Psikolojik nefes darlığı, genellikle anksiyete, panik ataklar veya stresle ilişkilendirilir. Bu durum, kişinin zihinsel sağlık sorunları nedeniyle derin nefes almakta zorlanması sonucu ortaya çıkabilir. Fiziksel nedenlerle değil, ruhsal veya duygusal faktörlerle ilişkilendirilir.
Nefes darlığı ve çarpıntı anında bireyler nefessiz kaldığını hissederler. Kalabalıkta ve kapalı alanda durmak istemezler. Nefes almayla ilgili dikkatte artış, derin nefes alamamak, kendini dinlemek gibi altta yatan anksiyete bozukluğu psikolojik nefes darlığı ve çarpıntıyı işaret eder.
Nefes darlığı ağrı, altta yatan çeşitli hastalıklar ya da psikolojik nedenlerden kaynaklanabilir. Nefes darlığının nedeni aşırı kiloya bağlı kondisyon eksikliği ya da psikolojik nedenler ise, nefes terapileri fizik tedavi ile birlikte uygulandığında şikayetlerin giderilmesini sağlayabilmektedir.
Genellikle oldukça yorucu ve endişelendirici bu durum, anksiyetenin çıplak ve şiddetli hissedilmesiyle ilgilidir. Kişiler bazen, kendilerini ve çevrelerini farklı algılayabilir. Bu durum genellikle 10-15 dakika kadar sürer.
Evet, stres de nefes darlığına yol açabilir. Özellikle maddiyat ve özel hayat konusundaki belirsizlik süreçleri, kişinin ciddi bir stres yaşamasına ve stres sebebiyle nefes darlığı hissetmesine sebep olabilir. Bu gibi durumlarda profesyonel destek almanızda yarar bulunur.
İlgili 32 soru bulundu
KOAH, astım, bronş aşırı duyarlılığı, sigara kullanımı, nefes borusunu tıkayan tümörler, akciğer zarında çeşitli nedenlerle oluşan sıvı birikmeleri, diyafragmayı etkileyen karın içi durumlar ve fazla kilo nefes darlığına neden olan faktörler arasında gösteriliyor.
Panik atak yaşandığı sırada kalp atışları hızlanır, çarpıntı yaşanabilir. Göğüste ağrı hissiyle beraber terleme ve titreme de görülebilmektedir. Bunların yanında baygınlık, baş dönmesi ve nefes darlığı da eşlik edebilir.
Astım, KOAH, solunum yolu infeksiyonları, reflü, kalp yetmezliği, panik hastalığı, akciğer sertleşmesi ve uyku-apne sendromu bu hastalıkların başlıcalarıdır. Siz de eğer nefes darlığı ile uykudan uyanıyorsanız, sebebini araştırmak için bir Göğüs Hastalıkları uzmanına başvurmanız en uygun yoldur.
Ayrıca rahatsızlıklara kalp sorunları da eşlik ediyorsa mutlaka kardiyoloji bölümüne başvurmak gerekir. Bunlara ek olarak solunum darlığının psikolojik kaynaklara bağlı olup olmadığının anlaşılması için psikolog ve psikiyatr desteğine başvurulmalıdır.
Psikolojik nefes darlığı için Psikiyatri doktoruna bilgi vermek gerekiyor.
Panik atak sırasında sizi korkutan baş dönmesi, dengesizlik hissi ve bulanık görme ya da bayılmak üzere olduğunuz hissi hızlı solumaya bağlı gereğinden fazla oksijen almanız, ancak bu oksijenden vücudunuzun yararlanamamasından kaynaklanmaktadır.
Anksiyete bozukluğu olan kişilerde, yoğun, sürekli devam eden bir endişe hali ve günlük hayatta rastlanılan durumlara karşı korku vardır. Panik atak krizleriyle de kendini gösterebilir. Bu duyulan aşırı endişe, kaygı, panik durumu günlük aktivitelerin süregelmesini sekteye uğratır.
Ilık suya atılan bir kaşık bal ve birkaç damla limon nefes darlığı ve öksürük semptomlarını hafifletir. Bedeni çok yormayacak biçimde yapılan nefes darlığına iyi gelen hareketler ve nefes darlığı egzersizleri nefes alıp vermeyi düzene sokar.Nefes darlığı psikoloji problemlerine bağlı olarak da gelişebilir.
Hiperventilasyon zamanla göğüste sıkışma hissine yol açar. Hiperventilasyon kısa bir süre için, bir kese kâğıdının içinden nefes alınıp verilmesi ile (naylon olmamalı) kolayca tedavi edilebilir. Bu nefes alma tekniği, fazla nefes alma ile oluşan vücuttaki kimyasal değişimleri düzene tekrar düzene koyar.
Derin Nefes Alın: Panik atak sırasında nefes almak zor olabilir, ancak yavaş ve derin nefes almak sizi sakinleştirebilir. Yavaşça burunla nefes alın, sonra ağızdan yavaşça verin. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Kendinize Telkin Verin: Kendinize olumlu telkinlerde bulunun.
Solunum fonksiyon testi sırasında sizden spirometre adlı verilen bir cihaza burnunuz kapalı olacak şekilde üflemeniz istenir. Burnunuzdan nefes almamanız için burnunuza bir klips takılır. Ölçüm sırasında ölçümü yapacak kişinin nefes alma ve nefes verme isteklerine göre hareket etmelisiniz.
Kan basıncının neden olduğu iki tür nefes darlığı var: “Birinde kalbi büyüterek kalp yetmezliği yapıyor; diğerinde ise kalbin esnekliğini azaltıp, kalp duvarlarını kalınlaştırarak aynı sorunlara neden oluyor.
Psikolojik nefes darlığı, kişinin zor nefes alıp verdiğini hissetmesine neden olan bir durumdur. Genellikle stres, endişe, kaygı ve panik atak gibi psikolojik faktörlerle ilişkilendirilir.
Nefes darlığında tedavi kullanımı için sıcak suya anzer balı, bal, nane, soğan, limon, rezene tercih ettiğiniz karışım ile tüm solunum hastalıklarını rahatlatmaktadır. Nefes darlığı hastalarının bulunduğu ortama temiz hava sağlanması gerekir. Açık havada yürüyüşler yapılabilir.
Nefes açıcı ilaçlar hava yollarını genişleterek nefes darlığını azaltırlar. Üç grup nefes açıcı ilaç bulunmaktadır. Bunlar salbutamol, terbutalin, salmeterol, formoterol ve indakaterol adı verilen beta agonist ilaçlar; ipratropium, tiotropium ve glikopironyum adı verilen antikolinerjik ilaçlar ve teofilindir.
Akciğerde balgam birikmesinin belirtileri arasında öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı, hırıltılı solunum ve bazen renkli veya kanlı balgam çıkarma bulunabilir.
Şiddetli fiziksel belirtilere yol açan panik atak varlığında kişi, kendini aşırı kaygılı ve korku içinde hisseder. Çoğunlukla kalp çarpıntısı, solunum güçlüğü, göğüs üzerinde baskı gibi belirtilere yol açan bu rahatsızlık varlığında kişi, yoğun olarak ölüm korkusu yaşar.
Anksiyete, vücudun strese verdiği doğal bir tepki olarak kontrol edilemeyen kaygı, korku ve huzursuzluk gibi duyguların ani ve yoğun bir şekilde yaşanmasıdır. Anksiyetede kan basıncı yükselmesi, kalp atışlarının hızlanması, nefes alış verişinin değişmeye başlaması ve soğuk terleme belirtileri görülür.
Panik atak, ataklarla gelen bir anksiyete (kaygı, endişe, sıkıntı, daralma) hissidir. Atağın sayısı var mı, günde kaç kez atak yaşanabilir? Atağın sayısı değişkenlik gösterebilir. Ancak ayda 3 den fazla atak yaşanıyorsa bu bir hastalık olduğu anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri