Odyoloji, işitme fonksiyonlarının takibi ve oluşabilecek herhangi bir sorunun önceden engellenmesi, eğer bu mümkün değilse mevcut soruna tanı konulması ile ilgilenen bilim dalıdır.
Odyolog; işitme, denge veya kulakla ilgili diğer problemleri olan hastalarla çalışan kulak uzmanlarıdır. Uzman hekimin koyduğu tanı ve tedavi tavsiyesi çerçevesinde hastalara çeşitli testler uygular.
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakültelerine bağlı olarak eğitim veren 4 yıllık odyoloji bölümü mezunları da eğer akademik kariyer yapmak isterlerse, yüksek lisans sonrası katıldıkları doktora programıyla, akademisyen olarak “Dr.” unvanı alabilirler.
İşitme testinin 4 farklı türü bulunmaktadır. Bunlar, saf ses odyometrisi, timpanometri testi, akustik refleks testi ve konuşma odyometrisidir. İşitme testinin 4 farklı türü bulunmaktadır. Bunlar, saf ses odyometrisi, timpanometri testi, akustik refleks testi ve konuşma odyometrisidir.
İşitmenin ölçülmesi ve işitme fonksiyonlarının değerlendirilmesine odyometrik muayene denir. Bu ölçümlerde kullanılan cihazlara odyometre denir.
İlgili 27 soru bulundu
Odyoloji, işitme ve denge bozukluklarının tanı, tedavi ve rehabilitasyonu konusunda güncel bilimsel uygulamaları hastaların yararına kullanmayı öğreten bilim dalıdır.
İşitme Testi Nasıl Yapılır? Odyometri testi, çeşitli frekans ve yoğunluklarda farklı sesler üreten bir cihaza bağlı kulaklıklar ile ses geçirmez bir kabinde gerçekleştirilir. Test sırasında kişiden, duyduğu seslere bir butona basarak yanıt vermesi istenir. Verilen yanıtlar uzman tarafından kayıt altına alınır.
Odyoloji bölümü, Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından yönlendirilen hastaların işitme ve denge hastalıklarının teşhisinde kullanılan pek çok testin yapıldığı bölümdür. Testler odyometrist ve odyologlar tarafından yapılmakta ve KBB uzmanları tarafından değerlendirilmektedir.
İşitme testi ses geçirmeyen özel test odalarının bulunduğu hastanelerde ya da işitme merkezlerinde yapılır. Test yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar sürer.
İşitme testi bir diğer adıyla odyometri testi ne kadar ses işitebildiğinizi ölçer. Bu testlerin uzman bir odyometrist tarafından yapılması önem taşır. İşitmeye dair şikayetleriniz varsa, en başta tercihen KBB uzmanına gitmeniz önerilir. KBB uzmanı gerekli gördüğü durumda sizi bir odyometriste yönlendirecektir.
Özel sektörde işitme cihazı firmalarında sorumlu müdür pozisyonunda ve ayrıca dışarıdan hastanelere hizmet veren koklear implant firmalarında da görev alabilmektedirler. Kendilerine ait özel odyoloji merkezleri açabilirler.
Sonraki Konu. Odyoloji Uzmanı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 15 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Odyoloji Uzmanı maaşları 38880 TL'dir. En düşük Odyoloji Uzmanı maaşı 31110 TL iken, en yüksek Odyoloji Uzmanı maaşı 71130 TL'dir.
2022 yılında Hacettepe Üniversitesi Odyoloji bölümü taban puanı 353,32914, Gazi Üniversitesi Odyoloji tercih puanı 340,84522 olarak belirlenmektedir. İstanbul Üniversitesi Odyoloji bölümü 328,60809 taban puanıyla alırken, Trakya Üniversitesi Odyoloji bölümü 293,63940 taban puanıyla alım yapmaktadır.
Odyologlar başlıca hastanelerde, özel sektörde, üniversitelerde, özel eğitim kurumlarında ve devlet bünyesinde olmak üzere geniş çalışma alanlarına sahip bulunmaktadırlar.
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakülteleri ya da sağlık bilimleri yüksekokulunda yer alan odyoloji veya odyometri bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayanlar odyolog olarak adlandırılır. Odyoloji uzmanı unvanını alabilmek için en az yüksek lisans seviyesinde olmak şartıyla, lisansüstü eğitimlere devam etmek gerekir.
İşitme testi kamu kurumlarında sağlık sigortası kapsamında yapılabilmektedir. Bu nedenle sağlık sigortası olanlar herhangi bir ücret ödemeden işitme testi yaptırabilmektedirler.
Bebeğin kulağına yerleştirilen ufak bir prob yadımıyla 1-2 dakika gibi çok kısa süre içerisinde yapılır. İşitmenin normal sınırlarda olup olmadığını kolaylıkla tespit eder. Kulak kiri ve dış kulak yolu ile ilgili sorunlar bu testi etkileyebilir.
İşitme engelleri %41 ile %75 arasında olan hastaların özür oranları %30 ile %42 arasında değişir. Özür oranı %40 ve üzerinde olan hastalar engelli raporu alabilirler. Son olarak işitme engelleri %75 ile %100 aralığındaki hastaların özür oranları %42 ile %52 değer oranları aralığındadır.
Yaşadığınız yerde bulunan devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, işitme merkezlerinde odyometristler tarafından yapılacak işitme testi size duyma yetinizle ilgili en sağlıklı bilgiyi yapılan testler sonucunda verecektir.
Odyoloji bölümü, Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından yönlendirilen hastaların işitme ve denge hastalıklarının teşhisinde kullanılan pek çok testin yapıldığı bölümdür.
2023 yılı itibariyle 18 Yaş Üstü Olanlara devlet hastanesi veya üniversite hastanesi işitme cihazı raporu olması şartıyla, SGK emeklilerin ve yakınlarının işitme cihazının 3028 TL'sini karşılamaktadır. SGK Çalışan sigortalıların ve yakınlarının işitme cihazının 2422 TL'sini karşılamaktadır.
Odyogram testi genellikle bir odyolog tarafından yapılmaktadır. Bu testler, hastanelerin kulak, burun, boğaz poliklinikleri ve özel odyoloji merkezlerinde yapılır.
Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri