"Bu yüzden gerçekten stresin vücutta ilk etkilediği organlardan biri de dişler ve diş etleri oluyor. Psikolojik sebeplerden dolayı ağız bakımının ihmal edilmesiyle diş yüzeylerinde oluşan plaklar diş etlerinde hastalıklara neden oluyor. Gerekli tedbir alınmadığında ilerleyen yaşlarda diş kayıpları meydana geliyor.
Günümüzde birçok hastalığın sebebi olarak gösterilen stres faktörünün, vücuttaki çoğu organı etkilediği gibi diş çürükleri ve diş eti hastalıklarına da neden olduğu belirtildi. Selçuk Üniversitesi (SÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.
Stresli bireylerde ağız hijyeni eksikliği ve buna bağlı olarak dişeti hastalığına yatkınlık ortaya çıkar. Dişlerde sıkma ve gıcırdatma, daha çok sigara tüketimi de görülür. Bunlar da dişeti ve çevre dokulara zarar verebilir.
Stresin ağız ve diş sağlığı üzerindeki etkisi çift yönlü olarak karşımıza çıkıyor. Stres, çeşitli diş rahatsızlıklarını tetikleyebilirken aynı zamanda halihazırda var olan diş rahatsızlıklarının tedavisini de olumsuz etkiliyor.
Gün içinde ya da uyku esnasında gıcırdatma veya sıkma olarak gerçekleşen bu davranış; ağzın sert ve yumuşak yapılarında farklı sorunlara neden olabilecek istem dışı çiğneme sistemi sorunudur. Dişlerin temasta tutulup, sıkı bir şekilde kuvvet uygulanması şeklinde yaşanan bu rahatsızlığın tedavisi yapılabilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Stres belirtileri; fiziksel (çarpıntı, baş ağrısı, soğuk ya da sıcak çarpması, sindirim rahatsızlığı, nefes darlığı, uykusuzluk, düzensiz uyku, mide krampları, boyunda ağrı) veya duygusal (unutkanlık, konsantrasyonda azalma, kararsızlık, zihin karışıklığı, olumsuz üzerine odaklanma) olabilir.
Günlük hayatta karşı karşıya kalınan stres diş sağlığını da bozuyor. Aşırı stres nedeniyle meydana gelen ve tıptaki adıyla Bruksizm olarak bilinen diş gıcırdatma; dişlerde kırılmalara, hassasiyet, sallanma, hatta baş ve çene ekleminde ağrı nedeni.
Dolayısıyla çay, kahve tüketimi ve tütün ürünleri kullanımı dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında ilk sırada bulunur. Tütün ürünleri dudak, dil ve ağız kanserine de sebebiyet verebiliyor.
"Bu yüzden gerçekten stresin vücutta ilk etkilediği organlardan biri de dişler ve diş etleri oluyor. Psikolojik sebeplerden dolayı ağız bakımının ihmal edilmesiyle diş yüzeylerinde oluşan plaklar diş etlerinde hastalıklara neden oluyor. Gerekli tedbir alınmadığında ilerleyen yaşlarda diş kayıpları meydana geliyor.
Sağlıklı dişler güzel bir görüntü oluştururken aynı zamanda toplum içinde rahat bir şekilde konuşabilmeyi, gülümsemeyi ve kendini iyi ifade edebilmeyi sağlar. Sosyal ortamlarda kendisiyle barışık olan, rahatça ve çekinmeden gülümseyebilen ve kendini iyi ifade eden bireylerin özgüvenleri daha yüksektir.
Diş çürüğünün nedenleri; düzenli ağız bakımının yapılmaması, tükürük içeriği ve kalitesi, diş yapısı ya da çeşitli hastalıklarla bağlantılı olabilir. Diş çürüğü, aslında dişte meydana gelen erime ve buna bağlı oluşan küçük bir boşluktur.
Bakteriler asit üretir ve bu asitler diş minesini eritir. Zamanla dişte bir çukur meydana gelir ve çürük oluşur. Plak, bazı bölgelerde daha kolay birikme eğilimi gösterir. Arka dişlerin çukur ve çatlakları ve de diş aralarındaki açıklıklar plak oluşumuna elverişli noktalardır.
Çürükler kendiliğinden iyileşemediklerinden uzman bir diş hekimi tarafından tedavi edilinceye kadar kötüleşmeye devam edeceklerdir. Çürük ilerledikçe, diş ağrısı ve şiddetli acı çekip hassasiyet yaşayabilirsiniz, dolayısıyla kendi rahatınız için vakit geçirmeden diş hekiminizi ziyaret edin.
ÇÜRÜK DİŞ, SAĞLIĞI TEHDİT EDER
Buna “bakteri plağı” denir. Bu bakteriler yediğimiz şekerli yiyecekleri parçalayarak asit oluştururlar. Belirli bir süre dişlerimizi fırçalamazsak bu asitler dişlerimizin sert dokularını eritmeye başlar ve dişlerimiz çürür.
Diş çürükleri kendi kendine oluşmadığı gibi kendi kendine de yok olmaz. Diş çürüğü oluşumunu 3 ana nedene bağlayabiliriz: Diş yüzeyinin duyarlı olması, mikroorganizma oluşumunu destekleyen yiyecek artıkları, bunların parçalanmasına ve asit oluşumuna yol açacak mikroorganizmaların varlığı.
Diş çürüğü kendi kendine iyileşmez ve tedavi edilmezse ilerler. Bu yüzden çürükten ilk şüphelenmeye başladığınız anda mutlaka diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerekmektedir. Hekiminiz çürüğün durumuna göre dolgu, florür veya kanal tedavilerinden bir tanesini önerecektir.
Diş minesinin kendini onaramıyor olmasının nedeni ise ameloblast hücrelerin dişin patlamasıyla birlikte ölmesidir. Yerine yeni hücreler oluşmadığından diş minesinin de kendini onarması mümkün olmaz. Bu tabakada aşınma meydana gelmesi halinde mutlaka diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekiyor.
Stres günlük hayatta çok çeşitli koşullara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Topluluk önünde konuşma yapmak, iş yerinde verilen bir görevi son gününe kadar yetiştirmek, düğün organize etmek, üzücü bir olay yaşamak veya fiziksel olarak ciddi bir travmaya maruz kalmak gibi durumlarda vücutta stres yanıtı gelişir.
Bruksizmin birçok nedeni olabiliyor. Stres, hiperaktivite, aşırı endişeli ve mükemmeliyetçi olmak, asabiyet, anksiyete en sık karşılaşılan sebeplerdendir. Psikolojik etkenlerin dışında merkezi sinir sistemi, endokrin hastalıkları, Parkinson, bağırsak parazitleri gibi etkenler de neden olabiliyor.
Büyük Azı dişi çıkar. KALICI DİŞLER KAÇ TANEDİR? Tüm dişler tamamlandığında erişkin bir insanda alt çenede 16 üst çenede 16 diş olmak üzere toplam 32 diş bulunur.
Su tüketimi vücuttaki tüm organları etkilediği gibi iyi bir ağız ve diş sağlığı içinde gereklidir. Az su tüketimi dişlerin sararmasına etki etmektedir. Dişlerin yanı sıra, genel sağlık ve zindeliği muhafaza etmek içinde su içmek gerekmektedir.
Özellikle jelibon, yapışkan yapısıyla dişlerde ve diş aralarında parçacıklarının tutunmasını kolaylaştırır ve diş minenize zarar vererek çürüklere sebep olabilir. Nişastalı gıdalarda bulunan asitler, gıdanın tüketilmesinden 20 dakika sonra dişlerde bakteri plağı oluşması için harekete geçer.
Stres, damar sağlığının bozulmasına ve bağışıklık sisteminin güçsüz kalmasına neden olur. Bunun sonucu olarak da ağız sağlığı bozulabilir ve diş eti kanamaları meydana gelebilir.
Pek çok insanda görülebilen çene ağrısı farklı nedenlerden kaynaklanabiliyor. Stres, dış sıkma, sürekli aynı tarafla çiğnemek, sakız çiğneme ya da kalem ısırma benzeri sebeplerden dolayı çene ağrısı oluşabiliyor.
Diş sıkmanın yol açtığı 7 problem
Diş sıkma diş aşınmalarına yol açabilmektedir. Diş sıkma devam ettiği sürece oral bölgedeki hasar daha da artar; diş minesinde çatlaklar, dişlerde hassasiyet, mine kırıkları ve renklenme görülebilmektedir. Uzun vadede kemik erimesi ve diş eti çekilmesi ile karşılaşılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri