Steroidler: Steroid anti-inflamatuar bazı ilaçlar kilo alımı konusunda kötü bir üne sahiptir. Çünkü bu tür ilaçlar sıvı tutmasının yanı sıra iştahınızın açılmasına neden olabilir.
Günlük 5mg lık doz üstünde dozu, 1 yıl kullanan hastaların ¼-1/5 inde, 16mg/gün üstünde kullananlarda %70 oranında kilo artışı görülür. 5mg ın altındaki dozlarda bu oran %8-9 a düşebilir. Günlük kalori gereksinimi dışında beslenmenin sağlanması gerekir.
İki haftadan daha kısa bir sürede bile kas artışı gözlenebiliyor fakat asla unutulmasın kas kitlesi ne kadar artarsa artsın, kaslar da o kadar güçlü olmayabiliyor” diye konuştu.
Kortizonun iştah açıcı etkisi vardır, bu nedenle beslenmenize dikkat ederek fazla kilo almamalısınız. Yiyecekleriniz yağ, şeker ve undan fakir olmalıdır. Kortizonun kas ve kemikler üzerindeki zayıflatıcı etkisi nedeniyle, düzenli yürüyüş ve benzeri egzersizler yapmalı, kalsiyum ve D vitamini desteği almalısınız.
Anabolik steroid kullanımı keyfi ve aşırı dozlarda yapıldığında, zihinsel ve bedensel hasarlar oluşması kaçınılmazdır. Anabolik steroidlerin yasal ve medikal amaçlı kullanım miktarının tüketilmesi; vücutta libido artışı, saç kaybı, akne, kırmızı hücre sayısının artması ve jinekomasti gibi belirtilere yol açabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Bir aydan uzun süre kortizon tedavisi, alanlarda aniden veya hızlı kesilmesiyle; halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ve tuz kaybıyla giden sürrenal (böbrek üstü bezi) yetmezliği gelişebilir. Bu nedenle, kortizon yavaşça doz azaltılarak kesilmelidir.
Kortizonlu krem kilo aldırır mı? Birkaç kez kortizon iğnesi kullanmak ve ya kısa süreli ilaç kullanımı kilo alımına yol açmayacağı gibi kortizonlu kremler de kilo aldırmamaktadır.
Şekerli besinlerden, tatlılardan, aşırı yağlı besinlerden, paketli ürünlerden uzak durulmalıdır. Su tüketimi yetersizse arttırılmalı, günde ortalama 2.5-3 litre olmalıdır. Sigara ve alkolden uzak durulmalı ve kafein kısıtlanmalıdır.
Uzun etkili steroidin asıl etkisi 24-48 saat içinde tam istenilen düzeye gelir ve hastanın ağrısı 12-24 saat içinde ortadan kalkmaya başlar. Girişim günü istirahat önerilir. Sonraki 2 gün de beli ve boynu aşırı zorlayacak hareketlerden kaçınılmalıdır.
Yüzde kızarıklık ve şişlik, özellikle gövdede sivilcelenme, ensede kalınlaşma, kıllanma artışı, geçici saç dökülmesi, deri renginde koyulaşma gibi deri yan etkileri olabilir.
Mossman ve Pacey, erkeklerin üreme kabiliyetine zarar verdiği bilinen steroid kullanımının yanı sıra kelliği engelleyen ilaçların da erkeklerin kısır kalmalarında etkisi olduğunu söyledi. Pacey, “Anabolik streoidleri daha fazla kullananların yüzde 90 kısır kalma ihtimalleri var.
Kas gelişiminizi hızlandırmak ve arttırmak için bazı taktikler uygulayabilirsiniz ancak bu yöntemlerle edineceğiniz kazanımlar kişiden kişiye değişebilir, kesin bir standardı bulunmaz. Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız.
STEROİD METABOLİZMASI
Karaciğer' de konjugasyonla suda çözünebilir hale gelir ve böbrek yoluyla atılır. Karaciğer fonksiyon bozukluklarında steroidlerin yarılanma ömrü artar.
Glikojen depolarını doldurulduktan ve vücudun enerji ihtiyacı da karşılandıktan sonra, aldığın fazladan enerjiler ise yağ olarak depolanacaktır. Yani 1 kilo alabilmek için ortalama 7000 kalori daha fazla alman gerekiyor ve bunu da bir gecede yapman neredeyse imkansız.
Beslenme: Düşük besin değeri olan, yüksek kalorili yiyecekler tüketmek, hızlı kilo alımına neden olabilir. Fast food, işlenmiş gıdalar, tatlılar, abur cuburlar gibi sağlıksız gıdalar genellikle daha yüksek kalori içerir. Ayrıca porsiyon kontrolü yapmamak, fazla miktarda yiyecek tüketmek de kilo artışına yol açabilir.
Steroid kullanımı iştah arttırıp aşırı ağırlık artışına sebep olabileceği için az ancak sık yenmeli, kalorisi düşük yiyecekler tercih edilmeli, hamur işlerinden kaçınılmalı. Bu ilaç asla aniden kesilmemeli. İlaç bitse bile yeniden alınmalı doktorun haberi olmadan ilaçların aniden kesilmesi ölümcül olabilir.
Faset Steroid Enjeksiyonu
Faset eklem steroid enjeksiyonu omurganın hareketliliğini ve esnekliğini sağlayan , her 2 omur arasında alt , üst , sağ ve sol olmak üzere dörder tane olan faset eklemlere bağlı bel problemlerinde uygulanan bir girişimsel tedavi yöntemidir.
Alt yapısını inflamatuar süreçlerin oluşturduğu çoğu ortopedik patolojide steroid enjeksiyonundan faydalanılır.Bunlar içerisinde en sık gördüklerimiz biceps tendiniti, akromioklavikular eklem patolojileri, omuz manşet kaslarındaki hasarlanmalar, donuk omuz,dirsek bölgesi tendinitleri (lateral+ medial epikondilitler), ...
Etkileri özellikle kas dokusunda belirgindir. Anabolik steroidler ayrıca seste kalınlaşma, vücut kıllarında artış, testislerde büyüme gibi erkeksi özellikleri (erkeksi sekonder seks karakterleri) geliştiren androjenik ve virilizan özelliklere sahiptirler.
Etkisi 6 hafta kadar sürebilmektedir.
Anabolik steroidler: erkek cinsellik hormonuna benzer sentetik (insan yapımı) maddelerdir (en bilineni testosteron). Anabolik kelimesinin anlamı büyümedir. Yani steroidler, kas kütlesi ve fiziksel güç artışı sağlayan performans arttırıcı maddelerdir.
Artrit yani eklem şişliklerinde (enfeksiyona bağlı olmayan), romatoid artrit, gut, Behçet, Lupus, skleroderma, vaskülit gibi hastalıklarda bu ilaca sıkça başvurmaktayız. Kimi zaman çok yüksek dozları, kim zaman ılımlı artışları, kimi zaman uzun süreli düşük dozları kullanırız.
9) Steroidler – Testosteron ve progesteron
Depo-Provera (medroksiprogesteron) enjeksiyonları, Provera veya Prometrium tabletleri gibi progesteron içeren ilaçlar, bazı kişilerde saç dökülmesine neden olabilir.
Doğum kontrol hapları, steroid, lityum bazlı ilaç tedavileri sırasında hormon dengelerinin değişmesiyle akne gelişimi görülebilir. Ciltte gözeneklerin tıkanıklığına yol açan cilt ürünlerinin kullanılması sonrasında sivilce gelişimi ortaya çıkabilir.
Öz. Adrenal korteksten salgılanan steroid hormonlar, bazı hastalıklarda ilaç şeklinde eksojen olarak uygulanmaktadır. Bu ilaçların uzun süreli ve yüksek dozda kullanımları ile ödem, hipertansiyon, hiperglisemi gibi yan etkiler görülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri