Stroop testler, nöropsikolojik testler başlığı altında yer alır. Beynin, dikkati yönlendirme, kavramsal esneklik ve zihnin işlem hızı becerilerini ölçen testlerdir.
Stroop testi beyinde oluşan hasarlara bağlı olarak işlev bozuklukların ve bilinçsel bazı hastalıkların değerlendirilmesine yapılan bir testtir. Nöropsikolojik bir test olan stroop testi, bozucu etkiyi ölçer. Bu bozucu etkide renk-kelime bozucu etkisinin ölçümü sağlanır.
Bu test, dikkat, odaklanma, zihinsel esneklik ve inhibisyon gibi bilişsel yetenekleri değerlendirmek için kullanılır. Test, 1935 yılında Amerikalı psikolog John Ridley Stroop tarafından geliştirilmiştir. Böylece testin klinik ve temel bilim araştırmalarında 6-11 yaş grubu çocuklar için kullanılabilirliği saptanmıştır.
Stroop TBAG Testi, odaklanmış dikkati ölçer. Test daha çok beynin sol frontal lobuna ve orbitofrontal korteks hasarına duyarlıdır. Çocuklarda 1. sınıf ve 5. sınıf ve yetişkinlerde 20-80 yaş arasındaki bireylere uygulanır.
Stroop Testi ve Etkisi
J. R. Stroop'un 1935 yılında geliştirdiği üç kısımdan oluşan bir bilişsel kontrol testidir.
İlgili 39 soru bulundu
Psikolojide, Stroop etkisi, uyaranlardaki uyumsuzluk nedeniyle bir görevin reaksiyon süresinde gecikmenin meydana geldiği bilişsel etkileşimin bir göstergesidir. Stroop Etkisi, klinik uygulama ve araştırmalarda yaygın olarak kullanılan psikolojik bir test (Stroop testi) oluşturmak için kullanılmıştır.
Testte katılımcıdan destedeki her bir tepki kartını doğru olduğunu düşündüğü uyarıcı kartı ile eşlemesi istenmektedir. Doğru eşleme kategorisi her bir deste için renk, şekil, miktar olarak sıralanmakta, katılımcı aynı kategoride art arda 10 kere doğru eşleme yaptığında, sonraki kategoriye geçilmektedir.
İz Sürme testi çalışma belleği, karmaşık dikkat, planlama ve set değiştirme gibi yönetici işlevleri ölçer. İz Sürme Testi (İST) ilk kez Amerika Birleşik Devletler Ordusu'nda görevli psikologlar tarafından geliştirilmiş olup (Reitan 1955), dünyada yaygın olarak kullanılan nöropsikolojik testlerden birisidir.
The Glossary of Education Reform'a göre, “Standartlaştırılmış bir test, (1) tüm sınav katılımcılarının aynı soruları veya ortak bir soru bankasından seçilen soruları aynı şekilde yanıtlamasını gerektiren ve bu tür bir testtir.
Zeka testleri zihinsel performansı ölçmek için kullanılan ve sonucunda “zeka yaşı” elde edilen testlerdir. Çocuk zeka testlerinde en yaygın kullanılanlar Stanford Binet Zeka Testi ve Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği (WISC-R)'dir. Wechsler Zeka Ölçeği 6-16 yaşları arasında bireysel olarak uygulanan bir testtir.
Dikkat Testi, insanların dikkat seviyelerinin ölçülmesi için kullanılan bir testtir. Bu test, insanların odaklanma ve konsantrasyon yeteneğinin ne kadar iyi olduğunu ölçer. Genellikle, bu test sadece 3 dakika sürer ve çok basit görünen, ancak zorlu bir görev içerir.
Nöropsikolojik testler konu üzerinde eğitimli klinik psikologlar tarafından uygulanır. Hastanın dikkat, dikkati sürdürme, belek, soyutlama, planlama, algı, duygudurum işlevleri gibi beynin pek çok farklı ve karmaşık işlevine yönelik (hastanın eğitim durumu da göz önüne alınarak) değerlendirme yapılır.
Elika Psikoloji'de;
Diğer unutkanlık şikayetlerinde, Diğer kognitif (zihinsel) fonksiyon bozukluklarında, Dikkat ve dikkatini sürdürme güçlüklerinde ve. Çocukların gelişim düzeylerinin ve şikayetlerinin nöropsikolojik testlerle değerlendirilerek tespit edilmesi mümkündür.
Psikolojik test, temel olarak kişiye ait bir davranış kalıbının standart ve objektif ölçümüdür. Test sonuçları kişilerin davranışlarından örnekler verir ve bunu başka insanların ya da kişinin farklı zamanlardaki davranışlarıyla kıyaslama imkanı sunar. Psikolojik testler diğer bilimlerde kullanılan testlere benzer.
İST, A ve B olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Bir yönetici işlev testi olan İST'nin A bölümü görsel tara- ma yeteneğine dayalı işlemleme hızını, B bölümü ise uyarıcı setleri arasında kurulumu değiştirebilme ve ardışıklığı takip edebilmeyi değerlendirmektedir (Reitan 1958, Crowe 1998).
Standart, numunelerin 24 saatlik zaman dilimlerinde maruz kalmasını gerektirir. En popüler süreler; 96 saat maruz kalma, 240 saatlik maruz kalma, 600 saatlik maruz kalma.
İz Sürme Testi A ve B olmak üzere iki alt testten oluşmaktadır. A bölümünde yalnızca 1-25 aralığındaki sayılar, B bölümünde ise alfabedeki ilk 12 harf ve 1-13 arasındaki sayılar yer almaktadır. Testin uygulandığı kişilerden 1 sayısından başlayıp ardışık olarak tüm sayıları çizmeleri ve birleştirmeleri istenmektedir.
Özellik belirleme (yönetici işlev), perseverasyon, çalışma belleği, kavramsallaştırma, soyut düşünme, kurulumu sürdürebilme, kurulumu değiştirebilme becerisini ölçer.
Testin materyalleri 10 adet psikodiagnostik karttan oluşmaktadır. Planş adı verilen bu kartların üzerinde mürekkep lekelerinden oluşan figürler bulunmaktadır. Bu 10 kart Hermann Rorschach'nın yüzlerce kart içerisinden son olarak tayin ettiği 10 karttır.
İşaretleme Testi bir sürekli dikkat testi olup, aynı zamanda da gör- sel tarama, tepki hızı ve aceleci tepkile- rin ketlenmesi gibi davranışları ölçer.
Nörolojik Amnezi Testi, beyin fonksiyonlarını değerlendirmek için kullanılan bir testtir. Bu test, bellek, dil, öğrenme ve problem çözme becerilerinin güçlük çekmeden nasıl uygulandığını ölçer. Test, hastanın bellek, dil ve zihinsel becerilerini incelemek için sorular, görevler ve aktiviteler içerebilir.
Benton Yüz Tanıma Testi (BFRT) nöropsikologlar tarafından yüz tanıma becerilerini değerlendirmek için kullanılan başka bir testtir. Bireylere altı test yüzünün üzerinde bir hedef yüz verilir ve hangi test yüzünün hedef yüzle eşleştiğini tanımlamaları istenir.
Nöropsikolojik değerlendirme, nörolojide yardımcı muayene yöntemlerinden biridir. Bu muayene beyin davranış ilişkisi temeline oturan nöropsikolojik testler (NPT) ile gerçekleştirilir. Bilindiği gibi karmaşık davranışlarımız, bilişsel işlevlerimiz, belli nöral sistemler aracılığı ile gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri