Ortalama 28 günde bir olan; 21 ile 35 gün arasında gerçekleşen adet kanamaları normal kabul edilir. “Erken adet neden olur?” sorusunun tek bir yanıtı yoktur. Kanamanın erken görülmesine pek çok farklı faktör etki edebilir. Bunların başında stres yer alır.
Belirli aralıklarla alınan doğum kontrol ilaçlarının bırakılmasının ardından adet düzensizliğinin toparlanması 6 ay gibi bir süreyi bulabilir. Stres Faktörü: Beynin hipotalamus bölgesi adet dönemini düzenler. Stres dönemi esnasında yaşanan durumlar beyni etkiler ve adet gecikmesine sebebiyet verir.
21 günden az ve 35 günden fazla aralıkta gerçekleşen kanama varlığında adet düzensizliğinden söz edilebilir. Ayrıca 3 ya da daha fazla periyotta kanama görülmemesi, kanama miktarının ve süresinin normalde olduğundan daha az ya da fazla olması ve adet dönemi dışında kanama olması, adet düzensizliği olarak kabul edilir.
Adetin düzensiz, aşırı miktar veya sürede olması
Adetin düzensiz, aşırı miktarda veya sürede olması durumunda; başta yumurtlamama (anovulasyon)olmak üzere hormon bozuklukları, myom, polip, hiperplazi, kanser, enfeksiyon, dış gebelik, ilaç kullanımı, tiroid bezi hastalıkları ve adenomyosis araştırılmalıdır.
Özellikle yerleşme kanaması gibi durumlar lekelenme olarak görülen ara kanamalar olabilir. Kadınlarda ara kanamalar çok çeşitli nedenlere bağlı yaşanabilir. Adetten 10 gün sonra ara kanama nedenleri şöyle sıralanabilir; Gebeliğin ortaya çıktığını gösteren yerleşme kanaması yaklaşık adetten 10 gün sonra görülür.
İlgili 44 soru bulundu
Özellikle adet döngüsü dışında oluşan şiddetli veya uzun süren kanama, anemi (kansızlık) veya başka ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ağrı: Kanama ile birlikte şiddetli ağrı veya karın ağrısı varsa, bu bir enfeksiyon, kist veya doku hasarı gibi ciddi bir sorunu işaret edebilir.
Adet kanamaları normal şartlarda 21 ile 35 gün arası normal kabul edilmektedir. Her kadında farklılık gösteren bu dönem En erken 21 en geç 35 gün içinde gerçekleşmeli. Aksi durumlarda düzensiz olarak kabul edilmektedir.
Özellikle D vitamini eksikliğinde adet düzensizliği görülebilir.
Kısacası adet düzensizliği ağrı, kanamanın olmaması veya bir ayda iki kere olması gibi belirtilerden tanıyabileceğiniz anormal bir süreçtir. Adet kanamasının süresi ve şiddeti kadından kadına değişir. Bir kadının adet dönemi aşırı derecede uzun, uzamış veya düzensiz ise menoraji olarak bilinir.
Gebelik dönemindeki adeti düzenli bir adet döngüsü olarak görmemek gerekir. Kadınlar gebelik dönemi içinde bazı aylarda ya da tüm süreç boyunca 1-2 defa adet kanaması tarzında kanamalar yaşayabilir. Bunun yanında bazı kadınlar da gebelik dönemine özgü kanamaları adet kanaması olarak de değerlendirebilir.
Sık adet görmenin en büyük nedeni hormonal bazlı çeşitli bozukluklardır. Bu hormonal bozuklukların da tedavi edilmesi gerekmektedir. Genellikle tedavi adet düzenleyici ilaçlar ile sağlanırken bazı kistler ve miyomlar kadın sağlığı açısından risk oluşturabilir ve ilaç tedavisi işe yaramayabilir.
İki adet tarihinin arasında en az 21 gün olmalıdır. Bu süreden daha kısa olan adet arası normal kabul edilmeyecektir. İki adet dönemi arası maksimum 35 gün olmalıdır. Her kadında iki adet dönemi arası süre değişecektir.
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Erken adet olmak, kullanılan ilaçlara, strese, egzersize bağlı olabileceği gibi, farklı hastalıklardan da kaynaklanabilir. Kadınlarda sıklıkla görülen miyom ve polip varlığı da erken adet olma nedenleri arasında yer alır.
Kanama sırasında görülen kanın yapısı açık kırmızı veya koyu kırmızı kahverengidir. Bu kan yapısı adet döneminin başındaki veya sonundaki kanamalarda görülen kan yapısına benzerdir. Ara kanamanın temelinde yatan nedene göre görülen kan yapısı adet döneminde görülen kanama şekli ile benzer olabilir.
Bu kanamaların arası 21 gün ile 35 gün arasında olabilir. Adet kanaması birkaç gün sürebildiği gibi bir haftaya kadar da uzayabilir. Kanama miktarı birkaç çay kaşığından, çok daha fazla miktarlara kadar çıkabilir.
Kadınlarda adet döneminden 10 gün sonra kanama şikayetlerinin en yaygın nedenleri hormon dengesizliklerini olmasıdır. Kadınların adet döngüsünde progesteron ve östrojen hormonları çok önemli işleve sahiptir. Bu hormonlarda bir dengesizlik olursa hemen adet dönemi dışında ara kanamalar da sıklaşabilir.
Fıkıh kaynaklarımıza göre iki âdet arası temizlik müddeti en az on beş gündür (Merğînânî, el-Hidâye, I, 216). Bu süre dolmadan önce görülen kanama, özür kanaması olup ibadetleri yapmaya engel değildir.
Regl dönemi süresi 21 ile 35 gün arasında değişiklik gösterir. Aynı zamanda regl süresi iki ile yedi arasında sürebilir. Regl dönemi süresi ilk zamanlarda daha uzun olmaya meyilliyken yaş ilerledikçe döngüler kısalır ve daha düzenli hale gelir.
B12 eksikliği ciddi boyutlara ulaşan vakalarda sinir sistemindeki bu tahribata bağlı olarak idrar kaçırma sorunu ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca cinsel performans kaybı, adet düzensizlikleri B12 vitamin eksikliğinin yol açtığı diğer sorunlardır.
Güncel araştırmalara göre folik asit eksikliği ile adet düzensizliği arasında doğrudan bir neden-sonuç ilişkisi mevcut değildir.
Demir eksikliği ilaçları adeti düzensizliği yapmazlar.
Tüm üreme hayatı boyunca 350 -400 kez bu döngü tekrarlar. Adetler arasındaki süre ortalama 28 gün olmakla birlikte, 21- 35 günleri arasında değişebilir. Döngünün ilk 5 günü (3- 7 gün de olabilir) eski rahim yatak dokusunun (endometiumun) atıldığı adet kanaması ile geçer. Diğer günlerde kanama olmaz.
Bu sorunun en kısa ve en güvenilir cevabı hayır. Cinsel ilişki döneminizi değiştiremez veya döneminizi daha erken yaşamanıza neden olamaz. Cinsel ilişki sadece hamile kalmanıza neden olursa döneminizi etkileyebilir.
Adet düzensizliği; duygusal ve fiziksel stres, fazla kilo veya zayıflık gibi nedenlerden kaynaklanabildiği gibi polipler, miyomlar, yumurtlama bozuklukları, rahim içi anormallikleri gibi rahatsızlıklar nedeniyle de ortaya çıkabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri