Stratejik Planlama Stratejik planlama, bir kurumun mevcut durumu ile gelecekte ortaya çıkması muhtemel gidişatını inceleme, hedeflerini belirleme, bu hedeflere ulaşmak için strateji geliştirme ve uygulama sonuçlarını ölçümleme sürecidir.
Üst yöneticiler, bu sorumluluğun gereklerini harcama yetkilileri, malî hizmetler birimi ve iç denetçiler aracılığıyla yerine getirirler. ✓ Stratejik planlar bilfiil kamu idarelerince ve idarelerin kendi çalışanları tarafından hazırlanır.
Stratejik Yönetimin Temel Amacı Nedir? Stratejik yönetimbir organizasyonun gelecek dönemlerdeki performansının yükseltilmesini, kârlılığının ve verimliliğinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bununla sınırlı olmadan geleceğe dair vizyon oluşturulmasını da hedeflemektedir.
Stratejik amaçlar belirli bir zaman diliminde kuruluĢun ulaĢmayı hedeflediği kavramsal sonuçlardır. Stratejik amaçlar ve hedefler stratejik planlama sürecinde kuruluĢun “Nereye ulaĢmak istiyoruz?” sorusuna cevap verir. Stratejik amaç, kuruluĢun genel bir çerçevede ulaĢmayı düĢündüğü noktanın ne olduğunu gösterir.
İlgili 27 soru bulundu
Yönetimin belirlenen hedeflere ulaşmak için işlevsel aktivitelerinin yol haritasını çıkarması gerekir. Bunun en iyi yolu da stratejik planlamadır. Bu planlama belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesi için karar verme süreçlerine rehberlik eder ve böylece operasyonel verimliliği artırır.
Stratejik yönetimin önemi, bir şirketin hedeflerine odaklanmasına yardımcı olmaktır. Başarılı durum analizini uzun vadeli hedeflerin oluşturulması takip eder. Uzun vadeli hedefler, uzun vadede şirketin rekabetçi konumunu iyileştirebilecek hedefleri gösterir.
Dolayısıyla stratejik plan, bir şirketin uzun vadeli hedeflerine ulaşması için hedeflerini belirlemesi ve bu hedeflere ulaşma noktasındaki aksiyon planlarını oluşturmasıdır. Bu planlar dâhilinde, şirketler hem kendi iç dünyasında güçlü ve zayıf yönlerini fark eder, hem de dış çevreyi analiz eder.
Stratejik iş yönetimi; bir işletmenin uzun ve kısa vadeli hedeflerinin olması ve bu hedeflere ulaşmak için planlı hareketlerinin bütünüdür. Küreselleşme, çevresel şartların hızlı değişimi, işletmelerin rekabet ortamını arttırırken, işletme sahipleri kendilerini tehdit altında hissedebilirler.
Stratejik Planlama Stratejik planlama, bir kurumun mevcut durumu ile gelecekte ortaya çıkması muhtemel gidişatını inceleme, hedeflerini belirleme, bu hedeflere ulaşmak için strateji geliştirme ve uygulama sonuçlarını ölçümleme sürecidir.
Katılımcı esnek bir planlama yaklaşımı olan stratejik planlama, kurumların mevcut durum misyon ve temel ilkelerinden hareketle geleceğe dair oluşturulan vizyona uygun hedefler saptayarak, başarılarını izleme ve değerlendirme sürecidir (Yılmaz, 2003: 77).
Stratejik yönetim süreci, işletmenin gelecekteki hedeflerini belirlemeye ve bunu gerçekleştirmek için gerekli stratejileri geliştirmeye başlamak için çalışmaların başlaması ile başlar. Bu süreç, işletmeyi başarıya götüren bir etkin planlama sürecidir.
Stratejik planlama uzmanı olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren İşletme, Ekonomi, Endüstri Mühendisliği, İşletme Mühendisliği ve ilgili bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir.
İdeal bir stratejik plan aşamaları genelde durum analizi, hedef ve strateji belirleme, eylem planı oluşturma ve izleme ve değerlendirme başlıklarından oluşur. Her aşamanın özellikleri farklıdır; durum analizinde, mevcut durumun doğru şekilde belirlenmesi için potansiyel ve zayıf yönler belirlenir ve incelenir.
® Bu bağlamda stratejik yönetim, bilgi toplama, analiz etme, karar verme ve uygulamayı kapsayan analitik bir süreçtir.
Stratejik yönetim modeli, işletmenin sahip olduğu kaynaklar ve yeteneklerle değişen çevre koşullarını uyumlaştırmaya, işletme için en uygun stratejiler ve hedefler belirlemeye çalışan rasyonel bir süreç olarak tanımlanmaktadır.
Stratejik türleri nelerdir? Stratejik türleri, farklılaştırma stratejisi, maliyet liderliği stratejisi ve odaklanma stratejisi olmak üzere üç farklı alanda işlenmektedir.
5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunun 31. maddesinde "Vali, mahallî idareler genel seçimlerinden itibaren altı ay içinde; kalkınma plan ve programları ile varsa bölge planına uygun olarak stratejik plan ve ilgili olduğu yıl başından önce de yıllık performans planı hazırlayıp il genel meclisine sunar.
Strateji, belirlenen hedeflere ulaşmak için genel yaklaşımın ana hatlarını çizer. Plan ise, seçilen stratejiyi etkili bir şekilde uygulamak için ayrıntılı eylemleri listeler.
Kamu idarelerinin; orta ve uzun vadeli amaçlarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini, performans ölçütlerini ve bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını içeren plandır.
Stratejik yönetimin temel öğeleri olarak öne çıkan hu- suslar: Örgütün üst yöneticileri, misyon, vizyon ve amaçları, dış çevre faktörleri ve kaynaklarıdır (Üzün, 2000:11).
Stratejik kararlar, bir kuruluşun stratejik alternatiflerin uygun şekilde değerlendirilmesi yoluyla uzun vadeli hedeflerini gerçekleştirmek için aldığı uzun vadeli birtakım kararlardır. Hedefe yönelik ve geleceğe yöneliktir.
Stratejik yönetim veya stratejik planlama temelde bir planlama sürecidir. Klasik anlamdaki yönetim ve planlamalardan farkı ise içerisinde stratejiyi barındırmasıdır” (Şentürk,2005:23). “Stratejik yönetim bir organizasyonun geleceğe dair kararlar almasında kullanılan bir yönetim tekniğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri