Organik maddesi yüksek, tınlı, su tutma kapasitesi yüksek ve geçirgen toprakları sever. Ayrıca asidik toprakları sevmez. Güneşli, sıcak ve rutubetli ortamlar stevia için uygundur. Soğuk iklimleri ve hava sıcaklığının sıfır derecenin altına düştüğü ortamlarda yetiştirilemez.
Mayıs ya da Haziran sonunda ekilen 7 senelik bir bitki. 1 defa ekiliyor ve 7 sene boyunca hasat yapılıyor. 7 sene hasat boyunca ilk yıl yaklaşık 250 ile 300 kilogram arasında kuru yaprak elde edilir. Sonraki her yıl içerisinde yaklaşık 700 - 800 kilogram kuru yaprak elde ediliyor.
Ülkemizde yetiştirilen diğer ürünlerle karşılaştırıldığında stevia tarımının masraflı ve uzmanlık isteyen bir tarım olmasına karşın yüksek gelirli ve karlı bir tarım kolu olduğu görülecektir.
Stevia özü amaçlı hasat sonrasında, bitki çiçeklenme ve tohum devresine girer. Çiçeklenme ve tohum devresinde bitkinin üzerinde beyaz renkli çiçekler oluşmaya başlar. Bu çiçeklerin orta kısımlarındaki tohumlar itina ile bir pakete toplanarak, daha sonra fide üretimi için kullanılabilir.
Stevia tohumu nisan ayı gibi ekilebilir. Ama havaların geç ısındığı bölgelerde ekim zamanı mayıs ayına kadar uzayabilir. Ekim öncesi tohumların suda bekletilmesi gerekir. Bir gün boyunca suda bekletilen tohumlar, bir saat boyunca kurutulur.
İlgili 17 soru bulundu
➢ Tropikal iklim bitkisi olan Stevia ülkemizde özellikle Akdeniz iklimi hakim olan bölgelerde rahat bir şekilde üretilebilmektedir. ➢ Akdeniz bölgesinin yanı sıra Ege, Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesinin bazı kısımlarında küçük ölçekli olarak üretildiği bilgileri mevcuttur.
Bilinen şekerden ortalama 400 kat daha tatlı ancak sıfır şeker içeren bir bitkidir. Tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Ilıman iklimde kolaylıkla yetiştirilebilir ancak iç mekanlarda saksı içinde de yetiştirilir.
Şeker otunun çok kazançlı bir bitki olduğunu belirten Süleyman Efe, "Çiftçilerimiz için çok kazançlı bir bitki. Dönümünde 8-10 bin TL para kazanılabiliyor. Pazarı çok geniş bir üründür. Şekerin girebildiği her yere girebilen bir üründür.
Stevia güvenli mi? Reb-A ile yapılan stevia ürünleri, hamile veya şeker hastalığı olan kişiler için bile güvenli kabul edilir.
Doğal ve kalorisiz olan stevia, sakkaroza* göre 200-400 kat daha tatlıdır. Bu da hem kalorisiz olması hem de çok az miktarının bile yoğun bir tatlılık hissi vermesi sayesinde diyabet hastaları için önemli bir alternatif sunmuştur.
¼ litre su ateşte kaynatıldıktan sonra altı kısılarak içine 1 su bardağı stevia yaprağı katılır. 3 dakika kaynatıldıktan sonra ateşten alınır ve soğuyana dek demlemeye bırakılır. Tülbent yardımıyla iyice süzülerek kapalı bir kapta veya cam kavanozda, bir hafta boyunca buzdolabında muhafaza edilebilir.
Stevia, Amerika ve Kanada'da uzun süreler yasaklı durumda kaldı; ancak bununla birlikte Japonya'da yıllarca bu bitki kullanıldı ve kullananlar üzerinde hiçbir yan etki görülmedi.
Lif içeriği yüksek olan stevia, ısıya dayanıklı olması yönüyle ilgi görür.
Tabii bu bitkiyi doğru şekilde yetiştirmek ve çoğaltmak büyük öneme sahiptir. - Güneşi seven bir bitki olduğu için bol güneşli alanda üretimin gerçekleştirilmesi gerekir. - Ayrıca toprak kurumadığı ve nemli kaldığı süre içerisinde sulamaya gerek olmaz. - Stevia bitkisi tohum ya da fide şeklinde yetiştirilir.
Çiftliğimizde tamamen doğal olarak yetiştirdiğimiz stevia bitkileri çiçek açmadan toplanır, yaprakları sıyrılıp yıkanır, kurutma fırınımızda tamamen karanlıkta ve 35 derecede kurutulur.
Diyet, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kabızlık, depresyon ve asabiyete karşı olumlu etkileri bulunmaktadır. Mide ve bağırsak florasını, asit alkali dengesini korumaktadır.
Stevia diyabet hastalarında kan şekerini kontrol edebilmesine rağmen, uzun süreli ya da fazla stevia tüketimi kan şekeri düşüklüğüne neden olabilir. Stevia kan basıncını düşürebilir. Eğer kan basıncınız düşükse ya da ilaç kullanıyorsanız veya bitkiler kan basıncınızı düşürüyorsa, bu sizin için zararlı olabilir.
Stevia Güney Amerika'ya özgü bir bitki olup; kökeni Brezilya, Arjantin ve Paraguay'dır. Stevia bitkisinin yetişebilmesi için 500-1500 metre arası rakım, ortalama 25 derecelik hava sıcaklığı ve kumlu topraklar gerekmektedir.
Şeker otu olarak da bilinen Stevia rebaudiana, tatlandırıcı ve tedavi edici özelliklerinden dolayı milyonlarca insan tarafından yıllardır kullanılmaktadır.
stevia, şeker otu, şeker otu fidesi - 21,50 TL.
Şeker otu; sıfır kalori ve sıfır proteini içeren bir bitkidir. Birtakım işlemlerden geçtikten sonra normal şekere kıyasla 400 kat daha fazla tatlandırıcı özelliğine sahiptir. Bu durum da diyabet hastaları açısından şeker otunu faydalı kılıyor.
3- Mide sorunlarına birebir: Şeker otu aynı zamanda tam bir protein ve mineral deposudur. İçerdiği mineraller midenin rahatlamasına doğrudan doğruya etki ediyor. Özellikle yemeklerden sonra hazımsız şikayeti bulunan kişiler şeker otunu kaynatarak içebilir.
Neden bazı insanlar bunun kötü olduğunu söylüyor? Tüm insanlar dil üzerinde acı ve tatlı bileşenleri tanımlamak için reseptörler içeren tat tomurcuklarına sahiptir. Stevia durumunda, kimyasal bileşenleri tatlı ve acı reseptörlerle etkileşime girer ve bu durum stevia'nın durumdan sonra acı olmasına neden olur.
Doğru alternatif STEVİA BİTKİSİDİR: Stevia bitkisi, Güney Amerika'da yetişen, eski çağlardan beri Güney Amerika yerlilerince zaten kullanılan doğal şeker kaynağıdır. Naneye benzer yaprakları var, tadı şekerden farksız.
Diyet gıdalarda da rahatlıkla kullanılabilen stevia, tam adı stevia rebaudiana olan şeker otu bitkisinden üretiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri