Stratejik insan kaynakları yönetimi, şirketin insan kaynakları ile amaçları, stratejileri ve hedefleri arasındaki bağlantıdır. Uzun vadeli bir İK yönetimi oluşturmak üzere gelecekteki ihtiyaçlarla kaynakları eşleştirmeye, yapı, kalite, kültür, değerler ve bağlılıkla ilgili büyük ölçekli endişelere odaklanır.
İnsan kaynakları stratejisi, bir şirketin hedeflerine ulaşmak için çalışanlarının nasıl yönetileceği hakkında bir plan veya yaklaşım olarak tanımlanabilir. Bu strateji, işe alıma, eğitime, performans değerlendirme ve ödüllendirmeye, iş ilişkilerine ve iş kanunlarına uyum gibi bir dizi görevi içerebilir.
Bu anlayış piyasalar ile ilgili tüm kuralları ve sınırları yeniden gözden geçirerek yeni arzlar ortaya koyan bir anlayıştır. Temelde müşterinin henüz farkında olmadığı ihtiyaçlarını karşılamayı hedefler, bunu yaparken ise var olan kuralları olabildiğine değiştirir.
İKY: Geleneksel İKY, genellikle personel yönetimi, işe alım, eğitim ve geliştirme gibi operasyonel işlevlere odaklanır. Temel amaç, organizasyonun günlük insan kaynakları ihtiyaçlarını karşılamaktır.
İlgili 16 soru bulundu
Stratejik insan kaynakları yönetimi, şirketin insan kaynakları ile amaçları, stratejileri ve hedefleri arasındaki bağlantıdır. Uzun vadeli bir İK yönetimi oluşturmak üzere gelecekteki ihtiyaçlarla kaynakları eşleştirmeye, yapı, kalite, kültür, değerler ve bağlılıkla ilgili büyük ölçekli endişelere odaklanır.
Günümüzde insan kaynaklarının yönetsel ve operasyonel olmak üzere fonksiyonları tasnif edilmektedir. Özetle; planlama, organizasyon, yönlendirme ve denetim olmak üzere yönetsel fonksiyonları işlerken, pratikte dikkatle işletilmesi gereken operasyonel fonksiyonlar da vardır.
Stratejik insan kaynakları planlamasının ilk adımı işletme misyonunun belirlenmesidir. Misyon, işletmenin hangi işi, neden yaptığını açıklar. Misyon cümlesi işletmenin gereksinim duyduğu elemanların özelliklerinin belirlenmesinde yararlanılacak ilk kaynak niteliğindedir.
İnsan kaynakları yönetimi, bir şirketteki insanlarla ilgili tüm konuları yöneten organizasyonel fonksiyondur. Buna ücret, işe alım, performans yönetimi, şirket geliştirme, güvenlik, sağlık, sosyal haklar, çalışan motivasyonu, iletişim, politika yönetimi ve eğitim dahildir ancak bunlarla sınırlı değildir.
Stratejik türleri nelerdir? Stratejik türleri, farklılaştırma stratejisi, maliyet liderliği stratejisi ve odaklanma stratejisi olmak üzere üç farklı alanda işlenmektedir.
Bunlar kaynak tabanlı yaklaşım, işlem maliyeti ve aracı (vekalet) kuramları, davranışsal yaklaşım ve kaynak bağımlılığı- kuramsal yaklaşım olarak belirtilmektedir.
Stratejik yönetim modeli, işletmenin sahip olduğu kaynaklar ve yeteneklerle değişen çevre koşullarını uyumlaştırmaya, işletme için en uygun stratejiler ve hedefler belirlemeye çalışan rasyonel bir süreç olarak tanımlanmaktadır.
Stratejik insan kaynakları yönetimi konusunun temel amacı; yüksek motivasyona sahip, yeniliklere açık, becerikli ve kararlı şekilde çalışan insanlar yetiştirerek rakipleriyle rekabet ederek avantajlı bir duruma geçmektedir.
Stratejik yönetim, örgütün misyon ve vizyonuna uygun bir stratejinin geliştirilmesi ve bunun uygulanmasına vurgu yapmaktadır. Burada öncelikli ve önemli faaliyet, örgütün iç ve dış analizlerinin gerçekleştirilerek, örgütün zayıf ve güçlü yanları ile çevresindeki fırsat ve tehditlerin belirlenmesidir.
İnsan kaynakları yönetimi fonksiyonları •planlama, •işe alma, •işe alıştırma (oryantasyon), •eğitim ve geliştirme, •performans yönetimi ve •motivasyon şeklinde sıralanabilir. Bununla birlikte genel olarak işlerin analiz edilmesi, ücretlendirme, endüstriyel ilişkiler, adalet ve hakkaniyetin sağlanması da sayılabilir.
Örgüt içindeki işgören ilişkilerini düzenleyen birimdir. İnsan Kaynakları Yönetimi, işletme stratejilerinin belirlenmesi uygulanması ve denetlenmesi gibi işlevlerin yanı sıra örgüt dışından işgören bulma, seçme, eğitme, işgörenlerin verimliliğini artırma gibi faaliyetleri yerine getirir.
Bu süreçte, hedeflere ulaşılıp ulaşılamadığı ve beklenen faydaların sağlanıp sağlanamadığı incelenir. Sonuç olarak, stratejik yönetim sürecini oluşturan önemli unsurlar: strateji geliştirme, vizyon ve misyon, iç ve dış analiz, strateji seçimi, planlama, uygulama ve kontrol-değerlendirme olarak sıralanabilir.
Stratejik amaçlar, kurumun hedeflerine ve faaliyetlerine yön veren, yetenekleri ve kaynakları ile yaratacağı rekabetçi, büyüme ve yenilikçi gücünü ve gelecekte ulaşacağı yeri ifade eder.
Stratejik İşler
Stratejik düşünme, belirli bir sistem bakış açısını benimseyerek hedef odaklı olmayı, hipotez yönelimli hareket etmeyi, zamanında düşünerek fırsatları değerlendirmeyi içeren bir düşünme şeklidir.
İnsan kaynakları planlaması (HRP), bir şirketin mevcut işlerin uygun becerilere sahip çalışanlarla uyumlu olmasını sağlamak için insan kaynakları açısından geleceği sistematik olarak planladığı, devam eden, ve veriye dayalı bir süreci tanımlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri