Stratejik kararlar değişimin ve rekabetin yoğun yaşandığı, risk, karmaşıklık ve belirsizliğin çok olduğu ve rakip faaliyetlerden daha avantajlı durum/konum elde etmek amacıyla yapılan uzak/uzun geleceğe yönelik ve sonuç odaklı kararlardır (bkz.
Stratejik karar verme, uzun vadeli hedeflere ve daha uzun vadeli bir vizyona dayalı bir rota çizme sürecidir. Diğer bir ifade ile bir organizasyonun rakiplerine karşı rekabet avantajı elde etmesi için en iyi stratejiyi seçme sürecidir.
Stratejik karar alma süreci; yönetsel amaçların belirlenmesi, alternatiflerin araştırılması ve değerlendirilmesi, karar verme, verilen kararı yürürlüğe koyma ve izleme (kontrol) aşamalarından oluşmaktadır. Stratejik karar alma süreci amaçların belirlenmesiyle başlar ve döngü amaçlara ulaşılması ile tamamlanır.
İşletmelerde karar verme yaklaşımları genel olarak; sezgisel karar verme, deneyimsel karar verme ve bilimsel karar verme şekilde ayrılıyor.
Stratejik Yönetim sahasında karar alma tekniği, belirli bir hedef veya amaç doğrultusunda kararlar almayı ve uygulamayı içerir. Bu yöntem, liderlerin kararlarının sonuçlarına dayalı olarak eylemleri yönlendirmelerini sağlar.
İlgili 18 soru bulundu
Karar verme süreci, bilgi toplama, alternatifleri değerlendirme ve mümkün olan en iyi kararı vermek amacıyla nihai bir seçim yapma yöntemidir.
Bu noktada kurumun stratejik yönünü belirlemek üst kademe yöneticilerin sorumluluğundayken kurumun iç ve dış çevresi hakkındaki bilgiler ise daha çok bölüm yöneticilerinin ve diğer yönetici gruplarının sorumluluğundadır (Dinçer, 1998).
Karar verme sürecinde kullanılabilecek teknikler arasında, fayda/maliyet analizi, alternatif seçim, çözüm önerileri, karar ağaçları, çarpışma çözümleri, karar matrisi, karar tablosu, karar çerçevesi ve olumsuz sonuçları değerlendirme sayılabilir.
Her karar verme işlemi bir hareketle sonuçlansın veya sonuçlanmasın, mutlaka nihai bir seçim ortaya koyar. Tanımlamak gerekirse, karar verme, karar verenin tercih ve değerlerine göre alternatifleri belirlemesi ve onlar arasından seçim yapmasıdır.
Karar teorisi (ing.:Decision theory) matematik ve istatistikte; değerlerin, belirsizlikler ve diğer konularla ilgili tespiti ile bir karar verme ve elde edilen optimum karar ile ilgilenir. Kararları birbirini etkileyen, çıkar çatışması içinde olan oyuncu etkileşimleri hasebiyle oyun kuramı ile yakından ilgilidir.
Sonuç olarak, stratejik yönetim süreci, hedef belirleme, durum analizi, strateji formülasyonu, strateji uygulama ve strateji değerlendirme ve kontrol aşamalarını içermektedir.
(2) Bakanlar, bakanlıklarına bağlı, ilgili ve ilişkili kamu idarelerinin stratejik planlarının bakanlık stratejik planı ve birbirleriyle uyumlu olarak hazırlanmasından sorumludur. (3) Bakanlar, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılması ile hukuki ve malî konularda Cumhurbaşkanına karşı sorumludur.
Stratejik amaçlar belirli bir zaman diliminde kuruluĢun ulaĢmayı hedeflediği kavramsal sonuçlardır. Stratejik amaçlar ve hedefler stratejik planlama sürecinde kuruluĢun “Nereye ulaĢmak istiyoruz?” sorusuna cevap verir. Stratejik amaç, kuruluĢun genel bir çerçevede ulaĢmayı düĢündüğü noktanın ne olduğunu gösterir.
· Diğer bir tanıma göre, stratejik birleşmeler, bir yada daha fazla firmanın mevcut kaynaklarını ortak kullanmak amacıyla yaptıkları örgütsel nitelikteki anlaşmalar şeklinde tanımlanmaktadır[4]. Bir başka tanıma göre, stratejik birleşmeler aileye benzetilmektedir.
Karar, ara kararları ve nihai kararlar olmak üzere ikiye ayrılır. Bu ayrım, karar verildikten sonra hâkimin davaya devam edip etmemesine göre yapılmaktadır. Hâkim verdiği karardan sonra o davadan el çekiyor ve yargısal faaliyete son veriyorsa bu kararlara nihai karar denir.
Karar Verme Sürecini Etkileyen Faktörler
Karar sürecini etkileyen unsurlardan bazıları; biyolojik, psikolojik, sosyolojik, çevresel ve kurumsal unsurlardır. Karar vericilerin algılayış ve yorumlayış biçimi, duyguları, değer yargıları, kişiliği, geçmiş yaşantıları, amaç ve beklentileri de kararları etkiler.
“Karar verme, hedef ve amaçların gerçekleştirilmesi yönünde alternatif eylem planlarından birini seçme sürecidir. Karar verme, tüm yönetim fonksiyonlarının özünü oluşturur. Örneğin, planlama fonksiyonu; ne yapılması gerektiğine, ne zaman, nasıl, nerede ve kim tarafından yapılacağına karar verilmesini içerir.
Karar verme yeteneği, objektif düşünme ve analiz becerisini gösteren bir liderlik özelliğidir. Hızlı ve doğru kararlar verebilme kapasitesine sahip olmak etrafınızdakilerle güçlü bağlar kurmanıza yardımcı olarak sizin ve karar sürecine dahil olan birçok kişinin gelişimine büyük katkı sağlar.
Çok Amaçlı Karar Verme (ÇAKV), alternatiflerin bir matematik programlama modeli aracılığıyla analiz edildiği sürekli durumda karar vermedir. ÇNKV yöntemlerinden farklı olarak adından da anlaşılacağı üzere birden çok amacı sağlanmaya çalışan, bu doğrultuda bir karar vericiye çözüm sunan yaklaşımlardır.
Stratejik değerlendirme ve kontrol, gerçek performansın istenilen performansla karşılaştırılması ve gerekiyorsa düzeltici önlemlerin alınması için stratejik planların değerlendirmesi ve örgütsel performansın izlenmesi süreci olarak tanımlanmaktadır (Katsioloudes 2006).
Örgütlerde strateji tespitlerinde kullanılan portföy analizleri, Q-sort analizi, senaryo analizi, arama konferansları, misyon bildirimi, delphi tekniği, açık grup tartışmaları tekniği, fayda maliyet analizleri ve risk analizleri stratejik yönetimin diğer yaygın araçlarından bazılarıdır (Aşgın, 2008:22).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri