangi bir ölçme işlemi yapılmadan paftasından faydalanarak mahallinde ilgilisine gösterilmesidir. Talebe bağlı olarak kadastro müdürlüklerince yapılacak işlemlerdendir.
APLİKASYON PLANIN ZEMİNE UYGULANIŞI
Zemin hakkındaki gerekli etütlerin yapılması ve bilgi edinilmesinden sonra yapının projesi hazırlanır. Hazırlanan projenin uygulanabilmesi için inşaat sahasının kenarlarının arsa üzerinde belirtilmesi gereklidir. Bu işleme, yani planın zemine tatbik edilmesine aplikasyon denir.
Noktaların aplikasyonu, nokta bir doğru üzerinde veya nokta doğru dışında olmak üzere uygulamada iki şekilde karşımıza çıkar. Nokta doğrunun dışında ise aplike işlemi bağlama yöntemi, dik koordinat yöntemi ve kutupsal yöntem olmak üzere üç şekilde yapılır.
6) Kotlu Kroki (İlgili Belediyenin Harita Bürosunca verilecektir.)
İmar çapı; ilgili belediyelerden alınır.
Yapı Sahibi ile Proje Müellifi Serbest Harita ve Kadastro Mühendisi (SHKM) arasında Yapı Aplikasyon Belgesi için TİP-2 sözleşme düzenlenir. (Ek-2) 2. Kadastro veya Lisanslı Harita ve Kadastro Mühendislik Bürosu (LİHKAB)'dan alınan Aplikasyon Krokisi ile birlikte ilgili kurumdan parsele ait İmar Durum Belgesi alınır.
istem belgesinde belirtilen gün ve saatte temin edeceği taşıt ile taşınmaz malın mahalline gidilir. Aplikasyonu yapılan parselin zeminde belirli olmayan köşe noktaları işaretlenir. Zeminde belirlenen parsel köşe noktalarında cephe kontrolü yapılır.
Sınır Tespiti Kimler Tarafından Yapılır? Sınır tespit işlemi, sadece tek başına yapılıp resmî işlemlerde kullanılacaksa bu işlem LİHKAB (Lisanslı Harita Kadastro Mühendisliği Büroları) tarafından yapılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri