Kronik şekilde strese maruz kalmak sadece IQ puanınızı değil, beyninizi de küçültüyor. Evet, bayağı bildiğiniz büzüşüp kalıyor, küçülüyor beyniniz. Stresle ilgili yapılan araştırmalar bize beynin bilgi depolamak ve hafızada sorumlu bölgesi olan hipokampusde stresin ciddi oranda küçülmeye sebebiyet verdiğini gösteriyor.
Kronik Stres Beyni Küçültüyor
Kronik stres beyin hacminin azalmasına yol açıyor. Yani uzun süreli, yüksek oranda strese maruz kalan kişilerin beyinlerinde küçülme görülüyor. Bunun sonucunda da bilişsel yetenek zayıflıyor.
Stres vücudun Alzheimer hastalığının nedeni olan beyinde amiloid-beta proteinini temizleme yeteneğini bozar. Stres, serotonin ve dopamin gibi ruh halini etkileyen önemli maddeleri etkileyerek depresyon ve ankyiete gelişme riskini %80 artırır.
Strese bağlı olarak bağışıklık sistemi zayıflabilir, sindirim sistemi problemleri görülebilir ve kronik yorgunluk ortaya çıkabilir. Bunlara bağlı olarak yüksek tansiyon, kalp hastalığı, obezite, depresyon, bağımlılık ve diyabet hastalığı stresin ortaya çıkarabileceği sorunlar arasında yer alır.
Yüksek yağ ve şeker içeren diyetlerin zeka seviyesinde düşüşe neden olduğu tespit edilmiştir. Yediğiniz yiyeceklerden, içtiklerinize kadar dikkat etmenizde fayda var. Özellikle de fazla şeker tüketmemeye özen gösterin. Aksi halde bu durum zekanızı olumsuz yönde etkileyebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Uzmanlar, uzun süre telefonla ve bilgisayarla uğraşmanın beyne zarar verdiğini söylüyor. Başta fiziksel anlamda zararlı olan bu davranışlar göz bozukluğu ve zeka geriliğine kadar gidebiliyor. Bu yüzden teknolojik aletler ile çok fazla vakit geçirmemeye özen gösterin.
Stres reaksiyonunun üçüncü aşamasında vücut tükenme durumu yaşayabilir. Etkili şekilde baş edilemeyen ve üstesinden gelinemeyen stres kaynakları arttığında vücudun uyum kapasitesi azalır ve alarm aşamasındaki tepkiler sürekli hale gelerek kronik stres tablosuna neden olur.
Gereğinden fazla stres ve kortizol hormonu kalp ve akciğerlerin çalışma temposunu bozar. Bunun sonucunda da kalp hastalıkları, felç, yüksek tansiyon ve astım gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntınız varsa veya göğsünüzde bir ağrı ve sıkışma hissediyorsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurun.
Fransız bilim insanları, çok düşünmenin neden fiziksel işler kadar yorabileceğini yeni araştırmalarında ortaya koydu. Beynin işlevi için gerekli moleküllerin, çok fazla bilişsel efor sarfettiren görevlerde daha da fazla üretildiği, bunun da sinir sistemine zarar verdiği bulundu.
Ne yazık ki hayatımızdan eksik olmayan stres de insanı aptallaştıran bir faktör. Sürekli stres altında olmak, gri hücrelerin azalmasına yol açıyormuş. Bunun sonucunda da beynin bilişsel faaliyetlerinde yavaşlama ve bilgileri depolama yeteneğinde azalma ortaya çıkıyormuş.
Sonuç olarak, kitap okumanın zekayı ve IQ seviyesini arttırma noktasında önemli bir etkisi olmakla birlikte, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimde de önemli katkılar sağlayarak bireysel başarı ve mutluluğu arttırmaktadır.
ıq seviyesi genetik etkili olsa da çevresel şartlara bağlıdır. mesela zeki birisi şişmanlarsa zeka seviyesinde düşme gözlenir. düşünme hızı, hafızası ve düşünme refleksleri azalır ve zayıflar. yaşlanmayla beraber ıq seviyesi ciddi bir düşüş gösterir. zekanın kullanım alanına göre seviyesi değişebiliyor.
Panik, nefret ve kırgınlık gibi duygular kalbi yorar
Kaygı ve stres anında kalp ritmi de artar ve vücuda daha fazla kan pompalanmaya başlanır.
Alprazolam (Xanax), Clonazepam (Rivotril), Klorazepat (Tranxilene), Diazepam (Diazem, Nervium), Lorazepam (Ativan) psikiyatride sıklıkla tercih ettiğimiz benzodiazepin grubu ilaçlardır.
Stres yaşayan kişilerde aşağıdaki gibi biyolojik tepkiler izlenebilir: Kişinin nabzı hızlanır, kalp hızı artar, kan basıncı yükselir. Kan şekeri düzeyi artar.
Stres belirtileri; fiziksel (çarpıntı, baş ağrısı, soğuk ya da sıcak çarpması, sindirim rahatsızlığı, nefes darlığı, uykusuzluk, düzensiz uyku, mide krampları, boyunda ağrı) veya duygusal (unutkanlık, konsantrasyonda azalma, kararsızlık, zihin karışıklığı, olumsuz üzerine odaklanma) olabilir.
Genel uyum sendromu teorisine göre bireyin strese tepkisi üç aşamada gerçekleşir. Bunlar alarm, direnme ve tükenme aşamalarıdır.
Küçük çocukların(4-6 yaş) ortalama IQ seviyesi 90, büyük çocukların(12-22 yaş) IQ ortalaması ise yalnızca 60 idi.
TELEVİZYON VE SOSYAL MEDYANIN ZEKÂYA OLUMLU HİÇBİR ETKİSİ YOK. Geleneksel görüşe göre; saatlerce oyun oynamak, çocuklara hiçbir fayda sağlamıyor, ancak yeni çalışma ortalamadan daha fazla video oyunlarına zaman harcayan çocukların, IQ'larının iki yıl içinde ortalamadan 2,5 puan daha fazla arttığını gördüler.
90-110 puan aralığı normal zekayı 111-129 puan aralığı parlak zekayı 130-160 puan aralığı üstün zekayı 160 ve üstü puan ise dahiliği gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri