Hayır, kesinlikle artırılamaz. Çünkü, bu düzenleme ile kayıtlarda miktar ve tutar olarak yer almayan varlıkların kayda alınması amaçlanıyor. İşletmede kayıtlı olup da değeri çeşitli nedenlerle düşük olan varlıkların değerinin, stok beyanı/affı düzenlemesinden yararlanılarak artırılması mümkün bulunmuyor.
Buna göre, stok beyanı nedeniyle tahakkuk eden KDV yi ödemeyenlerin stok beyanı iptal edilmez, ödenmeyen KDV indirim konusu yapılamaz geç ödemeden dolayı gecikme zammı uygulanır ve ödendiği dönemde indirim konusu yapılır kanaatindeyiz.
Bozulmaz. Tahakuk eden vergi gecikme zammı ile tahsil edilir. Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir.
Matrah artırımı isteğe bağlı bir uygulamadır, zorunlu değildir. Matrah artırımda verginin tarihinde ödenmesi gerekir. Zamanında ödeme yapmazsanız öncelikli olarak vergi denetimine tabi tutulursunuz. Ayrıca cezalı ödeme yapmak zorunda kalabilirsiniz.
RAYİÇ BEDEL ÜZERİNDEN YAPILACAK
Stok affı beyanı; emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların bildirim tarihindeki rayiç bedelleri üzerinden yapılacak. Rayiç bedeller mükellefin bizzat kendisi tarafından tespit edilebileceği gibi, bağlı olduğu meslek kuruluşuna da tespit ettirilebilecek.
İlgili 44 soru bulundu
Söz konusu beyan, en geç 31 Mayıs 2023 tarihine (bu tarih dâhil) kadar yapılacak ve tahakkuk edecek vergi de aynı süre içinde ödenecektir.
BEYANNAMEDE NASIL GÖSTERİLİR? 1 No.lu KDV Beyannamesinin “ Matrah ” kulakçığında “ 7440 Sayılı Kanunun (6/2-a) Maddesi Kapsamındaki Bildirim ” tablosuna kayıt yapılarak beyan yapılır.
Matrah Artırımından Yararlanamayacak Olanlar,
Hakkında MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) tarafından terörün finansmanı suçu veya aklama kapsamında inceleme ve araştırma yapılanlar. İncelemesi devam eden mükelleflerden yukarıda sayılanlara dahil olanlar, matrah artırımı hükümlerinden yararlanamazlar.
31 Mayıs 2023 tarihine kadar başvuru yapan mükellefler, matrah artırımı sonrası hesaplanan vergileri, peşin ödemek isterlerse 30 Haziran'a kadar tek seferde ödeyebilecek. İlk taksit ödeme süresi içerisinde peşin ödeme yapanlara hesaplanan vergiler üzerinden yüzde 10 indirim de uygulanıyor.
Kimler Matrah Artırımından Faydalanır? Genel olarak, ticari gelir elde eden firmalar matrah artırımından faydalanabilir. Gerçek kişiler gelir vergisi matrahı, tüzel kişiler kurumlar vergisi matrahı üzerinden matrah artırımı yapabilir.
Beyan edilen tutarlar üzerinden %3 oranında vergi hesaplanıp beyanname verme süresi içinde yani 31.Mayıs.2023 tarihine kadar ödenecektir. Bu süre içinde ödenmeyen %3 vergiler 6183 sayılı kanuna göre gecikme zammı ile birlikte takip edilecek yani ödenecektir.
Stok beyanı/affı kapsamında beyan edilen kıymetlerin satılması hâlinde, satış bedeli, stok beyanında bildirilen rayiç bedelden düşük olamayacak. Gerçek satış bedelinin bu bedelden düşük olması hâlinde, kazancın tespitinde beyan edilen kayıtlı rayiç bedel dikkate alınacak.
Başvuru süreleri uzatılan yukarıdaki konulardaki ÖDEME SÜRELERİ 'de 31.07.2023 TARİHİNE KADAR UZATILMIŞTIR.
KDV iadesinden doğan alacağımızı Stok ve matrah artışından doğan vergi borçlarımıza mahsup edebilir miyiz? 7326 sayılı kanuna istinaden stok affı, matrah artırımı, ortaklar hesabı düzeltilmesi ile ilgili çıkan vergileri KDV iade alacağından mahsup talep edebilir miyiz? Mahsup talep edebilirsiniz.
Uygulama kapsamında olan mükellefler, işletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlarını 31 Mayıs 2023 gününe (bu tarih dahil) kadar ayrı bir beyanname ve bir envanter listesi ile bağlı oldukları vergi dairelerine bildireceklerdir.
Stok beyanına ilişkin beyanname ve envanter listesinin en geç 31 Ağustos 2021 tarihine kadar verilmesi ve tahakkuk eden KDV'nin de aynı süre içerisinde ödenmesi gerekiyor.
VERGİ AFFI HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR? Vergi affı yapılandırma paketi; tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçlarını da kapsıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapmış olduğu açıklamalara göre Matrah Artırımı, Stok Affı gibi düzenlemeleri içeren bir Kanun Taslağı hazırlanmaktadır. Sözü edilen kanun taslağının 28.02.2023 tarihine kadar yürürlüğe girebileceği ve son müracaat tarihinin de 31.05.2023 olacağı tahmin edilmektedir.
7440 Sayılı Yapılandırma Kanununda, matrah artırımında bulunan mükelleflerin matrah artırımı beyannamelerini iptal edip edemeyecekleri yönünde kanunda her hangi bir düzenleme bulunmamaktadır.
Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri 2018, 2019, 2020, 2021 ve 2022 yılları için vermiş olunan beyannamelerde vergiye esas alınan matrahların aşağıda detayı verilen oranlardan az olmamak üzere matrah artırılması durumunda matrah artırımına ilişkin düzenlemeden yararlanılmaktadır.
Matrah artırımı uygulaması sonucunda vergi dairesi, gerçek veya tüzel kişiliklerin ticari hareketlerini genel olarak incelemeye almaz. Bu durum doğru beyanların gerçekleşmesine sebep olurken Gelir İdaresi Başkanlığının da yükünü azaltır. Matrah artırımı, vergi mükellefleri açısından bir nevi af olarak bilinir.
KDV artırımı mükellefleri özel esaslardan çıkartır mı? Evet, Maliye, KDV artırımı yapan ve artırım nedeniyle hesaplanan verginin tamamını ödeyen veya teminat gösteren mükellefleri özel esaslardan çıkarıyor.
Muhasebe kayıtları Haziranda yapılır. KDV Haziran ayına ait olup Temmuz ayında verilecek 1 no.lu beyanında indirim konusu yapılır.
STOK beyannamesinin verildiği tarihte kayıtlar alınır.
Ancak al-sat yapan firmalar 338 kodu ile iade talep edemeyeceğinden mal ihracatı 301-kodu ile iade talep edecek ancak stok affı kapsamında işletmede yer aldığı beyan edilen ticari mallara ait KDV'leri yüklenim konusu yapamayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri