Edirne'nin başlıca yöresel yemekleri arasında; Tava Ciğeri, Ciğer Sarma, Piyaziye, Mutancana, Elbasan Tava, Mamzana, Kandilli Mantı, Zerde, Gerdan Tatlısı ve Zirva yer almaktadır. Türkiye mutfağı açısından da popüler olan Tava Ciğeri, Edirne yöresine ait bir yemektir.
Edirne'nin En Meşhur Tatlısı: Badem ezmesi, peynir helvası, badem kurabiyesi (kavala kurabiyesi), cevizli oturtma, akıtma, gerdan tatlısı ve Gaziler helvası Edirne'nin en meşhur tatlılarıdır.
1964 yılından beri hizmet veren ve Edirne'nin en meşhur ciğercileri arasında yer alan Meşhur Edirne Ciğercisi Kazım ve İlhan Usta, adından anlaşılacağı üzere yılların deneyimiyle leziz ciğerler hazırlıyor. Mekân, Edirne'de yetişmiş danalardan elde edilen karaciğeri un ile bulayıp kızgın yağda kızartarak servis ediyor.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, bağlı bulunduğu ciğercilere 120 lira tavan fiyatı uygulamasıyla tarife belirlerken, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği de 75 liradan satılan ciğerin porsiyonunu aynı tarifeden 120 liraya yükseltti.
İlgili 43 soru bulundu
Edirne Tava Ciğeri, yörede yetiştirilmiş "dana” cinsi büyükbaş hayvanlardan elde edilen karaciğer kullanılarak üretilmektedir.
Edirne mutfağının en özgün yemeklerinden biri olan ciğer tava, genellikle kuzu ciğeri ile hazırlanır.
Edirne tava ciğeri restoranlarda çıtır kuru biber kızartması ile servis edilir. Ciğerin olmazsa olmazı soğan salatası, ayran ve biber turşusu ile afiyetle yenir. Yanına maydanoz, roka gibi mevsim yeşillikleri de ekleyebilirsiniz.
Bulgaristan ordusu 5 aylık kuşatma neticesinde, Mehmed Şükrü Paşa'nın teslimi kabul etmesi ile Edirne'yi ele geçirdi.
Edirne denilince akla gelen hediyelik eşyalar arasında buzdolabı magnetleri, Edirne peyniri, kavala kurabiyesi, mis sabunu, Edirne kari ve aynalı süpürge bulunmaktadır.
Kutlutaş bölgesi nezih ve lükse kaçar. Fiyatları da buna paralel bir şekilde yüksektir.
Hayrabolu Tatlısı da bölgenin önemli tatlıları arasında yer alıyor. Bütün tatlıcı vitrinlerinde ve restoranlarda görmek mümkün. Peynir, irmik, un ve yumurtadan yapılan bu tatlıya Edirne'de Hayrabol tatlısı da deniyor.
Edirne'de yer alan başlıca gezilecek yerler arasında Enez Kalesi, Bayezid Köprüsü, Edirne Büyük Sinagogu, Selimiye Camii, Üç Şerefeli Cami ve Karaağaç Tren Garı bulunmaktadır. Şehir merkezinden 80 kilometre uzaklıkta yer alan Enez Kalesi, her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
Adrianopolis zamanla Adrianople/Adrianopel olarak değişti. Osmanlı dönemi başlarında Edrinus/Edrune/Edrinabolu/Endriye diye anıldı. 1476'da yazılan Aşıkpaşazade Tarihi'nde kentin adı Edrene olarak geçer. XVI.yy başlarında kentin Edirne olarak adlandırıldığı görülür.
Bursa'dan sonra 1365 yılında Osmanlı Devletinin başkenti Edirne olarak kabul edilmiştir. Osmanlı Devletinin iskan siyaseti düşüncesi ve İstanbul'u fethetmek niyeti taşıması Edirne'yi başkent yapmanın nedenleri arasında yer almaktadır.
Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye ile çevrelenmiş konumu nedeniyle adeta bir medeniyetler beşiği olan Edirne, aynı zamanda ülkemizin en sakin ve huzurlu kentleri arasında yer alıyor.
Ciğerin bütün sinirlerini ve damarları iyice temizleyin, yapraklar (birer lokmalık) halinde ince ince doğrayın (ya da kasabınıza o şekilde doğratıp hazırlatın). Ardından iyice yıkayın, bekletip pişirmeden önce tekrar yıkayın ve suyunu iyice süzdürün.
Bu lezzet Trakya'nın bereketli topraklarından geliyor. Burada yetişen hayvanlar, bereketli nehirlerden akan sulardan içip kenarındaki otlardan beslenerek yetişiyor. O yüzden ince kesilmiş lezzetli bir tava ciğeri Edirne'de yiyebilirsiniz."
Edirne ciğerini de aynı şekilde hazırlıyorum. Bu da ciğerleri 5-6 seferde kızartmam anlamına geliyor. Buna rağmen her bir sefer en fazla 1 dakika sürdüğü için pişmeleri 5-6 dakika sürüyor. Kalan 25 dakikada da temizleyip doğramasını rahat rahat halledersiniz.
nefis... ciğerlerin hergün taze alınarak bir süre sütte bekletildikten sonra kızartılmasıyla ünlü hali.
Edirne tava ciğeri restoranlarda çıtır kuru biber kızartması ile servis edilir. Ciğerin olmazsa olmazı soğan salatası, ayran ve biber turşusu ile afiyetle yenir. Yanına maydanoz, roka gibi mevsim yeşillikleri de ekleyebilirsiniz.
Süzülen ciğerleri orta boy yayvan bir kaba koyun. Ciğerlerin üzerine 6 yemek kaşığı zeytinyağ, damak tadınıza göre tuz ve kimyon koyun. Ardından damak tadınıza göre kekik, kırmızı pul biber ve isteğe bağlı olarak yarım su bardağı kadar süt ekleyin. Tüm malzemeyi eliniz ile güzelce harmanlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri