Ginter ve arkadaşlarına göre, normatif bir stratejik yönetim sürecinin kapsaması ge reken adımlar sırasıyla misyon ve amaçların tespiti, dış çevre analizi, iç çevre ana lizi, stratejik alternatiflerin geliştirilmesi, strateji seçimi, uygulama ve kontroldür (Bkz. Şekil 2).
® Bu bağlamda stratejik yönetim, bilgi toplama, analiz etme, karar verme ve uygulamayı kapsayan analitik bir süreçtir.
Strateji oluşturma sürecinde yapılanlar şunlardır: Organizasyonun filozofisi ve misyonunu belirleme. Misyonu başarmak için kısa ve uzun vadedeki hedefleri belirleme. Bu hedeflere ulaşabilmek için gerekli stratejileri belirme.
Strateji geliştirme sürecindeki adımlar arasında hedef belirleme, durum analizi, değerlendirme ve planlama yer alır. Stratejik analiz yöntemleri, şirketin güçlü ve zayıf yönlerini, fırsatları ve tehditleri değerlendirmek için kullanılır.
İlgili 43 soru bulundu
Bireysel veya kurumsal seviyede, belirli bir hedefe ulaşmak için strateji belirlemek. Belirlenen hedefe ulaşmak için bir takım yöntemler ve hedeflerin oluşturduğu bir süreç. Gelecekteki belirsizlikleri azaltır ve belirli bir hedefe ulaşmak için gerekli olan eylemleri ve kaynakları belirler.
Stratejinin üç önemli ve ana öğesi vardır. Bunlar; güç, zaman ve mekandır.
Planlama aşamaları, hedeflerin belirlenmesi, kaynakların belirlenmesi, stratejilerin oluşturulması, planların uygulanması ve kontrol edilmesi aşamalarından oluşur.
Üst yöneticiler, bu sorumluluğun gereklerini harcama yetkilileri, malî hizmetler birimi ve iç denetçiler aracılığıyla yerine getirirler. ✓ Stratejik planlar bilfiil kamu idarelerince ve idarelerin kendi çalışanları tarafından hazırlanır.
Stratejik yönetim süreci stratejik bilince sahip olmakla başlar. Hedeflenen sonuçlara varmak için “yönetimin dört işlevini (planlama, organize etme, yürütme, kontrol)” kullanır.
Bu bağlamda, birinci aşamada verilerin ihtiyaca yönelik ve doğru toplanması, profesyonel analizi, ikinci aşamada işletme hedeflerinin planlamasında oldukça önemlidir. İşletmenin genel ilkeleri ortaya konularak, stratejik hedefler belirlenir. Belirlenen hedeflerin spesifik, somut ve ölçülebilir olması önemlidir.
Strateji (Fransızca stratégie) ya da izlem, bir ulusun veya uluslar topluluğunun, barış ve savaşta benimsenen politikalara destek vermek amacıyla politik, ekonomik, psikolojik ve askerî güçleri bir arada kullanma bilimi ve sanatı.
Bu fonksiyonları dört başlık altında toplamamız mümkündür: planlama, örgütleme (organize etme), yöneltme ve kontrol (denetim). Planlama faaliyeti yönetimin ilk fonksiyonudur. Yönetim faaliyeti planlama ile başlar.
Stratejik yönetim süreci, örgütlerin uzun vadeli hedeflerine ulaşmak, kaynaklarını etkin kullanarak rakiplerine karşı rekabetçi üstünlük sağlamak amacıyla çeşitli stratejiler geliştirdiği, politikalar oluşturduğu ve bunları uygulayarak kontrol ettiği bir süreçtir.
Stratejik bilinç, stratejik yönetim sürecine ilişkin aşamaların etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi için sahip olunması gereken farkındalık düzeyi olarak da ifade edilmektedir.
Stratejik Planlama Stratejik planlama, bir kurumun mevcut durumu ile gelecekte ortaya çıkması muhtemel gidişatını inceleme, hedeflerini belirleme, bu hedeflere ulaşmak için strateji geliştirme ve uygulama sonuçlarını ölçümleme sürecidir.
Stratejik hedefler, genellikle belirli bir zaman diliminde ulaşmayı düşündüğünüz hedeflerdir. Bu hedefler genellikle stratejik planlama sürecini üstlendiğinizde ortaya çıkar. Stratejik hedefler belirli bir yöne odaklanmanızı sağladığı için daha üretken olmanıza da yardımcı olur.
Örgütsel Amaçlara Uygun Seçeneklerin Belirlenmesi: Planlama sürecinin bu aşamasında, örgütün gelecekte ulaşmak istediği amaç ve hedeflere nasıl ulaşılabileceği yönelik seçeneklerin belirlenmesi söz konusudur.
Stratejinin sözlük anlamı, Türk Dil Kurumu tarafından “Önceden belirlenen bir amaca ulaşmak için tutulan yol veya bir ulusun veya uluslar topluluğunun, barış ve savaşta benimsenen politikalara en fazla desteği vermek amacıyla politik, ekonomik, psikolojik ve askerî güçleri bir arada kullanma bilimi ve sanatı” olarak ...
Strateji, belirli bir hedefe ulaşmak için izlenen yol ve yöntemlerin tümüdür. Stratejinin pek çok farklı bağlamda kullanımı vardır. Bunlardan biri olan öğrenme stratejisi ise, öğrenen kişinin seçtiği yol ve yöntemlerle kendi kendine öğrenmesini kolaylaştırmasıdır.
İşletme stratejisi, şirketin uzun vadeli hedeflerine ulaşmak için kullandığı bir plandır. Şirketin misyonunu, vizyonunu ve hedeflerini belirler ve bu hedeflere ulaşmak için gerekli eylemleri ve kaynakları tanımlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri