Stokçuluk veya karaborsacılık hem değerlerimizle bağdaşmıyor hem de ayeti kerimelerin genel hükmü ve hadisi şeriflerde birebir geçiyor. Dolayısıyla piyasada ihtiyaç varsa kişi sırf kendi yararını düşünüp toplumun zararına sebep oluyorsa malını stoklaması caiz değildir, haramdır.
Netice itibarıyla, bolluk ve ucuzluk zamanında mal depolayıp ihtiyaç halinde makul ve rayiç fiyattan satışa sunmak caizdir. Ancak bu ürünleri stoklamak suretiyle piyasa fiyatlarının yükselmesine sebep olmak ve bu şekilde aşırı kâr elde ederek topluma zarar vermek, karaborsacılık sayılacağından caiz değildir.”
Fırsatçılık (oportünizm), çıkarcılık, menfaatçilik, ahlakî ilkeleri yok sayıp insanların zor anlarında, güç durumlarında çıkarlarına uyacak biçimde ayarlamayı amaçlayan tutum sergilemek, dinimizde haram sayılmış olup topluma yapılan bir çeşit zulümdür.
Anasayfa / TİCARÎ HAYAT / Alışveriş ve Çeşitleri / Ticarette kâr haddi var mıdır? Ticarette kâr haddi var mıdır? İslâm'da, prensip olarak, alışverişler için kesin bir kâr haddi konulmamış olup kâr oranları piyasa şartlarına bırakılmıştır.
Cevap: Normalde piyasaya narh, fiyat konması caiz değildir. Çünkü hiçbir şeyin satışında kâr haddi yoktur. Herkes, istediği kadar kâr ile satabilir. İslâmiyette kâr haddi yoktur.
İlgili 20 soru bulundu
STOKÇULUK HARAM MI? Hadislerde sık sık geçen ihtikâr kavramına Kur'an'da rastlanmamaktadır. Bununla birlikte haksız yoldan kazanç sağlamayı yasaklayan âyetlerle (el-Bakara 2/188; en-Nisâ 4/161; el-A'râf 7/85) dinin genel ahlâkî ilkeleri ihtikâr yasağının da dolaylı atıfları olarak kullanılır.
Hisseler hayali ve hakikatte olmayan, sanal bir düzenlemeler olduğu için borsadaki işlemlere olumlu bakmamaktadır. Hakiki işler ve bu işler de İslam dinine aykırı işler yapmıyorsa caiz olarak görmektedir. Fakat günümüzdeki borsa sisteminde denetim yapmak oldukça imkansız olduğu için caiz olmadığını açıklamıştır.
Bir firmanın imalat yapmak amacıyla hazırda bulundurduğu hammadde, yarı mamul, mamul veya varlıklara stok denir. Stok tutmak, işletmelerin maliyet kalemlerinden olduğu için mümkün mertebe kontrol altında tutulmalıdır.
Stok tutmak, üretim firmalarının maliyet kalemlerinden biridir. Her maliyet gibi stok da alternatif maliyet yükseltilmeden kontrol altında tutulmalıdır. Hem üretim talebini karşılayacak kadar stok elde bulundurulurken hem de lojistik, saklama, aşınma vb. maliyetler düşürülmeye çalışılır.
İşletmelerin üretim yapabilmek için elinde bulundurduğu hammadde, yarı mamul ve mamullere stok denir. Şirketler için önemli maliyet kalemlerinden biri olan stok, ihtiyaç halinde elde bulunmazsa ya da gereğinden fazla depo edilirse, işletmenin harcamalarını artırır.
İslam inancına göre, üretim faaliyeti yapan bir şirketin hisse senetlerini almak ve satmak dinen caizdir. Bu, İslam hukukuna göre kabul edilebilir bir yatırım şeklidir.
“Dijital kripto paraların kullanımının dini hükmü nedir?” sorusuna Diyanet'in sitesinde şu şekilde cevap verildi: “Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.
Âlimler bunların haram olduğu konusunda da ittifak etmişlerdir. Bu şirketlere ortak olmak, kazanç sağlamak üzere onların hisselerini satın almak ve bunun ticaretini yapmak caiz değildir.
Başkası temel ihtiyaçlarını temin edememiş olursa, elinde ihtiyacından fazla malı olan kimsenin bu fazladan, o ihtiyacı karşılaması farzdır; karşılamazsa günahkâr olur. 2. Elinde fazla (nisab miktarı) malı olan kimse, şer`an zengin sayılmayan kimselere malının belli miktarını zekat olarak verecektir.
Değerli kardeşimiz, Bir müminin işini gören, ihtiyacını gideren bir telefonu edinmesi ve kullanması caizdir. Lükse kaçmak, gerekmediği halde zevk için veya gösteriş için fazla para harcamak israfa girer.
Telakki'r-rukbân, satıcıların piyasalarla ilgili bilgiye serbestçe ulaşabilmesi ilkesini zedelemekte ve alıcı tekellerine yol açmaktadır. Bir başka önlem de şehirlinin köylü adına satışının yasaklanmasıdır.
DİYANET'E GÖRE CAİZ DEĞİL
Peki Bitcoin alım satı mı dinen caiz mi? Konuyla ilgili Diyanet de daha önceden açıklama yapmış, bitcoin ve benzeri sanal paraların alım satımının dinen uygun olmadığını belirtmişti.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
BORSA HARAM MI, CAİZ Mİ? İslami ölçülere göre helal bir işle uğraşan bir ticari merkezin veya müessesenin ortağı olmak şeklinde tanzim edilmiş olan senetlerinden satın almak bir anlamda kar ve zararına ortak olmak anlamına geldiği için dinen sakıncalı değildir.
THY enerji endeksine uygun olan halka arzlar arasında yer alıyor. Helal hassasiyeti olan borsa yatırımcıları için uygun olduğu değerlendirilmektedir. Buna göre THY katılım endeksine uygundur.
İslam fıkhı açısından açığa satış işlemleri; sahip olunmayan hisselerin satışını konu edinmesi, hisselerin borç işlemlerine konu olabilecek misli bir mal olmaması veya borç olarak alınan hisseler karşılığında talep edilecek fazlalığın faiz yasağını ihlal etmesi sebebiyle caiz değildir.
Temettü almak caiz mi? Temettünün caiz olup olmaması, temettüyü verecek olan şirketin faaliyetleri ile alakalıdır. Eğer temettü veren şirket, Borsa İstanbul'da açıklanan katılım endeksi kriterlerini karşılıyor ise temettünün caiz olacağı değerlendirilmektedir.
Stok bulundurma maliyeti: Depo giderleri, kira, elektrik, ısıtma/soğutma, sigorta, hasarlı ya da bozulmuş mallar ve stoğa bağlanan para ile stoğun bekleme süresince bu bağlanan paranın uğradığı faiz kaybı gibi maliyetler, stok bulundurma maliyetleri olarak ele alınır.
Stoklar, ham madde, yarı mamul, mamul, hazır parça, endirekt malzeme, aktif ve emniyet stokları olarak sınıflandırılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri