Bu noktada şeftali hamilelik döneminde tüketilebilecek meyveler arasında yer alır. Zengin besin içeriği sayesinde anne adayları şeftalinin lezzetli tadından ve faydalarından yararlanabilir. Şeftalinin düşük kalorili bir meyve olması hamileler için önerilen meyvelerden biri olmasının bir diğer nedenidir.
Şeftalinin özünde bol miktarda potasyum bulunmaktadır. Fazla tüketildiğinde böbreklerin fonksiyonuna zararı olabilir. Yeterli miktarda yıkayarak tüketilmelidir. Aksi takdirde üzerinde olması olağan pestisit isimli tarım ilacı zehirlenmesine neden olabilir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan “Şeftali lif içeriği sayesinde sindirime yardımcı olup kabızlığı azaltırken, hamileler ve anne karnındaki bebekler için sayısız fayda sağlıyor. Günde 1 orta boy şeftali tercih edilebilir.
Şeftali oldukça düşük kalorili bir meyve olarak bilinmektedir. Bu durumda şeftali yemenin kilo aldırıcı bir özelliğe sahip olmadığını söylemek de mümkün olmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Şeftalinin içeriğinde yoğun olarak bulunan potasyum, aşırı şeftali tüketimi halinde böbreklerin işleyişine zarar verebilir. Yeteri kadar yıkanmadan tüketilen şeftalinin üzerinde bulunması muhtemel tarım ilacı zehirlenmeye sebep olabilir. Dış yüzeyinde tüyler bazı kişilerde alerjik reaksiyona sebep olabilir.
Mandalina, portakal, greyfurt ve limon gibi meyveler C vitamini ve çok miktarda lif içerir. İçerdikleri bol su ve düşük kalori değerleriyle, kilo vermek isteyenler için mükemmel bir tercih olacaklardır.
Kabuğu soyulan şeftalide sadece çözünür lif kalır. Çözünür lif, kalın bağırsaktaki iyi bakteriler için eşsiz bir besin kaynağıdır. Özellikle enfeksiyon kaynaklı ishallerde bağırsak florasındaki iyi bakteri sayısında düşüş gözlenir. İshal kesmek için şeftali kabukları soyularak tüketilebilir.
Hirsutizm, kadınlarda genellikle hormonal bir dengesizlik sonucu ortaya çıkan erkek tipi tüylenme şeklinde tanımlanır. Kadınların vücudundaki kıl tipi genellikle daha incedir ve halk arasında şeftali tüyü olarak bilinir.
Şeftaliler soyulup minik küpler halinde doğranır. Üzerine yoğurt eklenir, biraz ezilerek karıştırılır. Buzdolabında dinlendirilip şeftali dilimleriyle süslenerek servis edilir. Afiyet olsun.
Şeftali, sıcak bölgelerde daha fazla yetişir. Bundan dolayı da en fazla Ege ile Akdeniz bölgesinde yetiştirildiği bilinmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında bol bol şeftali ile karşılaşmak ve bu sayede şeftali tüketmek mümkündür.
Ek besinlerin azar azar başlanması bebeğin sindirim sisteminin bu besinlere olan reaksiyonunu azaltır. Muz, havuç, patates, pirinç, şeftali kabızlığı tetikler.
Haziran ve eylül aylarına kadar olgunlaşan ve taze olarak yenilebilen şeftali; kışın komposto, marmelat, reçel ve meyve suyu şeklinde tüketilir. Portakal çiçeklerinin kaynatılması ile hazırlanan çay, bağırsak kurtlarını düşürmektedir. Şeftali soyulup püre haline getirildikten sonra yüze maske şeklinde uygulanabilir.
Şeftali anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini inflamasyonu hafifletmeye yardımcı olur ve özellikle hipertansif, obez veya diyabet hastaları için etkilidir.
Alerjik reaksiyonlar; sadece dudak çevresinde kaşıntı kadar hafif olabildiği gibi nefes alamama, bayılma, alerjik şok kadar ağır forma dönebilir. Şeftalideki alerjik maddeler, daha çok kabuğunda yoğunlaşmakla beraber şeftalinin cinsinden, olgun olup olmamasından, depolanma ve saklanma koşullarından etkilenmektedir.
Taneli meyveler ve narenciyeler, meme bezine benzerler. Narenciyeler, flavonoid ve limonen içerir. Bunlar meme bezlerinde lenf hücrelerinin hareketini düzenler.
Şeftali: Antioksidan açısından iyi bir kaynak olan şeftali, bağırsakların çalışmasını hızlandırarak kilo vermeye destek oluyor. Kuru Meyve: Diyette yaş meyvelerle birlikte kuru meyvelerin de tüketilmesi yağ yakımını artırmada daha etkili olarak kilo vermeyi kolaylaştırıyor.
Kereviz sapı 👉🏻 Kemik. Üzüm 👉🏻 Akciğer. Fasülye 👉🏻 Böbrek.
Sağlığa pek çok yararı olan şeftalinin çekirdeği de rahat bir şekilde tüketiliyor. Şeftali çekirdeğinin de sağlığa çok fazla yararı bulunuyor. Karın ağrılarını hızlı bir şekilde dindiren şeftali çekirdeği sindirim sistemine de etki ederek sindirimi kolaylaştırıyor.
Mide bulantısını azaltma ve lif alımını destekleyerek bağırsak hareketlerini hızlandırma etkileri gösteren şeftali çayı daha sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olunmasına yardımcı olabilir.
İshal olan çocuğun nasıl beslenmesi gerekir? İshalde kullanacağımız en önemli tedavi yoğurt ve kefir tüketiminin artırılması; muz, şeftali, yağsız pilav-makarna patates tüketilmesidir.
Tropikal meyveler özellikle mango, muz, ananas ve avokado gibi meyveler yüksek kalorileri ile enerji vericidir. Yine tropikal bir meyve olan passiflora da kilo almada etkin bir meyve çeşididir. Bunların yanı sıra üzüm, incir, kayısı gibi meyveler özellikle kuru olarak tüketildiklerinde yüksek enerji içermektedir.
Doktorlar tarafından önerilen porsiyonlar aşılmadan gece meyve tüketilebilir. Örneğin yatmadan önce bir elma ya da muz yemek kilo aldırmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri